Σε Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα κινείται η κακοκαιρία «Eva» μετά τις έντονες βροχοπτώσεις στην Αττική

Το μεσημέρι της Κυριακής στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των Δωδεκανήσων, της Σάμου και της Ικαρίας, λόγω της επέλασης της κακοκαιρίας EVA.

Το μήνυμα του 112 προειδοποιούσε τους κατοίκους της Σάμου, της Ικαρίας και των Δωδεκανήσων για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες) έως τις πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Το μήνυμα καλεί τους κατοίκους των περιοχών αυτών να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες) από τις μεσημβρινές ώρες σήμερα έως τις πρωινές ώρες αύριο σε Σάμο, Ικαρία, Δωδεκάνησα. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/entona-kairika-fainomena ».

Επιτυχής απεγκλωβισμός 4 ατόμων στη Σάμο

Την ίδια στιγμή, μια επιχείρηση απεγκλωβισμού τεσσάρων ατόμων, από ΙΧΕ αυτοκίνητο συνεπεία εκτροπής έστησαν πυροσβέστες, στη περιοχή Κέδρος Σάμου.

Στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, αλλά και κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 12 πυροσβέστες και 6 οχήματα, με επικεφαλής τον διοικητή της ΠΣ Σάμου, Γιώργο Μιαούλη οι οποίοι βοήθησαν στον απεγκλωβισμό των ατόμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οδηγός του αυτοκίνητου εξαιτίας της έντονης ολισθηρότητας του οδοστρώματος έχασε τον έλεγχο του οχήματος της με αποτέλεσμα αυτό να πέσει σε χαράδρα.
Στο νοσοκομείο οδηγήθηκαν δύο γυναίκες και δύο παιδιά (γιαγιά, κόρη και εγγόνια).

7.500 κεραυνοί έπεσαν  κατά τη διάρκεια της  κακοκαιρίας Eva την Κυριακή

Mε χιλιάδες κεραυνούς συνεχίστηκε η επέλαση της κακοκαιρίας Eva, η οποία αναμένεται να επηρεάσει αρκετές περιοχές της Ελλάδας μέχρι και το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με το τελευταίο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το σύστημα ΖΕΥΣ του ΕΑΑ/meteo.gr, μέχρι τη 1 μετά το μεσημέρι της Κυριακής (6/11) είχαν καταγραφεί σχεδόν 7.500 κεραυνοί.
Η δραστηριότητα των κεραυνών συνεχίζεται το μεσημέρι της Κυριακής σε Κυκλάδες και νησιά Ανατολικού Αιγαίου.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου σε Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο είχαν καταγραφεί περίπου 18.000 κεραυνοί

Ο καιρός τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες που είναι πιθανό να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις, αναμένονται στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, φαινόμενα που το απόγευμα θα σταματήσουν στις περισσότερες περιοχές. Τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, στην Εύβοια και στις Σποράδες, φαινόμενα που μετά το μεσημέρι θα σταματήσουν.

Η θερμοκρασία, σύμφωνα με το meteo, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 3 έως 17 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 5 έως 22, στην Ήπειρο από 7 έως 23 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 6 έως 22, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8 έως 22-23 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 11 έως 21 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 12 έως 21-23 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 Μποφόρ και ενδεχομένως τοπικά 7 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν άνεμοι βορειοανατολικών διευθύνσεων με εντάσεις 4-5 Μποφόρ. Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης καταιγίδων οι άνεμοι ενδέχεται να είναι τοπικά θυελλώδεις.
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική αναμένονται παροδικές και κατά βάση ασθενείς βροχές μέχρι το μεσημέρι, κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 4-5 Μποφόρ και πρόσκαιρα στα ανατολικά 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 21 βαθμούς, αλλά στα ανατολικά και βόρεια οι μέγιστες θα είναι 2-4 βαθμούς χαμηλότερες.

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών βροχών στην αρχή του εικοσιτετραώρου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένονται αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4 Μποφόρ που προοδευτικά θα εξασθενήσουν ακόμα περισσότερο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 20 βαθμούς.

Κακοκαιρία «Eva»: Ποτάμια έγιναν οι δρόμοι στο Πειραιά 

Χάος προκάλεσε στον Πειραιά η κακοκαιρία «Eva», καθώς οι δρόμοι έγιναν ποτάμια και η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων ήταν δύσκολη.

Μπορεί η καταρρακτώδης βροχή στον Πειραιά που χτυπήθηκε από την κακοκαιρία να κράτησε μόνον 15 λεπτά, ήταν αρκετή όμως για να προκαλέσει πλημμυρικά φαινόμενα.

Δείτε μερικά στιγμιότυπα από την κατάσταση στους δρόμους του Πειραιά από το piraeuspress.gr

Σε ορισμένους δρόμους, μάλιστα, ήταν τόσο το νερό ώστε κάδοι ανακύκλωσης μετατοπίστηκαν από την ορμή του και «βγήκαν βόλτα» στο Πασαλιμάνι.

@sgkuts

♬ Playground (from the series Arcane League of Legends) – Bea Miller

Όπως ανακοίνωσε, μάλιστα, η αστυνομία στον Πειραιά υπήρξε διακοπή της κυκλοφορίας:

Στην Ακτή Μιαούλη και Μπότσαρη στον Πειραιά
Στην Ακτή Μουτσοπούλου και Γρηγορίου Λαμπράκη στο ρεύμα προς Καστέλλα
Στην οδό Ωκεανίδων από το ύψος της οδού Αβέρωφ στην Ελευσίνα.

Η Πυροσβεστική δέχτηκε συνολικά 80 κλήσεις σε όλη την επικράτεια, οι μισές εκ των οποίων στην Αττική με τις κλήσεις στην επαρχία να αφορούν κοπές δέντρων..

Παράλληλα στη θαλάσσια περιοχή στα Ίσθμια Κορινθίας και συγκεκριμένα κοντά στο νησάκι Οβριός σχηματίστηκε υδροστρόβιλος.

Η σφοδρότητα της καταιγίδας που χτύπησε περιοχές του λεκανοπεδίου αποτυπώνεται και στο shelf cloud που καταγράφηκε την ώρα που η κακοκαιρία Eva «έμπαινε» για δεύτερη φορά στην Αττική καθώς είχε προηγηθεί το «χτύπημα” τα ξημερώματα της Κυριακής

Ως shelf cloud χαρακτηρίζεται το σύννεφο που βρίσκεται στα άκρα ενός καταιγιδοφόρου νέφους και προηγείται χρονικά μίας ισχυρής καταιγίδας ή μιας γραμμής ισχυρών καταιγίδων.

Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία «Eva» τις επόμενες ώρες
Σύμφωνα με το νέο έκτακτο δελτίο καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα συνεχίζουν να εκδηλώνονται στη χώρα μας σήμερα Κυριακή και έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (07.11.2022).
Αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται:
α) Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής στο νότιο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο.
β) Μέχρι και τις απογευματινές ώρες της Κυριακής στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, την Αττική και την ανατολική Πελοπόννησο.
γ) Μέχρι τις βραδινές ώρες της Κυριακής στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη.
δ) Από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (7/11) στο ανατολικό Αιγαίο από την περιοχή Σάμου-Ικαρίας και νοτιότερα μέχρι και τα Δωδεκάνησα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook