Ανησυχία επικρατεί από τη σεισμική δραστηριότητα στην Λέσβο, οι οποίοι ξεκίνησαν με τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Ακολούθησαν κι άλλοι μικρότερης έντασης σεισμόι στη Λέσβο (μεταξύ 3,3 και ένας 3,6 Ρίχτερ), ενώ νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 σημειώθηκε σήμερα το πρωί του Σαββάτου λίγο μετά τις 8, στο Μανταμάδο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 Ρίχτερ, με επίκεντρο 3 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά του Μανταμάδου, ενώ το εστιακό βάθος ήταν στα 17,3 χιλιόμετρα.


Ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Στούντιο με Θέα» είπε ότι δεν είναι σίγουρος αν ο σεισμός των 4.9 βαθμών ήταν ο κύριος.

Όπως είπε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αναφορικά με τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ στην Λέσβο πως «είναι δυναμικό φαινόμενο ο σεισμός, κάθε μικρότερη δόνηση που προστίθεται, μας βοηθά να αξιολογήσουμε την κατάσταση. Είναι νωρίς να κάνουμε αξιολόγηση αν ήταν ο κύριος σεισμός αυτός των 4,9 Ρίχτερ».

Αφήνοντας για ακόμη μια φορά αιχμές είπε πως «δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, όπως πέρσι στο Αρκαλοχώρι ή στις 29 Νοεμβρίου στην Εύβοια, όταν λίγες ώρες μετά τις αναφορές από σεισμολόγους ότι “κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός, που σημαίνει κατά 95%”, η Φύση τους διέψευσε, καθώς έγιναν ισχυρότεροι σεισμοί».

Είπε ακόμη, στρεφόμενος κατά της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ότι «το θέμα δεν είναι μόνο τι λένε οι σεισμολόγοι στους κατοίκους των περιοχών, αλλά και οι οδηγίες που δίνει η πολιτική προστασία στις δημοτικές Αρχές των περιοχών όπου έχει εκδηλωθεί ο σεισμός και στην Εύβοια είδαμε ότι δεν έδωσαν καμία».

Ερωτηθείς για την Εύβοια, μετά και την δόνηση των 4,2 Ρίχτερ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «έχουμε σε εξέλιξη τρεις ανεξάρτητες σεισμικές εστίες, δεν είναι οι μεν μετασεισμοί των δε. Οι εστίες στα νότια, στα Ψαχνά και στο βορειοανατολικό τμήμα είναι σε σημαντικές αποστάσεις μεταξύ τους. Είναι σε παράλληλη εξέλιξη η δραστηριότητα και στις τρεις σεισμικές εστίες».

Ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ και οι μετασεισμοί

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού των 4,9 Ρίχτερ εντοπίζεται 6 χλμ. δυτικά-βορειοδυτικά του Μανταμάδου Λέσβου, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 17,5 χλμ.


H σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο νησί, ενώ μέχρι και αυτήν την ώρα στην περιοχή σημειώνονται μετασεισμοί.

Μάλιστα δύο από αυτούς είχαν μέγεθος πάνω από 3 Ρίχτερ (3,6 και 3,3).

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας σε δηλώσεις του εμφανίστηκε καθησυχαστικός, ωστόσο τόνισε ότι στην περιοχή έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 15 μετασεισμοί, μετά τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ.

«Παρακολουθούμε το φαινόμενο. Η συγκεκριμένη περιοχή δίνει σεισμούς και είναι γνωστό το ρήγμα» δήλωσε, προσθέτοντας πως «ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ έγινε αισθητός και στην Τουρκία»..

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook