Ο βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανίας και η βασίλισσα Λετίθια, η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας και η πριγκίπισσα Άννα της Βρετανίας στη λίστα των προσκεκλημένων για την κηδεία του τέως βασιλιάς Κωνσταντίνου.

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο Τατόι, όπου τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 θα ταφεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, δίπλα στους προγόνους του.

Γύρω από το μνήμα, όπου θα ταφεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, θα γίνει δενδροφύτευση με πεύκα, ενώ τα μονοπάτια γύρω από το κοιμητήριο έχουν στρωθεί με χαλίκι. Την ίδια στιγμή, μπουλντόζες «στρώνουν» τον χώρο και σχηματίζουν έναν ανεπίσημο χώρο στάθμευσης.

Σήμερα το πρωί η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επιθεώρησε την πρόοδο των εργασιών στο Τατόι όπου τη Δευτέρα θα γίνει η ταφή.

Χθες η οικογένεια του εκλιπόντος τέλεσε τρισάγιο στο πρώτο νεκροταφείο.

Στο Τατόι βρέθηκε νωρίς το πρωί η υπουργός Πολιτισμού.

Η Λίνα Μενδώνη επέβλεψε τις εργασίες που γίνονται στο χώρο προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την ταφή του έκπτωτου μονάρχη το μεσημέρι της Δευτέρας.

Νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, η σύζυγος του εκλιπόντος, τα παιδιά του, τα εγγόνια του και οι αδελφές του βρέθηκαν στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών, μετά από σχετική άδεια και τέλεσαν το τρισάγιο για τη συμπλήρωση των τριών ημερών από το θάνατο του Κωνσταντίνου στο εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων.

Στην κηδεία του πρώην μονάρχη αναφέρθηκε από την Αλεξανδρούπολη ο πρωθυπουργός.

«Η κυβέρνηση πήρε μία συγκεκριμένη απόφαση που πιστεύω ότι είναι σωστή. Ο τέως βασιλιάς να ταφεί ως ιδιώτης γιατί πολύ απλά υπήρξε αρχηγός κράτους του βασιλείου της Ελλάδας το οποίο δεν υφίσταται πια» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Οι υψηλές αφίξεις και η παρουσία τουλάχιστον 5 εν ενεργεία βασιλέων οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση να αναβαθμίσει την εκπροσώπησή της στην κηδεία με την παρουσία του αντιπροέδρου Παναγιώτη Πικραμένου. Μαζί με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, θα παραβρεθούν στην Μητρόπολη Αθηνών.

Παράλληλα σε συναγερμό παραμένουν οι πρεσβείες των χωρών όπου προέρχονται οι υψηλοί προσκεκλημένοι με την αστυνομία να καταστρώνει ειδικό σχέδιο τόσο κατά την άφιξή του , όσο και για την παραμονή τους στη Ελλάδα.

«Δεν θα δώσω το παρών. Είναι μία ιδιωτική τελετή. Με πολύ σεβασμό…έχω δουλειά» είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης στο Mega.

Στην κηδεία αναμένεται να παρευρεθούν σύμφωνα με πληροφορίες :

Ο Βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε, με τη σύζυγό του Λετίθια.
Ο Επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος.
Ο Βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος Γουσταύος ΙΣΤ΄
Ο Βασιλιάς της Ολλανδίας Γουλιέλμος-Αλέξανδρος και η Βασίλισσα Βασίλισσα Μαξίμη.
Η Βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας, αδελφή της Άννας Μαρίας, συζύγου του τέως βασιλιά .
Ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος και ο διάδοχος της Νορβηγίας πρίγκηπας Χάακον.

Το ερώτημα ποιός θα εκπροσωπήσει τη βρετανική βασιλική οικογένεια απαντήθηκε χθες αργά, μετά από ανακοίνωση του παλατιού. Από τη στιγμή που ο Βασιλιάς Κάρολος βρίσκεται στη Σκωτία και έτσι και αλλιώς το πρωτόκολλο τον εμποδίζει να έρθει, η αδελφή του Άννα συνοδεία του συζύγου της θα παραστεί στην κηδεία. Παρούσα θα είναι και η κόρη του Δούκα του Κεντ, η γιαγιά της οποίας ήταν η Ελληνίδα Πριγκίπισσα Μαρία, κόρη του Πρίγκιπα Νικόλαου.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα υπάρχουν γύρω από τη Μητρόπολη από τα ξημερώματα της Δευτέρας, ενώ μέτρα προστασίας θα ληφθούν και στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά την άφιξη των επισήμων αλλά και γύρω από τα ξενοδοχεία όπου θα διαμένουν.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook