«Μόλις είδα τον οδηγό τραυματισμένο σοκαρίστηκα γιατί ειλικρινά εγώ δεν σημάδεψα ούτε τον οδηγό ούτε την καμπίνα του αγροτικού» είπε ο αστυνομικός που κατηγορείται ότι πυροβόλησε και τραυμάτισε στο κεφάλι τον 16χρονο Ρομά κατά τη διάρκεια καταδίωξης στη Θεσσαλονίκη.

Ο αστυνομικός της ομάδας Δίας που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά περιέγραψε στην κατάθεση του πώς ξεκίνησε η καταδίωξη από το βενζινάδικο στη Θεσσαλονίκη και την τραγική κατάληξη της.
«Μόλις είδα ότι το αγροτικό πάει για τρίτη φορά να χτυπήσει με φόρα και να πατήσει τους συναδέλφους μου, έβγαλα το όπλο μου και πυροβόλησα δύο φορές, πάνω από τη μηχανή που ήταν σε κίνηση. Μία φορά στον αέρα και μία φορά προς το αγροτικό όχημα χαμηλά. Δεν μπορούσα να στοχεύσω με ακρίβεια επειδή κρατούσα το όπλο με το ένα μου χέρι».

Ο αστυνομικός απολογείται αύριο στον ανακριτή Θεσσαλονίκης ,ενώ ο συνήγορος υπεράσπισης του Αλέξης Κούγιας θα υποστηρίξει ότι «αυτός πυροβόλησε υπό συνθήκες νομίμου αμύνης υπέρ τρίτου σύμφωνα με το άρθρο 22 του Ποινικού Κώδικα’, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του.

Δείτε φωτογραφίες από το αγροτικό του 16χρονου

Η  κατάθεση του αστυνομικού:

«Είμαι αστυφύλακας και υπηρετώ στην Ελληνική Αστυνομία από το 2011. Είμαι έγγαμος με δύο παιδιά ηλικίας 5 και 7 ετών. Υπηρετώ στην ομάδα Δίας. Υπηρετώ εδώ και περίπου εννιά χρόνια με μικρές διακοπές, αρχικά στην Αθήνα και στη συνέχεια εδώ στη Θεσσαλονίκη από το 2019. Όλα αυτά τα χρόνια υπηρεσίας μου δεν έχω κατηγορηθεί για οτιδήποτε. Ούτε ποινικά, ούτε πειθαρχικά. Αντιθέτως, έχω τιμηθεί με ηθικές αμοιβές από το σώμα.

Χθες το βράδυ στις 8:00 ανέλαβα υπηρεσία δίκυκλης αστυνόμευσης στην περιοχή Ευόσμου-Κορδελιού. Εγώ επέβαινα ως συνοδηγός στη μοτοσικλέτα με οδηγό τον υπαρχιφύλακα Β…. και στην άλλη μοτοσυκλέτα επέβαινε ως οδηγός και συνεπιβάτης αντίστοιχα ο αστυφύλακας Α… και ο αρχιφύλακας Σ… Περίπου στις 00.50 ήρθαμε με τους συναδέλφους από το πρατήριο υγρών καυσίμων ΕΛΙΝ, που βρίσκεται στην οδό Νέας Μοναστηρίου στον αριθμό 111, αν δεν κάνω λάθος.

Μετά από 5 λεπτά περίπου, ενώ ήμασταν ακόμα εκεί, μας πλησίασε ο υπάλληλος του πρατηρίου και μας δήλωσε ότι τη στιγμή εκείνη, μόλις είχε βάλει καύσιμα αξίας 20 ευρώ σε ένα αγροτικό όχημα και ο οδηγός του έφυγε χωρίς να πληρώσει. Δεν μας έδωσε περιγραφή του οδηγού. Μας είπε ότι ήταν ένα ασημί αγροτικό και τον αριθμό της πινακίδας ΝΚΖ 3… αν δεν κάνω λάθος. Τη στιγμή που έβαλε καύσιμα το αγροτικό εμείς και οι τέσσερις ήμασταν μέσα στο κατάστημα, ενώ οι μηχανές μας ήταν σταθμευμένες πλάγια αριστερά στο πρατήριο, οπότε ο οδηγός του αγροτικού μάλλον δεν είχε αντιληφθεί την παρουσία μας εκεί. Ούτε εμείς αντιληφθήκαμε το περιστατικό, παρά μόνο είδα εγώ με την άκρη του ματιού μου ένα αγροτικό να βάζει καύσιμα. Ποιος και πώς ήταν ο οδηγός δεν είδα, ούτε ο υπάλληλος του πρατηρίου μας ανέφερε τίποτα για τον οδηγό.

Μόλις μας το ανέφερε ο υπάλληλος, κατευθείαν ανεβήκαμε στις μηχανές και φύγαμε από το πρατήριο για να εντοπίσουμε το αγροτικό. Επίσης ενεργοποιήσαμε τις σειρήνες των μοτοσικλετών. Ο αρχιφύλακας Σ… παράλληλα ενημέρωσε μέσω ασυρμάτου το κέντρο μας. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα κινούμενοι στη Μοναστηρίου προς το κέντρο της πόλης, είδαμε το αγροτικό να κινείται στο αντίθετο ρεύμα προς την έξοδο της πόλης. Επί τόπου πραγματοποιήσαμε αναστροφή και αρχίσαμε να ακολουθούμε το αγροτικό.

Περίπου στο ύψος της εταιρείας των Ελληνικών Πετρελαίων το αγροτικό είδαμε ότι σταμάτησε στον ερυθρό σηματοδότη. Η πρώτη μοτοσυκλέτα τότε, ενώ εμείς ήμασταν παραπίσω, προσέγγισε το αγροτικό από την πλευρά του συνοδηγού και πήγε δίπλα του. Δεν άκουσα τι του είπαν οι συνάδελφοί μου, όμως έμαθα αργότερα ότι είπαν στον οδηγό να ακινητοποιήσει το όχημά του στη δεξιά πλευρά του οδοστρώματος.

Όμως όπως βλέπαμε, ενώ προσέγγισαν το αγροτικό, αντί να υπακούσει, έκανε απότομο ελιγμό δεξιά με σκοπό προφανώς να εμβολίσει τη μοτοσυκλέτα. Οι συνάδελφοί μου το αντιλήφθηκαν αμέσως και αστραπιαία εκάναν και αυτοί ελιγμό δεξιά και απέφυγαν τη σύγκρουση. Τότε το αγροτικό παραβίασε τον ερυθρό σηματοδότη και ανέπτυξε ταχύτητα και συνέχισε ευθεία την πορεία του. Εμείς τον ακολουθήσαμε με τις μοτοσικλέτες μας.

Τον επόμενο σηματοδότη, παρότι ήταν ερυθρός, τον παραβίασε ξανά ο οδηγός του αγροτικού και έστριψε με κατεύθυνση προς τις φυλακές Διαβατών. Στις τελευταίες σιδηροδρομικές γραμμές, πριν από τις φυλακές, χωρίς εμφανή λόγο και ενώ μπορούσε να συνεχίσει ευθεία για να διαφύγει, ξαφνικά και εντελώς απότομα έκανε αναστροφή.

Αναστροφή έκανε πιθανότητα όπως είδαμε, για να γυρίζει το όχημα τραβώντας χειρόφρενο. Αυτό το καταλάβαμε από τον τρόπο που γύρισε επιτόπου το αυτοκίνητο, γύρω από τον άξονά του, κάνοντας στροφή πάνω από 180 μοίρες, με αποτέλεσμα να έρθει ξαφνικά κατά μέτωπο και ελαφρώς διαγώνια με τη μοτοσυκλέτα των συναδέλφων μου.

Μόλις έγινε αυτό, αφού η μηχανή των συνάδελφων μου, τον είχε πλησιάσει σε απόσταση περίπου 5 μέτρων, για λίγα δευτερόλεπτα σταμάτησε και το αγροτικό και η πρώτη μοτοσυκλέτα. Ο αστυφύλακας Α… τότε ξεκίνησε να δίνει εντολές στον οδηγό του αγροτικού. Όμως πάλι δεν υπάκουσε και αφού πάτησε το γκάζι πήγε με ταχύτητα να πέσει επάνω τους.

Την τελευταία στιγμή όμως η μοτοσυκλέτα απέφυγε τη σύγκρουση για δεύτερη φορά και πέρασε ξυστά δίπλα από το αγροτικό, με κατεύθυνση προς φυλακές που είναι λίγο παρακάτω. Εμείς ήμασταν περίπου 10-15 μέτρα παραπίσω με τη μηχανή και πλησιάσαμε με χαμηλή ταχύτητα. Με το που έγινε αυτό το αγροτικό δεν συνέχισε ευθεία αλλά έκανε κανονική αναστροφή πάνω στο δρόμο και μόλις έκανε αναστροφή δεν σταμάτησε αλλά άμεσα ξανά πάτησε γκάζι και ξανακινήθηκε, για τρίτη φορά, κατά των συναδέλφων μου, που ήταν μπροστά του σε πολύ μικρή απόσταση, από όσο μπόρεσα να καταλάβω περίπου στα 3-4 μέτρα.

Η μοτοσυκλέτα των συναδέλφων μου τότε, για να αποφύγει και πάλι τον εμβολισμό της, πάτησε γκάζι και κινήθηκε διαγώνια από το δεξί προς το αριστερό ρεύμα κυκλοφορίας. Τη στιγμή εκείνη ενώ πλησιάζαμε με χαμηλότερη ταχύτητα, από πίσω τους, μόλις είδα ότι το αγροτικό πάει για τρίτη φορά να χτυπήσει με φόρα και να πατήσει τους συναδέλφους μου, έβγαλα το όπλο μου και πυροβόλησα δύο φορές, πάνω από τη μηχανή που ήταν σε κίνηση. Μία φορά στον αέρα και μία φορά προς το αγροτικό όχημα χαμηλά. Δεν μπορούσα να στοχεύσω με ακρίβεια επειδή κρατούσα το όπλο με το ένα μου χέρι.
Όταν πυροβόλησα είχα απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων από το αγροτικό και ήμουν περίπου στο ύψος των γραμμών. Στο σημείο αυτό ο δρόμος έχει μία μικρή κατηφορική κλίση και είναι λίγο ανώμαλους διότι από κει περνούν μεγάλα φορτηγά και έτσι έχουν δημιουργηθεί ανωμαλίες στο οδόστρωμα. Μόλις πυροβόλησα είδα το αγροτικό να εκτρέπεται της πορείας του και κατέληξε πάνω σε τοίχο παρακείμενου ξενοδοχείου λίγα μέτρα μετά. Τότε με τους συναδέλφους μου κατεβήκαμε από τις μοτοσυκλέτες μας πήραμε θέσεις καλύψης γύρω-γύρω και ζητήσαμε μέσω ασυρμάτου ενισχύσεις.

Στο χώρο αυτό επειδή δεν υπήρχαν σημεία για να καλυφθούμε και δεν ξέραμε αν οι επιβαίνοντες ήταν επικίνδυνοι ή οπλισμένοι δεν επιλέξαμε να ελέγξουμε μόνοι μας το όχημα αλλά αναμέναμε ενισχύσεις. Μετά από 3-4 λεπτά μία ομάδα ΟΠΚΕ έφτασε στο σημείο και τότε πλησιάσαμε το αγροτικό όχημα. Μόλις πλησιάσαμε τότε διαπιστώσαμε ότι ο οδηγός του οχήματος είχε τραυματιστεί στο κεφάλι.

Μόλις είδα τον οδηγό, είδα ότι είχε τραύμα πίσω στο κεφάλι και στο πίσω τζάμι του αγροτικού πίσω από το προσκέφαλο υπήρχε τρύπα. Τότε κατάλαβα ότι λογικά η δεύτερη βολή που έριξα πέτυχε στο κεφάλι τον οδηγό του αγροτικού. Αλλά σοκαρίστηκα γιατί ειλικρινά εγώ δεν σημάδεψα ούτε τον οδηγό ούτε την καμπίνα του αγροτικού. Στόχευσα όσο μπορούσα να στοχεύσω χαμηλά στο όχημα και σε καμία περίπτωση προς την πλευρά του οδηγού και του συνοδηγού. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σκεφτώ πώς κατέληξε στον οδηγό η βολή μου. Αφού λοιπόν διαπιστώσαμε ότι ο άνδρας ήταν τραυματισμένος στο κεφάλι, έβγαλα επίδεσμο και μαζί με συναδέλφους της ΟΠΚΕ του δέσαμε το τραύμα στο κεφάλι.

Καλέσαμε άμεσα και εγώ και οι συνάδελφοί μου το ΕΚΑΒ που έφτασε στο σημείο μετά από 15 λεπτά περίπου. Μόλις ήρθε, παρέλαβε τον τραυματία και τον μετέφερε στο νοσοκομείο. Για αυτό που έγινε πραγματικά λυπάμαι γιατί σε καμία περίπτωση δεν στόχευσα και δεν ήθελα να τραυματίσω κανέναν. Αλλά μόλις είδα ότι ο οδηγός του αγροτικού για τρίτη φορά μάλιστα, πήγε να πέσει και να παρασύρει τους συναδέλφους μου, για την προστασία τους, έριξα μία φορά μόνο κατά του αγροτικού.

Σε όλα αυτά τα χρόνια που υπηρετώ στην Αμεση Δράση είναι η πρώτη φορά που έκανα χρήση του όπλου και πυροβόλησα. Έχω κινδυνεύσει πολλές φορές, αλλά ποτέ δεν έχω πυροβολήσει. Κάτι ακόμα που θέλω να πω είναι πως καθόλη τη διάρκεια του περιστατικού την επικοινωνία με το κέντρο της Αμεσης Δράσης την είχε ο αρχιφύλακας Σ…. Αλλά δεν ξέρω και δεν ήμουν κοντά να ακούσω τι διαβιβάζει στο κέντρο μας. Λογικά, θα ενημέρωσε είτε μέσω ασυρμάτου είτε τηλεφωνικά, ότι το αγροτικό πήγε να μας εμβολίσει, αλλά δεν το ξέρω αν το έκανε ή αν εφόσον το διαβίβασε το έλαβε και το κέντρο μας, γιατί πολλές φορές τυχαίνει και το σήμα και η επικοινωνία με το κέντρο μας χάνεται. Άκουσα πάντως μετά τον αστυφύλακα Α… που έλεγε ότι Σ… δεν διαβίβαζε δυνατά και με ένταση και ίσως το κέντρο να μην άκουγε κατά το περιστατικό.

Πάντως μόλις ήρθε η ομάδα της ΟΠΚΕ στο σημείο, πριν ελέγξουμε το αγροτικό και δούμε ότι οδηγός είχε τραυματιστεί, άκουσα κάποιον από την ομάδα μου που τους είπε στα γρήγορα, ότι καταδιώκαμε το αγροτικό και ότι πήγε να μας εμβολίσει. Αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ ποιος το είπε. Και θέλω ακόμα να σας πω επειδή τελικά ο οδηγός ήταν ανήλικος ότι εμείς δεν είδαμε ποιος οδηγούσε. Επειδή ήταν νύχτα και επειδή τα παράθυρα του αγροτικού ήταν φιμέ δεν μπορούσαμε να δούμε, ούτε πως ήταν οδηγός ούτε αν ήταν και άλλα άτομα μέσα στο αγροτικό. Και για το λόγο αυτό σας λέω και πάλι, ότι λυπάμαι για τον σοβαρό τραυματισμό, αλλά δεν είχα τέτοια πρόθεση παρά μόνο να ακινητοποιηθεί το όχημά του για να προστατεύσω τους συναδέλφους μου».

Eντελώς αθώος o αστυνομικός, λέει ο Κούγιας

Για τον 34χρονο αστυνομικό που διώκεται για ανθρωποκτονία μετά τον βαρύτατο τραυματισμό του 16χρονου Ρομά στη Θεσσαλονίκη, εξέδωσε ανακοίνωση ο δικηγόρος υπεράσπισής του, Αλέξης Κούγιας.
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ανάγνωση της δικογραφίας, όπως αναφέρεται, «προκύπτει χωρίς κανέναν ενδοιασμό ότι ο εντολέας μας είναι εντελώς αθώος για τις πράξεις, για τις οποίες κατηγορείται, αφού τόσο από τις καταθέσεις του υπαλλήλου του πρατηρίου, όσο και των τριών συναδέλφων του προκύπτει ότι, για να σώσει τη ζωή των δύο συνάδελφων του, οι οποίοι επέβαιναν στην άλλη μοτοσυκλέτα, από τρεις συνεχόμενες επιθέσεις του οδηγού του αγροτικού αυτοκινήτου».

Ενώ, όπως υπογραμμίζει: «ο εντολέας μας πυροβόλησε χαμηλά δύο φορές, την πρώτη φορά εκτός του στόχου του αυτοκινήτου και τη δεύτερη φορά προς τα λάστιχα του αυτοκινήτου, πλην όμως από την ανωμαλία του εδάφους του συγκεκριμένου σημείου, λόγω του ότι η άσφαλτος είναι παραμορφωμένη, η μοτοσυκλέτα αναπήδησε, με αποτέλεσμα το πιστόλι, λόγω της απροόπτου και μη προβλεπόμενης αναπηδήσεως, να βρεθεί ψηλότερα και έτσι να επέλθει το τραγικό αποτέλεσμα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια

Μετά την ολοκληρωμένη ανάγνωση της δικογραφίας από τον επικεφαλής του γραφείου μας κο Αλέξιο Κούγια και τους συνεργάτες του προκύπτει χωρίς κανέναν ενδοιασμό ότι ο εντολέας μας είναι εντελώς αθώος για τις πράξεις, για τις οποίες κατηγορείται, αφού τόσο από τις καταθέσεις του υπαλλήλου του πρατηρίου, όσο και των τριών συναδέλφων του προκύπτει ότι, για να σώσει τη ζωή των δύο συνάδελφων του, οι οποίοι επέβαιναν στην άλλη μοτοσυκλέτα, από τρεις συνεχόμενες επιθέσεις του οδηγού του αγροτικού αυτοκινήτου, ο οποίος, τραβώντας χειρόφρενο τρεις φορές διαδοχικά, αντέστρεψε την πορεία του αυτοκινήτου του και επετέθη μετωπικά με αυτό στην πρώτη μοτοσυκλέτα που τον ακολουθούσε, επιδιώκοντας τον θάνατο ή τον βαρύ τραυματισμό των επιβαινόντων σε αυτήν αστυνομικών, γι’ αυτό κατηγορείται για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή, ο εντολέας μας πυροβόλησε χαμηλά δύο φορές, την πρώτη φορά εκτός του στόχου του αυτοκινήτου και τη δεύτερη φορά προς τα λάστιχα του αυτοκινήτου, πλην όμως από την ανωμαλία του εδάφους του συγκεκριμένου σημείου, λόγω του ότι η άσφαλτος είναι παραμορφωμένη, η μοτοσυκλέτα αναπήδησε, με αποτέλεσμα το πιστόλι, λόγω της απροόπτου και μη προβλεπόμενης αναπηδήσεως, να βρεθεί ψηλότερα και έτσι να επέλθει το τραγικό αποτέλεσμα.

Η αλήθεια αυτού του ισχυρισμού του κ. κατηγορουμένου, ευτυχώς για τον ίδιο, επιβεβαιώνεται όχι μόνο από την κατάθεση του οδηγού της μοτοσυκλέτας, στην οποίαν επέβαινε, αλλά και από τις φωτογραφίες που αποδεικνύουν ποια ακριβώς ήταν η κατάσταση του οδοστρώματος εκείνη τη στιγμή που πυροβόλησε, ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΕΥΡΗΜΑ ΟΤΙ Η ΠΡΩΤΗ ΣΦΑΙΡΑ ΒΡΕΘΗΚΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΕΝΟΣ ΞΕΝΩΝΑ στην πορεία του πυροβολισμού, αλλά σε χαμηλότατο σημείο από το έδαφος, γεγονός που αναμφισβήτητα αποδεικνύει ότι ο κ. κατηγορούμενος πυροβόλησε από ψηλά προς χαμηλά.

Για άλλη μια φορά θέλουμε όλοι εμείς οι συνεργάτες του γραφείου Κούγια να ευχηθούμε στο άτυχο θύμα να επιζήσει και να επιστρέψει υγιέστατο στην οικογένειά του, στη γυναίκα του και το παιδί του.
Σύμφωνα με κατάθεση του υπαλλήλου και θύματος της κλοπής της βενζίνης, το θύμα ήταν εμφανώς υπό την επήρεια είτε μέθης είτε χρήσεως ναρκωτικών ουσιών, γεγονός το οποίο, εάν είναι αληθές ή δεν ισχύει, θα διαπιστωθεί από τη τοξικολογική εξέτασή του.

Ενόψει των ως άνω η νομική επιλογή μας για την υπεράσπιση του κου κατηγορουμένου είναι ότι αυτός πυροβόλησε υπό συνθήκες νομίμου αμύνης υπέρ τρίτου σύμφωνα με το άρθρο 22 του Ποινικού Κώδικα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook