Καγκελαρία οραματίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σχεδιάζει να μετακομίσει μαζί με 30 υπουργούς και υφυπουργούς στον Υμηττό.

Με άκρα μυστικότητα ο πρωθυπουργός και το πολύ στενό επιτελείο του υπό την εποπτεία του Νίκου Παπαθανάση, αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης επεξεργάζεται εδώ και μήνες το σχέδιο αναδιοργάνωσης της διακυβέρνησης του κράτους μέσω της μετεγκατάστασης 9 υπουργείων που ανακοινώθηκε σήμερα.

Ο πρωθυπουργός έχει οραματισθεί την λειτουργία της καρδιάς του κρατικού οργανισμού μέσα από ένα νέο οργανωτικό πλαίσιο τύπου Γερμανικής Καγκελαρίας όπου ο αρχηγός του  κράτους θα διοικεί όλα τα βασικά υπουργεία με ένα «hands on» καθημερινό σύγχρονο management όπως περίπου διοικούνται ακόμα και πολυεθνικοί κολοσσιαίοι οργανισμοί.

To σχέδιο για να λειτουργήσει απαιτεί ένα’’ διοικητήριο ‘’που θα είναι η καρδιά αλλά και όλα τα ‘’ζωτικά όργανα’’ του κυβερνητικού μηχανισμού. Η καρδιά του’’γκοβέρνου’’, όπως αποκαλούσε την κυβέρνηση ο αείμνηστος Μποδοσάκης , η δεύτερη κατοικία του οποίου βρισκόταν μέσα στον χώρο αυτό.

Το διοικητήριο αυτό ,το έχει επιλέξει εδώ και μήνες ο πρωθυπουργός και είναι οι γιγαντιαίων διαστάσεων εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ στους πρόποδες του Υμηττού μόλις 5 λεπτά από την πλατεία Συντάγματος. mitsotakis pirkal

Στο 170.000 τμ οικόπεδο, θα στεγασθεί το γραφείο του  πρωθυπουργού αλλά και οι σχεδόν 30 υπουργοί και υφυπουργοί των 9 κύριων υπουργείων εκτός από εκείνων που δεν γίνεται να μεταφερθούν για προφανείς λόγους( όπως τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας, Ναυτιλίας, Βορείου Ελλάδας κλπ ).

Μαζί με το γραφείο του πρωθυπουργού –κάτι που δεν ανακοινώθηκε ακόμα- θα μεταφερθούν εκεί τα υπουργεία :
 Οικονομικών
 Ανάπτυξης και Επενδύσεων
 Εργασίας
 Ενέργειας
 Υγείας
 Εσωτερικών
 Πολιτισμού
 Τουρισμού
 Αθλητισμού
 Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφιμων,
 καθώς και πολλοί  κρατικοί οργανισμοί όπως το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου ,η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου,η ΑΑΔΕ κλπ.

Οι εκεί ευρισκόμενες εν λειτουργία παραγωγικές γραμμές των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων ,πρώην ΠΥΡΚΑΛ, θα μεταφερθούν στο άλλο εργοστάσιο στο Λαύριο. Το εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό αποτέλεσε το διοικητήριο της βιομηχανίας πυρομαχικών και εκρηκτικών , ακόμα και όταν η θυγατρική της αυτοκρατορίας Μποδοσάκη κρατικοποιήθηκε-εθνικοποιήθηκε τις πρώτες μέρες του ΠΑΣΟΚ το 1982 .

Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε το πρωί τον χώρο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ συνοδεία πολλών υπουργών και τον υποδέχθηκαν ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αθ.Τσόλκας και ο Διεθύνων Σύμβουλος Νίκος Κωστόπουλος στενός συνεργάτης και πρώην σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός με την απόφαση αυτή δίνει ένα μήνυμα νοικοκυρέματος και εξοικονόμησης αντίστοιχο με αυτό που έκανε όταν μεταστέγασε τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας από την Λ.Συγγρού στο Μοσχάτο στην οδό Πειραιώς, αφού 170 κτήρια σημερινών υπουργείων και οργανισμών μεταφέρονται σε ένα χώρο.

Κάποια ιδιόκτητα ή νοικιασμένα μεταξύ των οποίων το εμβληματικό υπουργείο Οικονομικών & Ανάπτυξης στην πλατεία Συντάγματος, το υπουργείο Οικονομικών στην οδό Καρ.Σερβίας στο Σύνταγμα, τα υπουργεία Αναπτυξης και Ενέργειας στην Λεωφ.Μεσογείων, απευλευθερώνονται με την κίνηση αυτή, έως το 2025.

Σήμερα στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν 18 υπουργεία και κυβερνητικοί οργανισμοί σε 600 κτήρια εκ των οποίων το 42% ιδιωτικά κάτι που κοστίζει μόνο σε ενοίκια πάνω από  33 εκ ευρώ ετησίως όπως ανέφερε ο κ Παπαθανάσης.

Αντίστοιχο κυβερνητικό πάρκο υπάρχει μόνο στο Βερολίνο όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σήμερα τα 155 περίπου στρέμματα της ΠΥΡΚΑΛ είναι περίκλειστα εντός των οποίων βρίσκονται 91 κτήρια που ξεκίνησαν να χτίζονται από το 1874!

Ο Μποδοσάκης ανέλαβε την ΠΥΡΚΑΛ το 1934 και εντός του χώρου έχτισε και  την οικία- βίλα του.

Στο νέο σχεδιασμό προβλέπεται να μεταφερθούν εκεί και κυβερνητικοί εποπτεύομενοι φορείς πέραν των 9 υπουργείων που θα κατασκευαστούν με πράσινα περιβαλλοντικά πρότυπα, ενώ θα υπάρξει πάρκο 80 στρεμμάτων ,ποδηλατόδρομοι, πεζοδρομοι και 3 μουσεία.

Ο υπουργός Ν.Παπαθανάσης  σημείωσε επίσης ότι θα μειωθεί η ρύπανση κατά  65% και η ενεργειακή κατανάλωση κατά  75%, τονίζοντας ότι αποτελεί έργο πνοής και κυβερνητικό πάρκο πρότυπο σε πανευρωπαικό επίπεδο.

Τέλος ο κ Παπαθανάσης αναφέρθηκε στην βελτίωση του περιβάλλοντος και της ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, στην αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης αποφέροντας στο δημόσιο όφελος 1 δις σε βάθος 30 ετών.

Θα κατεδαφισθούν 66 κτήρια από  τα 91 και θα χτιστούν σύνολο 133.000 τμ με χαμηλό συντελεστή δόμησης και κάλυψης .Τα έργα θα κοστίσουν περίπου 250 εκ ευρώ.

Ο Δήμαρχος Δάφνης Υμηττού, Τάσος Μπινίσκος στην ομιλία του τόνισε πως οι κάτοικοι θέλουν να φύγει η ΠΥΡΚΑΛ από την περιοχή τους, ακόμα και για φόβους πιθανής έκρηξης των πυρομαχικών. Αναφέρθηκε στην ιστορία της ΠΥΡΚΑΛ από το 1857 όταν ξεκίνησαν οι πρώτες εγκαταστάσεις που σήμερα καταλαμβάνουν το 20% του πρώην δήμου Υμηττού. Τέλος τόνισε ότι ο δήμος θα είναι αρωγός στο εγχείρημα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΑΣ ,Νίκος Κωστόπουλος μίλησε για ανάταξη της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας η οποία ιδρύθηκε το 1874 , μέσω των εγκαταστάσεων στο Λαύριο οι οποίες θα εκσυγχρονισθούν.

Θα παραμείνουν κάποιες υπηρεσίες και διοικητικοί υπάλληλοι στον Υμηττό δήλωσε, ενώ ανακοίνωσε και την ίδρυση μουσείου της ΠΥΡΚΑΛ. Τέλος αναφέρθηκε στο μέλλον της κρατικής βιομηχανίας, αναγγέλλοντας πως υπάρχουν παραγγελίες οι οποίες οδεύουν σε συμβασιοποίηση , μίλησε για νέες θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη των ΕΑΣ

Την παρουσίαση έκλεισε ο πρωθυπουργός ,ο οποίος αναφέρθηκε σε μια σπουδαία ημέρα για τον δήμο Υμηττού- Δάφνης. Αναρωτήθηκε πως δεν το σκέφτηκε κανείς μέχρι σήμερα ,δηλαδή σε 170, στρέμματα περίκλειστα μόνο 300 άτομα να απασχολούνται εκεί !

Ο Κυριάκος  Μητσοτάκης μίλησε για ένα φιλόδοξο σχέδιο αστικής ανάπτυξης, για τα δεκάδες νοικιασμένα κτίρια σήμερα των 9 υπουργείων και κρατικών υπηρεσιών ενώ πρότεινε στον δήμαρχο το Κυβερνητικό πάρκο θα ήταν σωστό να ονομαστεί “Ανδρέας Λεντάκης” ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος Υμηττού.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα αλλάξει η όψη του δήμου Δάφνης -Υμηττού αλλά και η δημόσια διοίκηση θα γίνει φιλική.

Αναφέρθηκε στον νέο πνεύμονα πρασίνου δίπλα στο κέντρο ,την χαμηλή πολεοδομική κάλυψη του μικτού χώρου και την απόδοση 80 στρεμμάτων πάρκου συν 40 στρεμμάτων κοινόχρηστων χώρων στους πολίτες μόλις σε 3 χλμ από το κέντρο της Αθήνας.

Έδωσε έμφαση στη τόνωση του real estate που θα αναπτυχθεί στην Αθήνα και την εξοικονόμηση πόρων του κράτους .Μάλιστα είπε ότι η εξοικονόμηση αυτή  ξεπερνά 1 δις σε ορίζοντα 30ετιας από  μισθώματα και λειτουργικά έξοδα.

Ανακοίνωσε ότι τα έργα θα γίνουν μέσω ΣΔΙΤ ,θα ξεκινήσουν το 2023 και ότι θα ολοκληρωθούν το 2025 η 2026.  Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην μείωση εκπομπών ρύπων και από την απομάκρυνση της βιομηχανίας ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του εγχειρήματος. Αναφέρθηκε στους ποδηλατόδρομους  και τους πεζόδρομους που θα αλλάξουν την ζωή στους κατοίκους της Ανατολικής Αθήνας.

Αντιδράσεις υπήρξαν ήδη από μερίδα αντιπολίτευσης  του δήμου Υμηττού Δάφνης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook