Ήρθε η εποχή που θέλεις μια αλλαγή και μια ανανέωση στις μετακινήσεις σου. Αποφάσισες λοιπόν, να αλλάξεις το παλιό σου αυτοκίνητο και να αγοράσεις ένα νέο, καινούργιο ή και μεταχειρισμένο.

Είτε οδηγείς χρόνια είτε είσαι νέος οδηγός, είναι καλό να σου υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με το Νόμο, υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι υποχρεωτικά και απαραίτητα για το αυτοκίνητό σου. Τα συγκεκριμένα πράγματα, θα σε βοηθήσουν πολύ σε μία δυσάρεστη συνθήκη όπως είναι μια βλάβη στο αυτοκίνητο ή ένα τρακάρισμα.

Δημιουργήσαμε μία λίστα που περιλαμβάνει όλα εκείνα που είναι υποχρεωτικά από τον Νόμο για το αυτοκίνητό σου. Πριν ξεκινήσεις τις διαδρομές σου, έλεγξε ότι τα έχεις όλα για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Ρεζέρβα ανάγκης, κιτ επισκευής ή τεχνολογία runflat

Ρεζέρβα ανάγκης

Είναι ο επιπλέον τροχός ανάγκης που πρέπει να έχουν όλα τα αυτοκίνητα στο εσωτερικό τους, ο οποίος χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις που αχρηστευτεί κάποιο από τα λάστιχα του αυτοκινήτου. Η ρεζέρβα, είναι υποχρεωτική από τον Νόμο και συνήθως τοποθετείται στο πορτμπαγκάζ στον χώρο που υπάρχει κάτω από τις αποσκευές. Κάποια νέα μοντέλα αυτοκινήτων, διαθέτουν από τον κατασκευαστή τους ρεζέρβα ανάγκης, όμως σε περίπτωση που αγόρασες μεταχειρισμένο αυτοκίνητο θα πρέπει να ελέγξεις ότι υπάρχει ρεζέρβα και ότι είναι και σε καλή κατάσταση. Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τα ελαστικά πρέπει να ελέγχονται και να συντηρούνται, ώστε να βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και να εξασφαλίζεται η ασφάλεια του οδηγού και των επιβαινόντων. Αν διαπιστωθεί σε έλεγχο της τροχαίας ότι διαθέτουν εξογκώματα, σκισίματα ή ρωγμές, το πιθανότερο είναι να πληρώσεις πρόστιμο 80 ευρώ.

Κιτ επισκευής ελαστικών

Τα τελευταία χρόνια, πολλά νέα μοντέλα αυτοκινήτων, στην πλειοψηφία τους ηλεκτρικά, διαθέτουν αντί της ρεζέρβας ένα κιτ επισκευής ελαστικών. Το κιτ επισκευής ελαστικών, είναι πολύ βοηθητικό αν το ελαστικό έχει υποστεί μικρή ζημιά όπως σκισίματα και ρωγμές. Πολύ εύκολα μπορείς να το μπαλώσεις το σημείο προσωρινά και να συνεχίσεις την πορεία σου για το κοντινότερο βουλκανιζατέρ. Η επισκευή του ελαστικού γίνεται χωρίς να απαιτείται ανύψωση του αυτοκινήτου.

Τεχνολογία runflat:

Τα runflat ελαστικά αυτοκινήτου, διαθέτουν ειδική τεχνολογία που ακόμη και σε περίπτωση σκασίματος του ελαστικού, ο αέρας τους διατηρείται και μπορείς να οδηγήσεις για επιπλέον 200 έως 300 χλμ με ταχύτητα έως 80 χλμ. Τα συγκεκριμένα, διαθέτουν ενισχυμένο πλευρικό τοίχωμα και στρώμα στεγανότητας τα οποία εμποδίζουν το ξεφούσκωμα του ελαστικού.

Τρίγωνο, ανακλαστικό γιλέκο και πυροσβεστήρας

Το τρίγωνο, το ανακλαστικό γιλέκο και ο πυροσβεστήρας, είναι υποχρεωτικά από τον Νόμο να υπάρχουν στο αυτοκίνητο. Το τρίγωνο και το ανακλαστικό γιλέκο, προειδοποιούν τα διερχόμενα αυτοκίνητα ότι υπάρχει βλάβη στο αυτοκίνητό σου και δεν μπορείς να συνεχίσεις την πορεία σου και επίσης είσαι ορατός μέρα-νύχτα. Ο πυροσβεστήρας, είναι πολύ σημαντικός σε περίπτωση που βρεθείς αντιμέτωπος με φωτιά στο αυτοκίνητό σου ή χρειάζεται την βοήθειά σου κάποιος άλλος οδηγός.

Αντιολισθητικές αλυσίδες

Σύμφωνα με τον Νόμο που βρίσκεται ήδη σε ισχύ, οι οδηγοί θα πρέπει να εφοδιάζουν τα οχήματά τους με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα (χιονοκουβέρτες ή χιονολάστιχα). Τα αντιολισθητικά μέσα, θα πρέπει να υπάρχουν στο αυτοκίνητο όταν εκδίδονται σχετικές αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές. Σε περίπτωση που αγνοήσεις τις σχετικές αποφάσεις τότε θα πληρώσεις πρόστιμο 80 ευρώ. Αγόρασε λοιπόν αν δεν το έχεις κάνει ήδη τις κατάλληλες αντιολισθητικές αλυσίδες για το νέο σου αυτοκίνητο.

Νέα ασφάλεια αυτοκινήτου

Με την αγορά νέου αυτοκινήτου, θα χρειαστεί να γίνει πρώτα η διαδικασία μεταβίβασης από τον παλιό ιδιοκτήτη (αντιπροσωπεία ή ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου) στον νέο. Μετέπειτα, θα χρειαστεί να αγοράσεις νέα ασφάλεια αυτοκινήτου που θα περιλαμβάνει τα δικά σου στοιχεία και τα στοιχεία του νέου σου αυτοκινήτου. Μην νομίζεις ότι η ασφάλεια αυτοκινήτου μεταφέρεται. Η ασφάλεια αυτοκινήτου είναι ονομαστική και υποχρεωτική από τον Νόμο. Θα πρέπει λοιπόν, να κάνεις την έρευνά σου και να επιλέξεις την νέα ασφάλεια που καλύπτει τις ανάγκες τις δικές σου και τους αυτοκινήτου σου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook