Ο Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τον βράχο στην Κρήτη που ξεκόλλησε από το βουνό και καταπλάκωσε ενοικιαζόμενα δωμάτια, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο μία 45χρονη.

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Κρήτης με την τραγωδία που συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Κυριακή 30 Οκτωβρίου σε ξενοδοχείο στην Αγιά Φωτιά στο Λασίθι της Κρήτης .

Ο Ευθύμιος Λέκκας αναφέρθηκε στο τραγικό γεγονός αλλά και για κατολίσθηση που προκάλεσε τον θάνατο της 45χρονης.

«Ήταν σαφές ότι κάποια στιγμή θα γινόταν η εκδήλωση ενός κατολισθητικού φαινομένου. Ήταν σαφές ότι υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό. Σε αυτό συνέβαλε και η έντονη βροχόπτωση που είχαμε στην Κρήτη πριν από 15 μέρες, η οποία απλώς επιτάχυνε την εκδήλωση του φαινομένου. Κατά τα άλλα, ήταν μία κλασική περίπτωση που θα εκδηλωνόταν κάποια στιγμή η κατολίσθηση», είπε αρχικά.

«Τέτοιες μετακινήσεις ογκόλιθων έχουν γίνει και στο παρελθόν. Το ξενοδοχείο θα έπρεπε να κλείσει. Και δεν είναι το μόνο στη χώρα. Επανέρχεται το θέμα της εκτέλεσης γεωλογικών και γεωτεχνικών μελετών ως υποχρεωτικών μελετών και αυτοί που υπογράφουν αυτές τις μελέτες, να είναι επιστήμονες και τεχνικοί που να αναλαμβάνουν την ευθύνη της υπογραφής και ο υπηρεσίες να ελέγχονται έτσι ώστε εάν δεν έχουν αυτές τις άδειες να μην προχωρούν στην αδειοδότηση», συμπλήρωσε.

Το ξενοδοχείο ήταν από το 1980, τότε δεν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο για την εκτέλεση γεωπολιτικών μελετών. Από το 1995 και έπειτα έχει καθιερωθεί αυτό το θεσμικό πλαίσιο, ωστόσο υπάρχουν ακόμα και άλλες μονάδες που είναι ακατάλληλες», κατέληξε μιλώντας στο MEGA ο κ. Λέκκας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook