Στη Λέσβο η προσπάθεια ελέγχου της μεγάλης φωτιάς στα Βατερά είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά έχει ελεγχθεί κατά 70% στο μέτωπο της παραλίας Βατερών.

Μεγάλο τμήμα επιχειρήσεων στα Βατερά έχει υποστεί ζημιές ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν υποστεί ζημιές και τουλάχιστον 10 κατοικίες.

Ωστόσο μεγάλη ανησυχία προκαλούν τα δύο μέτωπα, το ένα προς Σταυρό και το άλλο προς Βρίσα. Εκεί όπως λένε κάτοικοι της περιοχής στο lesvosnews.net θα δοθεί η μεγάλη μάχη. Έχει ήδη δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη και περιμένουν να περιορίσουν τη φωτιά σε αυτό το σημείο. Η φωτιά έφθασε μέχρι στον Αγ. Γεώργιο Βρισας . Μεγάλες φθορές στο ομώνυμο εκκλησάκι. Κάηκαν επίσης δεκάδες στρέμματα ελιές στην γύρω περιοχή

Νωρίτερα το απόγευμα κάηκαν σπίτια στα Βατερά – Απεγκλωβίστηκαν 9 άτομα

Δραματική είναι η κατάσταση με τη φωτιά στα Βατερά της νότιας Λέσβου.

Η φωτιά μπήκε μέσα στον οικισμό των Βατερών στη Λέσβο ενώ σε τμήματα της περιοχής έφτασε μέχρι τη θάλασσα τυλίγοντας σπίτια στις φλόγες. Κατά διαστήματα, στην περιοχή σημειώνονται ριπές ανέμων που σε συνδυασμό με τη φωτιά λειτουργούν εμπρηστικά. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες σκάφος του λιμενικού απομάκρυνε κόσμο από την παραλία των Βατερών.

Την ίδια στιγμή, με τη συνδρομή του Λιμενικού έγιναν απεγκλωβισμοί εννέα ατόμων, τεσσάρων Ελλήνων και πέντε αλλοδαπών.

Μέχρι στιγμής, η ΕΛΑΣ έχει απομακρύνει 450 πολίτες από 2 ξενοδοχειακές μονάδες, μια τουριστική επιχείρηση και 92 σπίτια.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Αδρέας Αξής, αντιδήμαρχος Δυτικής Λέσβου, απειλούνται ο οικισμός Σταυρός από τη μεριά των Βατερών και η Βρίσα λίγο πιο πάνω. «Κάνουμε αντιπυρικές ζώνες στη Βρίσα δεν κινδυνεύει άμεσα, αλλά δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τα γυρίσματα του ανέμου», τόνισε ο κ. Αξής.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού:

«Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης για εκδήλωση πυρκαγιάς στην περιοχή “ΒΑΤΕΡΑ” ν. Λέσβου.

Υπό το συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, στην περιοχή έσπευσαν τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και ιδιωτικά σκάφη. Παράλληλα, τέθηκε σε εφαρμογή το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ανωτέρω Λιμενικής Αρχής και των Λιμενικών Αρχών υπαγωγής της.

Με τη συνδρομή των σκαφών Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. απεγκλωβίστηκαν συνολικά εννέα (09) άτομα (04 ημεδαποί και 05 αλλοδαποί) και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Πλωμαρίου. Στη συνέχεια, μία εκ των ανωτέρω αλλοδαπών παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου, για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Έλεγχοι από πλωτά και χερσαία μέσα συνεχίζουν να διενεργούνται, ενώ περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. παρέμειναν σε ετοιμότητα προς παροχή συνδρομής, εφόσον αυτό απαιτηθεί».
Η φωτιά ξεκίνησε από το βουνό, στη Ρογκάδα, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι την κατέβασαν μέσα στον οικισμό του Βατερού.

Εκεί, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν, κάηκαν δυο σπίτια, ένα αυτοκίνητο και μια αγροικία, ενώ υπέστησαν ζημιές και τουριστικές επιχειρήσεις. «Δίνουμε μάχη για να σωθούν τα σπίτια», δήλωσε νωρίτερα στο stonisi ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος.

Επιχειρούν 81 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 19 οχήματα, επτά αεροπλανοφόρα και ένα ελικόπτερο της πυροσβεστικής. Σημαντική είναι και η συνδρομή από εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.
Η κατάσταση κρίνεται από τις πυροσβεστικές αρχές ιδιαίτερα σοβαρή για αυτό και έχει ενεργοποιηθεί το σύνολο του δασοπυροσβεστικού μηχανισμού.

Παράλληλα γίνεται έκκληση για βοήθεια από τους κατοίκους των κοντινών χωριών που έχουν τρακτερ, να βοηθήσουν ανοίγοντας ζώνες.

Από την αρχή που εκδηλώθηκε η φωτιά στην περιοχή Ρογκάδα με κατεύθυνση προς Βατερά στη Λέσβο κρίθηκε ως ιδιαίτερη σοβαρή και δύσκολη και από τις 11 δόθηκε εντολή για εκκένωση του χωριού Βατερά.

Ήδη η φωτιά στη Λέσβο και ιδιαίτερα στο χωριό Βατερά έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και έφτασε στα σπίτια από το μεσημέρι.

Κάτοικος ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι τα πρώτα σπίτια και ένα beach bar ήδη καίγονται. «Η φωτιά έχει φτάσει σχεδόν στην θάλασσα» ανέφερε. Οι πληροφορίες δεν είναι δυνατόν να διασταυρωθούν.

Η φωτιά είναι δίπλα στα σπίτια» δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο περιφερειακός σύμβουλος Βερρής Παντελέων, ωστόσο κάτοικος ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι τα πρώτα σπίτια και ένα beach bar ήδη καίγονται. «Η φωτιά έχει φτάσει σχεδόν στην θάλασσα» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Σε ανάρτησή του facebook στο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, κ. Ταξιάρχης Βέρρος αναφέρει πως γίνεται μάχη για να σωθούν τα σπίτια.

Αυτό φαίνεται πως δεν κράτησε για πολύ, καθώς η ΕΡΤ μετέδωσε πως η φωτιά βρίσκεται κοντά στα πρώτα σπίτια και κάποια έχουν ήδη καεί.

Ωστόσο όπως λένε οι κάτοικοι η φωτιά έχει μέτωπο τουλάχιστον 2 χιλιομέτρων, ενώ εκκενώθηκε το χωριό Βατερά.

Για την κατάσβεση της φωτιάς στη Λέσβο κινητοποιήθηκαν ισχυρές  επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Η φωτιά καίει στην περιοχή Καστρί σε δασική δύσβατη έκταση. Στην περιοχή επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 9 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρων, 4 αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Μάλιστα δόθηκε εντολή για εκκένωση του χωριού Βατερά προς Πολύχνιτο και στέλνει ο δήμος λεωφορεία για να πάρουν τους κατοίκους, καθώς η φωτιά κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή.

Ο πρόεδρος Βρίσας Βατερών, Αποστόλης Αποστολής μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως η φωτιά είναι αρκετά ψηλά από το χωριό, μεταξύ Βατερών και Σταυρού αλλά καίει πυκνόφυτη δασική περιοχή.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr, η φωτιά καίει σε δυο μέτωπα, ένα προς το χωριό Βρίσα και ένα προς τον οικισμό των Βατερών, πίσω από το ξενοδοχείο “ΕΙΡΗΝΗ”

Φωτογραφίες lesvosnews.net / eurokinissi

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook