Θλίψη στους κόλπους της Εκκλησίας προκάλεσε η είδηση ότι Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος εκοιμήθη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εκοιμήθη σήμερα στις 06.45 το πρωί στο διαμέρισμά του στην Αρχιεπισκοπή, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες εβδομάδες, δίνοντας μάχη με το καρκίνο.

Με το θάνατο του Αρχιεπισκόπου τοποτηρητής του θρόνου αναλαμβάνει ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, μέχρι την εκλογή και την ενθρόνιση νέου Αρχιεπισκόπου.

Στην Κύπρο ο Βαρθολομαίος για την κηδεία του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β’

Στην Κύπρο μεταβαίνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για την εξόδιο Ακολουθία του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, βαθύτατα συγκινημένος από την κοίμηση του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Β’, τέλεσε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, σήμερα, Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2022, Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του, περιστοιχούμενος από αρχιερείς του Οικουμενικού Θρόνου, κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής, παρευρεθέντες Αγιορείτες Πατέρες, και από το σύνολο των εργαζομένων στο Πατριαρχείο».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «υποδεχόμενος στη συνέχεια όμιλο προσκυνητών από την νήσο Τήνο, ο Παναγιώτατος, αναφέρθηκε στη γενναία μάχη που έδωσε με τον καρκίνο ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, και έκανε γνωστή την πρόθεσή του να μεταβεί στην Κύπρο για την εξόδιο Ακολουθία του”.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο οποίος νοσηλευόταν στο διαμέρισμά του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου στη Λευκωσία, είχε επισκεφθεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Το βιογραφικό του
Ο Χρυσόστομος Β΄ (κατά κόσμον Ηρόδοτος Δημητρίου γεννημένος στην Επαρχία Πάφου στις 10 Απριλίου 1941) ήταν επιχειρηματίας και κληρικός της Ορθόδοξης Εκκλησίας και Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστιανιανής και πάσης Κύπρου-Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είναι ο Πρώτος τη τάξει των Αρχιεπισκόπων Αυτοκέφαλων Εκκλησιών.

Γεννήθηκε το 1941 στο χωριό Τάλα της Πάφου. Αμέσως μετά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, έγινε δόκιμος μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου και στη συνέχεια φοίτησε στο Γυμνάσιο Πάφου. Αποφοίτησε από το γυμνάσιο το 1963 και στις 3 Νοεμβρίου του ίδιου έτους χειροτονήθηκε διάκονος. Το 1968 ξεκίνησε τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1972. Στις 19 Οκτωβρίου του ίδιου έτους εξελέγη ομόφωνα ηγούμενος της Μονής Αγίου Νεοφύτου, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και εγκαθιδρύθηκε ως ηγούμενος στις 12 Νοεμβρίου από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄. Στις 25 Φεβρουαρίου 1978 εξελέγη δια βοής Μητροπολίτης Πάφου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστιανιανής και πάσης Κύπρου – ήταν Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου από τον Σεπτέμβριο του 2006.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook