Ιδιαίτερη είναι η σχέση του βασιλιά Καρόλου με το Άγιο Όρος το οποίο επισκέπτεται εδώ και πολλά χρόνια.

Πριν 18 ολόκληρα χρόνια, μια Δευτέρα που το ημερολόγιο έδειχνε 10 Μαΐου, η θαλαμηγός γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας προσέγγιζε την χερσόνησο του Άθω. Στην προβλήτα του Αγίου Όρους ανέμεναν οι άγιοι πατέρες της Μονής Βατοπαιδίου, με σαφείς εντολές να μην αποκαλύψουν το πρόσωπο του υψηλού προσκεκλημένου τους και σαφείς οδηγίες για καμία επισημότητα κατά την υποδοχή.

Στο Άγιο Όρος οι πατέρες της Μονής Βατοπαιδίου είχαν σαφείς εντολές να μην αποκαλύψουν το πρόσωπο του υψηλού προσκεκλημένου τους, όπως σαφείς ήταν και οι οδηγίες για καμία επισημότητα κατά την υποδοχή.
Επρόκειτο για καθαρά ιδιωτική επίσκεψη του υψηλού προσκεκλημένου.

Για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο έφτανε στο Περιβόλι της Παναγιάς ο διάδοχος τότε του βρετανικού θρόνου και Βασιλιάς σήμερα της Αγγλίας Κάρολος.


Η προσευχή, η κατάνυξη, η πνευματική ανάταση, η αίσθηση του μέτρου, η γαλήνη, η ιστορία του τόπου και η άγρια ομορφιά του ήταν τα στοιχεία εκείνα που συγκίνησαν τον πρίγκιπα Κάρολο όταν για πρώτη φορά επισκέφτηκε τον Αθω.

Ήταν λίγο μετά το τραγικό δυστύχημα στο Παρίσι, που στοίχισε τη ζωή στη σύζυγό του, την πριγκίπισσα του λαού Νταϊάνα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο Βασιλιάς; Κάρολος όταν διαμένει στο Άγιο Όρος περνάει τις ώρες του σε κελί 30 τ.μ., το οποίο έχει κρεβάτι, εικόνες, μια Καινή Διαθήκη και μια απλωταριά. Η μόνη πολυτέλεια είναι ότι διαθέτει το δικό του μπάνιο. Το πρόγραμμά του, φυσικά, είναι το ίδιο με τον μοναχών. Ξύπνημα τα χαράματα, θεία λειτουργία, θρησκευτικές και φιλοσοφικές συζητήσεις με μοναχούς.

Στο παρελθόν, μάλιστα, κάποιοι έχουν ισχυριστεί πως ο πρίγκιπας Κάρολος στο Άγιο Όρος δείχνει το ταλέντο του στη ζωγραφική, φιλοτεχνώντας μάλιστα αρκετά έργα για τους μοναχούς.

Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι ο Βασιλιάς Κάρολος, είχε διαθέσει 650.000 αγγλικές λίρες για την αναστήλωση της σερβικής Μονής που είχε καταστραφεί από πυρκαγιά το 2003.

Με δική του χρηματοδότηση αναστηλώθηκε προ ετών ο ναός του Αγίου Ευδόκιμου, στην είσοδο του Βατοπαιδίου. Τα εγκαίνια του έκανε μάλιστα ο ίδιος. Στενή είναι και η σχέση του με τη Μονή Χιλανδαρίου, η καταστροφή της οποίας από φωτιά, στάθηκε η αφορμή για την ίδρυση του συλλόγου «Φίλοι του Αγίου Όρους» στο Λονδίνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι διατηρούσε άριστες στενές σχέσεις και με τον Μακαριστό Μητροπολίτη Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Κυρό Γρηγόριο, ο οποίος ήταν πάντοτε μεταξύ των προσκεκλημένων στις μεγάλες βασιλικές τελετές μαζί με προκαθημένους άλλων Εκκλησιών και δογμάτων.

Μάλιστα, ο Βασιλιάς Κάρολος έχει επιλέξει να μεταφέρει κάτι από την ορθόδοξη αυτή αύρα και στην προσωπική του κατοικία, στο Highgrove. Ο τοίχος του σαλονιού του είναι γεμάτος από βυζαντινές εικόνες, δώρα μοναχών του Αγίου Όρους.

Πηγή: dogma.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook