Παραμένουν στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου οι δήμοι Αγίου Νικολάου, Θήρας και Μυκόνου

Σε καθεστώς αυστηρού lockdown εισέρχονται η Αχαΐα και η Εύβοια (πλην της Σκύρου), μετά από τη σχετική εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων, η οποία συνεδρίασε σήμερα, βάζοντας για ακόμη μία φορά στο «μικροσκόπιο» τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου βρίσκονται, επίσης, ο Άγιος Νικόλαος στο Λασίθι, ο δήμος Θήρας, ο δήμος Μυκόνου.

Η εικόνα που αποτυπώνεται στις συγκεκριμένες περιοχές, από την άποψη των κρουσμάτων και λαμβάνοντας υπ’όψιν τις μεταλλάξεις του κορονοϊού που αυξάνουν τη μεταδοτικότητα, ώθησε την κυβέρνηση στην απόφαση να εφαρμοστούν και εκεί αυστηρότερα μέτρα περιορισμού, όπως άλλωστε συνέβη και στην περίπτωση της Αττικής – η οποία από την Πέμπτη έχει τεθεί σε ολικό lockdown.
Αυτό σημαίνει ότι κλείνουν καταστήματα και σχολεία στην Αχαΐα και στην Εύβοια.

Στο «κάδρο» των ειδικών τίθεται και το Ρέθυμνο που όπως αποφασίστηκε, εντάσσεται στις «κόκκινες» περιοχές, στη σκιά των ανησυχιών που προκαλεί ο αριθμός των κρουσμάτων στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, η απόφαση που ελήφθη είναι να μην υπάρξουν, μέχρι στιγμής, σκληρότερα μέτρα. Εντούτοις, η πόλη θα παραμείνει σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης, ήτοι στο «κόκκινο» και επομένως υπό στενή παρακολούθηση, λόγω της δυναμικής που παρουσιάζει σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας.

Εν τω μεταξύ, η Λέσβος περνάει σε «κίτρινο» καθεστώς.

Παπαευαγγέλου: Πόσο προστατεύει η διπλή μάσκα

Την ανάγκη της σωστής χρήσης της μάσκας για τη διασφάλισης της προστασίας μας, εξέφρασε για ακόμη μια φορά η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου έκρουσε και πάλι το «καμπανάκι» για τη σωστή χρήση της μάσκας, την ώρα που κάνουν την εμφάνισή τους νέα μεταλλαγμένα στελέχη με αυξημένη μεταδοτικότητα.

Όπως υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου, για ικανή προστασία απέναντι στον κορονοϊό, δύο άνθρωποι που έρχονται σε στενή επαφή, πρέπει απαραίτητα να φοράνε μάσκα.

Με την απλή χρήση μάσκας, η προστασία ανέρχεται στο 84,3%, ενώ με τη διπλή μάσκα η προστασία μπορεί να φτάσει μέχρι και το 96%.

Σε διευκρινίσεις για τη διπλή μάσκα, η καθηγήτρια εξήγησε πως εννοεί την ιατρική μάσκα με υφασμάτινη από πάνω, που θα περιλαμβάνει τρεις στρώσεις υφάσματος, αλλά και να μην υπάρχει κενό στο πλάι.

«Δεν αρκεί να φοράμε μάσκα αλλά να τη φοράμε σωστά» επεσήμανε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου.

Μάλιστα, τόνισε πως προς το παρόν οι οδηγίες για τη χρήση της μάσκας δεν έχουν αλλάξει, αλλά ομάδα της επιτροπής έχει αναλάβει και θα εισηγηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook