Τα ισπανικά ανάκτορα επιβεβαίωσαν ότι ο βασιλιάς Φίλιππος και η σύζυγός του θα μεταβούν στην Ελλάδα για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου που θα τελεστεί τη Δευτέρα.

Στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα παραστούν τόσο ο βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ’ και η σύζυγός του Λετίθια όσο και ο αυτοεξόριστος Βασιλιάς Χουάν Κάρλος Α, σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το HOLA, η βασιλομήτωρ Σοφία, αδερφή του εκλιπόντα, βρίσκεται εδώ και ημέρες στην Αθήνα, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ελληνική πρωτεύουσα θα μεταβούν τις επόμενες ώρες και οι δύο κόρες της, πριγκίπισσες Ελενα και Κριστίνα της Ισπανίας.

Στην κηδεία το «παρών» θα δώσει και ο Χουάν Κάρλος, επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει εξόριστος στο Άμπου Ντάμπι, υποστηρίζει ο Κάρλος Χερέρα, διευθυντής και παρουσιαστής της εκπομπής «Herrera en Cope». Οι δύο οικογένειες, καταλήγει το ρεπορτάζ του ισπανικού περιοδικού, περνούσαν επί χρόνια μαζί τα καλοκαίρια τους στο παλάτι «Marivent» και τα ξαδέρφια είχαν αναπτύξει στενούς δεσμούς.

Ποιοι επίσημοι θα παραστούν

Η ώρα της κηδείας δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα επίσημα αλλά υπολογίζεται ότι θα είναι στις 12 το μεσημέρι. Για το θέμα του λαϊκού προσκυνήματος εξετάζεται το ενδεχόμενο να τεθεί η σορός του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου σε όποιον θέλει να αποδώσει φόρο τιμής λίγο πριν την εξόδιο ακολουθία στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου.

Στην εξόδιο ακολουθία θα πρωτοστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και πιθανότατα θα συμμετέχουν και μέλη της Ιεράς Συνόδου. Σε ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου αναφέρεται πως ο Αρχιεπίσκοπος και οι Συνοδικοί εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια του τέως βασιλιά, «η οποία και τους προσκάλεσε στην τέλεση της Εξοδίου Ακολουθίας κατά τα προβλεπόμενα υπό της εκκλησιαστικής τάξεως και εθιμοτυπίας».

Ας σημειωθεί πως όταν φάνηκε ότι ο τέως βασιλιάς δεν είχε πλέον καμία ελπίδα, οι δυο μεγαλύτεροι γιοί του θανόντος πήγαν στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσουν το τελετουργικό. Τις σχετικές αποφάσεις έλαβε διυπουργική σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Σ’ αυτήν αποφασίστηκαν τα εξής: Ο τέως βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης, η ταφή θα πραγματοποιηθεί στο Τατόι, όπου είναι θαμμένοι και οι πρόγονοί του. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό, οι οποίοι θα έλθουν στην Αθήνα για να παραστούν στην κηδεία.

Άγνωστο παραμένει ποιος θα εκπροσωπήσει τη βρετανική βασιλική οικογένεια. Πιθανολογείται ότι θα έλθει ο διάδοχος πρίγκιπας Ουίλιαμ.

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος είναι εξάδελφος του βασιλιά καρόλου ενώ έχει βαφτίσει και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ
Ο πρόγκιπας Ουίλιαμ επίσης έγινε νονός του πρώτου εγγονού του Κωνσταντίνου, του Κωνσταντίνου-Αλέξιου. Επίσης είναι σίγουρο πως θα παρευρεθούν στην κηδεία και μέλη των βασιλικών οικογενειών της Δανίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας για να τις εκπροσωπήσουν.

Στην κηδεία θα παρευρεθεί και η Άννα-Μισελ Ασημακοπούλου, καθώς ο τέως βασιλιάς ήταν νονός της. Ο πατέρας της ήταν συμμαθητής στα Ανάβρυτα με τον τέως βασιλιά.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook