Σε διάφορα μέτωπα στην περιοχή ανάμεσα σε Βατερά, Βρίσα και Σταυρό μαίνεται η μεγάλη φωτιά στη Λέσβο

Η φωτιά που κατακαίει για δεύτερη  μέρα τα Βατερά  πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις και λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι δόθηκε εντολή εκκένωσης του χωριού Βρίσα προς Πολιχνίτο.

Λίγη ώρα αργότερα δόθηκε εντολή εκκένωσης και για το Σταυρό καθώς οι φλόγες πλησιάζουν τα πρώτα σπίτια…

«Εκκενώστε την περιοχή» ακούγονται να φωνάζουν στο βίντεο οι πυροσβέστες που βλέπουν τη φωτιά να φουντώνει και να κατευθύνεται με προς τη Βρίσα. Πυροσβέστες και εθελοντές καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να περιορίσουν τις φλόγες ώστε να σωθεί ο οικισμός.

Στη Λέσβο η φωτιά έκανε μια αναζωπύρωση νότια προς Βατερά αλλά ευτυχώς την  πρόλαβαν νωρίτερα οι Πυροσβεστικές δυνάμεις. Η προσπάθεια εστιάζεται στο δυτικό μέτωπο, που είναι ενεργό και έχει γίνει ζώνη προς Βρίσα. Στην περιοχή επιχειρούν 81 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτω. Από εναέρια επιχειρούν 3 τράκτορες, 2 CL415 και ένα Mi8.


«Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από χθες» ανέφερε πάντως στον ΣΚΑΪ ο Ανδρέας Αξής, Αντιδήμαρχος πολιτικής Προστασίας στη Δυτική Λέσβο. Τόνισε ότι στον οικισμό Βατερά ο οποίος δεν απειλείται, η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνεται στις αναζωπυρώσεις.


Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ενεργό μέτωπο που κινείται παράλληλα με το χωριό Βρίσα ωστόσο δεν απειλούνται σπίτια. Ο κ. Αξής επισήμανε ότι χθες κάηκαν 4-5 σπίτια, ενώ αναφερόμενος στην οικολογική καταστροφή τόνισε ότι είναι ανυπολόγιστη.


Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς από χτές που ξέσπασε η φωτιά στη Λέσβο και στα Βατερά έχουν καεί περίπου 13.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τη Λέσβο, ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός διευκρίνισε ότι έχουν διατεθεί επτά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, αλλά διευκρίνισε ότι υπάρχουν πολλά μέτωπα στη χώρα, και τα εναέρια μέσα έχουν επιχειρήσει πολύ πέρα από την ασφάλεια των πτήσεων. «Δεν είναι F-16 τα εναέρια, έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες» επισήμανε.


“Οι άνεμοι αυτήν την ώρα έχουν πέσει, η φωτιά καίει στο δάσος αφού απομακρύνθηκε από τα Βατερά, ανέφερε ο στον ΣΚΑΪ 100,3 ο περιφερειάρχης Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης.

Ο κ. Μουτζούρης τόνισε ότι από τη φωτιά κάηκαν 5 οικίες και μία επιχείρηση. Ανέφερε ότι ο μηχανισμός εκκένωσης λειτούργησε έγκαιρα και αποτελεσματικά, χωρίς να παρατηρηθούν σκηνές πανικού.


Το Δασαρχείο, ο Στρατός και ο Δήμος έχουν συνεργαστεί για τη δημιουργία Αντιπυρικής ζώνης για επιπλέον προστασία του οικισμού Βρίσα .

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook