Η πιο δύσκολη και εφιαλτική νύχτα αναμένεται να είναι η αποψινή για την Δαδιά Σουφλίου, αφού η φωτιά που ξεκίνησε απόγευμα Πέμπτης από την Λύρα, όχι μόνο καίει ανεξέλεγκτα, αλλά απειλεί εκτός από το σπάνιο δάσος και το χωριό της Δαδιάς, που εκκενώθηκε.

Στη Δαδιά Έβρου πέντε είναι τα μέτωπα που καίνε με συνεχείς αναζωπυρώσεις, ενώ από τη φωτιά στο δάσος απειλείται η τελευταία αποικία μαυρόγυπα στη νοτιοανατολική Ευρώπη και ένα από τα πιο σπάνια οικοσυστήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας Evros-news.gr, η φωτιά έκαψε ήδη το Παρατηρητήριο και τις ταΐστρες των σπάνιων και άγριων αρπακτικών, κάτι που σημαίνει πως η πύρινη λαίλαπα καταστρέφει την “καρδιά” του παγκόσμιας σημασίας μοναδικού οικοσυστήματος.


Όσον αφορά στο χωριό, παρά τις αντιπυρικές ζώνες που δημιούργησαν από χθες τα μηχανήματα Στρατού, δήμου Σουφλίου και Περιφέρειας, υπάρχει ετοιμότητα ακόμα και για εκκένωση του αν χρειαστεί.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, εξετάστηκε και αυτό το ενδεχόμενο, δηλαδή της εκκένωσης της Δαδιάς. Με ενεργοποίηση του 112 και την ύπαρξη λεωφορείων για να μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο τους κατοίκους.

Στην περιοχή θα μεταβεί κυβερνητικό κλιμάκιο, αύριο Κυριακή στις 05:30, υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς. Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελείται απο τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και επιτελικά στελέχη των δύο Υπουργείων και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ενεργά μέτωπα καίνε τις παρυφές βόρεια του προστατευόμενου δάσους, ουσιαστικά στα όρια του μεγάλου πυρήνα. Οι εικόνες μέσα από τον πνεύμονα πρασίνου που καταστρέφεται είναι αποκαρδιωτικές.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι μπορούν για να σωθεί το δάσος, αλλά οι συνθήκες στην περιοχή είναι πολύ δύσκολες.

Το ανατολικό μέτωπο έχει ελεγχθεί. Βόρεια, βορειοδυτικα και δυτικά υπάρχουν μικρές και διασπαρτες ενεργές εστίες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι νοτιοδυτικά όπου συνεχίζει να καίει ένα μέτωπο με μεγάλη έκταση. Εκεί εστιάζουν πλέον την κύρια προσπάθεια με επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Παρ’ όλες τις ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, επίγειες και εναέριες, που επιχειρούν αδιάκοπα, οι συνεχιζόμενες εναλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων δημιουργούν αναζωπυρώσεις και αυξάνουν τον αριθμό των πύρινων μετώπων που το απόγευμα του Σαββάτου ανέρχονται στα πέντε.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου,  Δημήτρης Πέτροβιτς,  τονίζει ότι ταυτόχρονα με το σχεδιασμό και τις προσπάθειες διαφύλαξης του χωριού από την πύρινη λαίλαπα, μέγιστης σημασίας είναι και η περισυλλογή και περίθαλψη τραυματισμένων ατόμων της άγριας πανίδας.

Ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ, τον Αρίωνα, τη «Δράση για άγρια ζωή» και άλλες ΜΚΟ και ιδιώτες κτηνιάτρους, οργανώνει αποστολή στην περιοχή για τη δημιουργία σταθμού πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα. Σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, το WWF Ελλάς και διάφορα φιλοζωικά σωματεία σε συνεργασία με κτηνιάτρους περιθάλπουν τα ζώα που περισυλλέγουν όλοι όσοι επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook