Ένα εκρηκτικό μείγμα συνιστά η επιδημιολογική επιβάρυνση στην επικράτεια από τον κορωνοϊό και η κακοκαιρία «Μήδεια» που βρίσκεται προ των πυλών. Από σήμερα σε καθεστώς lockdown τίθενται Αχαΐα και Εύβοια.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.410 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. 293 διασωληνωμένους και 21 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 6.077 θανάτους συνολικά στη χώρα.

Η Αττική εξακολουθεί να προβληματίζει τους επιστήμονες καθώς παρατηρείται αύξηση των νέων διαγνώσεων σε νεότερες ηλικίες κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από τα μισά σημερινά νέα κρούσματα, 762 στον αριθμό, αφορούν στην περιφέρεια της Αττικής, εκ των οποίων τα 194 στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, τα 124 στο Νότιο Τομέα Αθηνών και 101 στον Πειραιά.

Σημειώνεται ότι η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ στην Αττική έφτασε το 83%.

Όλα αυτά, τη στιγμή που ολοένα και περισσότερες περιοχές μπαίνουν στο «μάτι» του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, σε καθολικό επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου μπήκαν από σήμερα, Σάββατο, το πρωί στις 06:00 οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας (πλην της Σκύρου).

Στην απόφαση αυτή οδήγησε η εκρηκτική επιδημιολογική εικόνα που παρατηρείται εδώ και αρκετές ημέρες στις δύο περιοχές, με την Αχαΐα να σημειώνει σήμερα 95 νέες διαγνώσεις κοροναϊού και την Εύβοια να ακολουθεί με 56 κρούσματα. Στην Χαλκίδα, μάλιστα, το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά αυξημένο, με τετραπλάσιο σχεδόν αριθμό νέων κρουσμάτων σε σχέση με τον μέσο όρο της επικράτειας που παρασύρει και τον νομό Βοιωτίας με τον οποίο συγκοινωνεί.

Πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι ειδικοί για την Θεσσαλονίκη παρά τα 128 σημερινά κρούσματα, με τις αποφάσεις αυτής της εβδομάδας να την εξαιρούν -προς το παρόν- από την περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων. Η επιδείνωση της επιδημίας στην περιοχή προχώρησε μεν σε επίπεδα πάνω από 20% με τάσεις σταθεροποίησης, όμως προς το παρόν δεν καταγράφεται σημαντική αύξηση σε νοσηλείες. Οι λοιμωξιολόγοι, πάντως, συνεχίζουν να έχουν στο μικροσκόπιο τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και να παρακολουθούν συνεχώς τα δεδομένα, έτοιμοι να εισηγηθούν νέα μέτρα.

Παράλληλα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν ο Δήμος Αγίου Νικολάου, ο Δήμος Θήρας και ο Δήμος Μυκόνου.

Στις περιοχές αυτές είναι υποχρεωτική η τηλεκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών (με εξαίρεση την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που λειτουργούν διά ζώσης στους δήμους Θήρας και Μυκόνου, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής).

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής.

Σχετικά με την αναστολή των οικοδομικών εργασιών στις περιοχές αυτές, το μέτρο αυτό αίρεται από αύριο το πρωί, με εξαίρεση τους δήμους Μυκόνου και Θήρας, που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής οικοδομικών εργασιών.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου ανήκουν:

ο Δήμος Αγίου Νικολάου
ο Δήμος Θήρας
ο Δήμος Μυκόνου
η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας
η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας
Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου η ΠΕ Ρεθύμνου και οι δήμοι Καλυμνίων και Καρπάθου
Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, στις «κόκκινες» περιοχές δηλαδή, τίθενται από σήμερα 13 Φεβρουαρίου έως τις 22 Φεβρουαρίου ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ο Δήμος Καλυμνίων, καθώς και ο Δήμος Καρπάθου.

Συγκεκριμένα, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου-«κόκκινο» βρίσκονται από σήμερα 13 έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου οι εξής περιοχές:

ο Δήμος Εορδαίας,
ο Δήμος Θηβαίων,
ο Δήμος Τανάγρας,
ο Δήμος Σπάρτης,
η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου,
ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού,
ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης,
ο Δήμος Τεμπών
η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου,
ο Δήμος Καλυμνίων και
ο Δήμος Καρπάθου.
Αντίθετα η Λέσβος βελτιώθηκε και από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στις 6 το πρωί περνά στο επίπεδο επιτήρησης, στις «κίτρινες», δηλαδή, περιοχές.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook