Ισχυρός σεισμός 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Εύβοια κι έγινε αισθητός στην Αττική. Από εκείνη την ώρα οι δονήσεις είναι συνεχείς καθώς έχουν σημειωθεί οχτώ μετασεισμοί μέσα σε μία ώρα, οι δύο εξ αυτών άνω των 3 Ρίχτερ.

Ο σεισμός που έγινε στις 2:24 το μεσημέρι της Τετάρτης (28.12.2022) και είχε μέγεθος 4,9 Ρίχτερ είχε επίκεντρο 5 χιλιόμετρα ανατολικά – νοτιοανατολικά των Ψαχνών στην Εύβοια και εστιακό βάθος στα 13,2 χιλιόμετρα. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αναφορές για τυχόν τραυματισμούς ή σοβαρές υλικές ζημιές
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 5,2 Ρίχτερ, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 2 χλμ.

Αξίζει να σημειωθεί πως στους δρόμους βρίσκονται όλα τα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδας. Μια αναφορά για σπασμένη τζαμαρία στα Ψαχνά έχει μέχρι στιγμής η πυροσβεστικη ενώ όλοι οι πυροσβέστες και τα οχήματα του πυροσβεστικού κλιμακίου της Χαλκίδας βρίσκονται στους δρόμους σύμφωνα με πηγές της πυροσβεστικής.
Παράλληλα συγκαλείται άμεσα η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου.

Δείτε βίντεο που έχουν αναρτηθεί από τη στιγμή του σεισμού στην Εύβοια

Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, αφού επικοινώνησε με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης,Χ. Στυλιανίδη συνεκάλεσε την Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης, προκειμένου να εξετάσει τη σεισμική δραστηριότητα στη περιοχή Ψαχνών -Χαλκίδος και να δρομολογήσει τις επόμενες δράσεις.

Επίσης το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει έρθει σε επαφή με την δήμαρχο της Χαλκίδας, ώστε να πραγματοποιηθεί συντονιστικό εκεί, στο οποίο θα συμμετάσχει ο υπουργός, Χρήστος Στυλιανίδης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου μέσω τηλεδιάσκεψης καθώς και στελέχη του ΟΑΣΠ, ώστε να εξεταστούν τα μέχρι τώρα δεδομένα και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή έπειτα από την σεισμική δόνηση.

Όσον αφορά στην εκτίμηση για τις επόμενες ώρες, οι σεισμολόγοι εκτιμούν ότι οι πιθανότητες το ρήγμα στα Ψαχνά να δώσει μεγαλύτερο από τα 4,9 Ρίχτερ σεισμό, είναι λίγες, αλλά υπαρκτές.

Νωρίτερα, ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος είχε δηλώσει στον ΣΚΑΙ ότι «ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός στην Εύβοια και στην Αττική. Το επίκεντρο εντοπίζεται 9 χλμ ανατολικά από τα Ψαχνά Ευβοίας. Είναι μία εστία που δεν έχει σχέση με αυτή που ενεργοποιήθηκε στην περιοχή της νότιας Εύβοιας τον προηγούμενο μήνα στα Νέα Στύρα.

Είναι σημαντικό το μέγεθος σε μία νέα εστία και κοντά σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο όπως η Χαλκίδα. Άρα προτείνω να συγκληθεί τώρα η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook