Ήταν 15 Μαρτίου 1995, 9 παρά 10 το βράδυ όταν παρά τρίχα δεν σημειώθηκε μία τραγωδία σε απευθείας τηλεοπτική σύνδεση και δεκάδες εργαζόμενοι του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, δεν έγιναν κομμάτια από θαύμα.

Ο Κουφοντίνας και τα αρρωστημένα μυαλά της παρέας του είχαν αποφασίσει να ανατινάξουν τις εγκαταστάσεις του Mega Channel στην Παιανία -την ώρα που παρουσιαζόταν το κεντρικό βραδινό δελτίο- σε …ζωντανή μετάδοση.

Κατά την διάρκεια λοιπόν του δελτίου ειδήσεων του Mega, που παρουσίαζε ο Αιμίλιος Λιάτσος, ένας εκκωφαντικός θόρυβος τάραξε την Παιανία. Οι τρομοκράτες είχαν πυροδοτήσει με ωρολογιακό μηχανισμό την εκτόξευση δύο ρουκετών με σκοπό να ανατινάξουν τα studio του Mega την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες παρακολουθούσαν το βραδινό δελτίο ειδήσεων. Η μία από τις δύο ρουκέτες δεν πέρασε μέσα στο κτίριο αφού έσκασε λίγα εκατοστά από το παράθυρο και ή δεύτερη ευτυχώς δεν εξερράγη!

Μέσα στις εγκαταστάσεις βρίσκονταν την στιγμή εκείνη δεκάδες εργαζόμενοι και μόνο από θαύμα δεν σκοτώθηκαν τεχνικοί, διοικητικοί και πολλοί δημοσιογράφοι. Αμέσως μετά την επίθεση οι τρομοκράτες τηλεφώνησαν στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash της οικογένειας Κόκκαλη για να αναλάβουν την ευθύνη. Δύο εβδομάδες μετά, με μακροσκελή επιστολή που έστειλαν στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ (που ανήκε στον βασικό μέτοχο του Mega, Γιώργο Μπόμπολα) ανέφεραν ότι είχαν τηλεφωνήσει 15-20 λεπτά πριν την επίθεση στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ του Κίτσου Τεγόπουλου (έτερου μετόχου του Mega) για να προειδοποιήσουν. Κάτι τέτοιο όμως διαψεύσθηκε κατηγορηματικά από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και τον διευθυντή της, Σεραφείμ Φυντανίδη.

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος όλων των αποχρώσεων από την δεξιά έως το ΚΚΕ καταδίκασε το τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα,ενώ ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου αμέσως μετά το χτύπημα δήλωσε: «Ο κύκλος της τρομοκρατίας συνεχίστηκε σήμερα με στόχο του, τους ίδιους τους θεσμούς της ενημέρωσης. Η καταδίκη τέτοιων ενεργειών από όλες τις πολιτικές δυνάμεις από όλη την ελληνική κοινωνία, είναι δεδομένη. Σήμερα το φαινόμενο πήρε νέες, πιο προκλητικές διαστάσεις με ένα τυφλό χτύπημα χωρίς προειδοποίηση. Η κυβέρνηση και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια -στο πλαίσιο και της διεθνούς συνεργασίας- για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης που έχει δυστυχώς γίνει χρόνια».

Ο Νίκος Χατζηνικολάου ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής του δελτίου, όμως εκείνο το βράδυ τον αντικατέστησε ο δεύτερος παρουσιαστής του Mega, Αιμίλιος Λιάτσος ο οποίος παρουσίαζε τα δελτία του Σαββατοκύριακου. Ο τότε αρχισυντάκτης και μετέπειτα γενικός διευθυντής ειδήσεων του Mega, Χρήστος Παναγιωτόπουλος έγραψε για το γεγονός στο aixmi.gr στις 15 Μαρίου του 2012:

«Σαν σήμερα πριν από 17 χρόνια οι τρομοκράτες της «17 Νοέμβρη» χτύπησαν με δυο ρουκέτες τα γραφεία του Mega στην Παιανία. Ήταν 8.30 το βράδυ, 15 Μαρτίου 1995.

Το κεντρικό δελτίο, που εκείνο το βράδυ παρουσίαζε ο Αιμίλιος Λιάτσος, ήταν σε πλήρη εξέλιξη όταν το κτίριο συγκλονίστηκε από τις ρουκέτες που έριξαν ο Κουφοντίνας με τον Ξηρό.

Όσοι ήμασταν στο control των ειδήσεων καταρχήν θεωρήσαμε ότι έγινε σεισμός ή κάποια έκρηξη. Παρά την αναστάτωση που ακολούθησε, συνεχίστηκε κανονικά η ροή του δελτίου -ο Αιμίλιος ανακοίνωσε στο κοινό, μετά από δυο – τρία λεπτά, ότι σημειώθηκε έκρηξη.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε, λίγο αργότερα, ότι ο σταθμός είχε χτυπηθεί από τους τρομοκράτες και εντόπισε τις δυο ρουκέτες.

Στο control ήταν τότε ο Γιώργος Λεβεντογιάννης, ο Γιώργος Χουλιάρας, ο Νίκος Στραβελάκης, ο τότε παραγωγός του δελτίου Νίνος Ελματζιόγλου, ο Τάσος Κοντογιαννίδης (που μου θύμισε τη μαύρη επέτειο) και ο υπογράφων.

Ελπίζω να μην ξεχνάω κάποιον.

Καλώς ή κακώς επιβιώσαμε, που έλεγε και ένας παλιός μου φίλος!

Χρήστος Παναγιωτόπουλος

Υ.Γ.: Για την ιστορία…

Η μία ρουκέτα καρφώθηκε στον τοίχο λίγα εκατοστά μακριά απ’ το παράθυρο. Αν περνούσε μέσα απ’ το παράθυρο θα πήγαινε κατευθείαν στο control και τότε δεν θα είχε μείνει κανείς ζωντανός».

Αμέσως μετά το χτύπημα ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ με κεντρική παρουσιάστρια την Λιάνα Κανέλλη ξεκίνησε μιά έκτακτη εκπομπή και όπως βλέπουμε και στο σχετικό Video σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδίκασε την αποτρόπαια εγκληματική ενέργεια. Η παρουσιάστρια ξεκίνησε λέγοντας ότι «χέρι Θεού», έσωσε τους εργαζόμενους αφού η μία ρουκέτα χτύπησε μόλις 20 εκατοστά κάτω από το παράθυρο και δεν μπήκε στο κτίριο !

Δηλώσεις έκαναν μεταξύ άλλων πολλών πολιτικών, ο τότε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος ενώ το ΚΚΕ σε δήλωση του καταδίκασε την εγκληματική επίθεση και στηλίτευσε τις διασυνδέσεις των τρομοκρατών με ξένα κέντρα. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας επισκεπτόμενος το ίδιο βράδυ το Mega δήλωσε πως πρώτη φορά βάλλεται ΜΜΕ ενώ ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης Αντώνης Σαμαράς μίλησε για σκοτεινές δυνάμεις που κινούν τα νήματα της τρομοκρατίας.

Οι ρουκέτες είχαν κλαπεί από το στρατόπεδο Συκουρίου τις παραμονές Χριστουγέννων του 1989 και χρησιμοποιήθηκαν από τους τρομοκράτες σε πολλές εγκληματικές ενέργειες. Πέντε περίπου χρόνια πριν από την επίθεση αυτή τον Νοέμβριο του 1990, είχαν αποπειραθεί να δολοφονήσουν και τον επιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη (μέτοχο επίσης του Mega Channel) εκτοξεύοντας και εκεί ρουκέτες εναντίον του αυτοκινήτου του στο κέντρο της Νέας Ερυθραίας, δίχως ευτυχώς να τραυματισθεί σοβαρά ουδείς, ούτε ο ίδιος, ούτε κάποιος από την συνοδεία του μεγαλοεπιχειρηματία.

Στην επίθεση εναντίον του Mega οι τρομοκράτες δεν ήταν ήταν παρόντες, προφανώς θα παρακολουθούσαν το δελτίο ειδήσεων από τον καναπέ τους περιμένοντας να «απολαύσουν» σε ζωντανή σύνδεση το αποτρόπαιο και φρικιαστικό σχέδιο τους. Βέβαια αργότερα ισχυρίσθηκαν ότι είχαν ειδοποιήσει την τηλεφωνήτρια της Ελευθεροτυπίας…!

Κατά της διάρκεια της δίκης της 17Ν ο διάλογος του εισαγγελέα με τον Κουφοντίνα για την δήθεν ειδοποίηση ήταν :

-Εισαγγελέας: Πώς ξέρετε ότι έγινε η ειδοποίηση;

-Δ. Κουφοντίνας: Η οργάνωση ειδοποιούσε από πριν.

-Γ. Κούρτοβικ: Δεν μπορούμε να απαιτούμε από τον κατηγορούμενο να καταδώσει.

-Εισαγγελέας: Η Δημοκρατία σας δίνει το δικαίωμα και έχετε καθήκον να πείτε ό,τι είναι υπέρ των απόψεών σας. Γιατί αρνείστε;

-Δ. Κουφοντίνας: Νομίζετε ότι αν από την έκρηξη υπήρχαν τραυματισμοί αυτό θα ωφελούσε πολιτικά την οργάνωση; Και ότι η οργάνωση επεδίωκε κτυπώντας το Mega να τραυματίσει ή να σκοτώσει δημοσιογράφους;

-Εισαγγελέας: Εδώ σκοτώσατε τόσους ανθρώπους κύριε…

-Δ. Κουφοντίνας: Πού σκότωσε ανθρώπους; Εκτέλεσε υπευθύνους για τα εγκλήματα κατά του λαού και της χώρας. Αυτές ήταν σωστές ενέργειες πολιτικά και τις υπερασπίζομαι.

-Πρόεδρος: Να καταχωρηθεί στα πρακτικά αυτό.

-Εισαγγελέας: Ομολογείτε δηλαδή;

-Δ. Κουφοντίνας: Συμφωνώ με τις ενέργειες της οργάνωσης.

Το δελτίο ειδήσεων του Mega εκείνης της νύχτας αναζητήσαμε στο διαδίκτυο και στο youtube. Μας προξενεί κατάπληξη ότι ενώ παλαιότερα υπήρχε, τώρα έχει «εξαφανισθεί»! Υπάρχει όμως το έκτακτο δελτίο της βραδιάς εκείνης του ΣΚΑΙ με την Λιάνα Κανέλη και αξίζει κανείς να το παρακολουθήσει για ιστορικούς και όχι μόνο λόγους…

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook