«Το ρήγμα μπορεί να δώσει έως 6 Ρίχτερ αλλά οι πιθανότητες είναι μικρές», είπε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας για το σεισμό στην Εύβοια με επίκεντρο τα Ψαρά.

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του MEGA για το σεισμό στην Εύβοια που έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική και συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες καθώς και τι πρέπει να προσέχουν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το μέγεθος του σεισμού ήταν 4,9 Ρίχτερ, ενώ το επίκεντρό του ήταν στα 4 χιλιόμετρα ανατολικά και νοτιοανατολικά των Ψαχνών.

Το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 13,3 χιλιόμετρα, με τον σεισμό να είναι αισθητός και στην Αττική, θέτοντας σε επιφυλακή και αυξημένη ετοιμότητα όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας.

«Ελάχιστη η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό»
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, σημείωσε πως αν και μικρή, είναι η υπαρκτή η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή.

«Εξαιρετικά μικρή η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό. Το ρήγμα μπορεί να δώσει έως 6 Ρίχτερ αλλά οι πιθανότητες είναι μικρές. Η πρόγνωση των σεισμών είναι αδύνατη, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε».

Όπως είπε, οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να υπακούν τις εντολές της αυτοδιοίκησης και να αποφεύγουν σπίτια και κατασκευές που έχουν υποστεί ζημιές.

«Να μη διαμένουν σε σπίτια που έχουν υποστεί μικροζημιές. Να προσέχουν όταν διέρχονται μπροστά από ετοιμόρροπα κτίρια και να δίνουν βάση και να υπακούν στις εντολές της αυτοδιοίκησης», τόνισε, ενώ με σκωπτικό ύφος ανέφερε:

«Να μην ενδίδουν σε φήμες που μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά από το ίδιο το σεισμικό φαινόμενο».
«Δεν ενεργοποιεί άλλα ρήγματα»

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών σημείωσε πως η Αθήνα είναι ασφαλής από τη σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια, καθώς η ένταση του σεισμού δεν μπορεί να «ξυπνήσει» γειτονικά ρήγματα.

«Από αυτήν τη δόνηση, τα ρήγματα που γειτνιάζουν με της Αττικής δεν έχουν τη δυνατότητα να τα διεγείρουν. Αν ο σεισμός ήταν 6.5 Ρίχτερ και πάνω, θα υπήρχε αυτή η δυνατότητα».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook