Άρχισε σήμερα στο Μικτό ορκωτό Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης η δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού πριν από ένα χρόνο από χούλιγκανς.

Οι γονείς του Άλκη Καμπανού έφτασαν στα δικαστήρια και θα βρεθούν για πρώτη φορά ενώπιος ενωπίω και με τους 12 κατηγορούμενους που δολοφόνησαν το παιδί τους.

Στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης προσήχθησαν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και οι 12 κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού την 1η Φεβρουαρίου 2022 στην περιοχή του Χαριλάου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο πατέρας του Άλκη, εμφανώς φορτισμένος το μόνο που ανέφερε ήταν «Ό,τι είχα να πω το είπα, τώρα θα μιλήσει η Δικαιοσύνη».

Από την πλευρά της, η μητέρα του Άλκη επισήμανε: «Τα ισόβια, να είναι ισόβια. Όλη τους τη ζωή, μέσα στη φυλακή».

Τη μητέρα του Άλκη συνόδευε η Ελένη Δαλακλίδου, αδερφή της Ζωής που βιάστηκε και κάηκε ζωντανή κάτω από το σπίτι της, στις 27 Δεκεμβρίου του 2012, έγκλημα που συγκλόνισε το πανελλήνιο. «Ξέρω πως είναι για αυτό είμαι εδώ», ανέφερε συγκινημένη.

«Ζητήσαμε να χαρακτηριστούν ως εγκληματική οργάνωση»
Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής, Αλέξης Κούγιας, έκανε λόγο για μια εμβληματική δίκη.

«Από τη μία μεριά θες να τηρήσεις αυτό που λέει ο νόμος και από την άλλη πλευρά όταν βλέπεις τις φωτογραφίες του παιδιού και διαβάζεις και τις απολογίες των κατηγορουμένων, έρχεσαι σε μια πολύ δύσκολη θέση από τη μια μεριά να σεβαστείς το τεκμήριο της αθωότητας και από την άλλη να βγάλεις αυτό που θέλει να πει η ψυχή σου».
Σύμφωνα με τον κ. Κούγια, «δεν έχει ασκηθεί η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης εις βάρος των 12 κατηγορούμενων και των υπολοίπων που ήταν σε αυτήν τη λέσχη φίλων του ΠΑΟΚ, αλλά είναι ασύνηθες να ξεκινήσουν 12 άνθρωποι όταν αποφάσισαν να κάνουν αυτήν την καταδρομική επιχείρηση».

«Ζητήσαμε επιμόνως να χαρακτηριστούν ως εγκληματική οργάνωση, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω για ποιον λόγο δεν ασκήθηκε αυτή η ποινική δίωξη. Εδώ υπάρχει και μια άλλη ατυχής επιλογή της εισαγγελίας.

»Όταν συνελήφθη ο πρώτος και διαπιστώθηκε ποιας λέσχης είναι μέλη αυτοί που έκαναν το έγκλημα, η αστυνομία έκανε μια έφοδο και βρήκε πάρα πολλά όπλα. Συνέλαβαν τον πρώτο, τον οδήγησαν με την αυτόφωρη διαδικασία και του κατέκδωσαν ότι ο ιδιοκτήτης όλων αυτών των όπλων δεν ήταν τα μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης αλλά ήταν μόνο ένα άτομο. Πολύ έξυπνα μετά οι δικηγόροι του άφησαν τη διαδικασία να εξελιχθεί (…). Έδωσε το δικαίωμα στον δράστη που οδηγήθηκε στο αυτόφωρο, να γλυτώσει τους άλλους δράστες από δύο κακουργήματα και αυτός δικάστηκε σε βαθμό πλημμελήματος».

Kαι οι 12 κατηγορούνται για ανθρωποκτονία με δόλο, τετελεσμένη (στην περίπτωση του Άλκη) και σε απόπειρα (στην περίπτωση του πρώτου τραυματισμένου νεαρού), από κοινού, ο ένας εξ αυτών για απόπειρα ανθρωποκτονίας στην περίπτωση του δεύτερου τραυματισμένου νεαρού, και οι υπόλοιποι 11 ως απλοί συνεργοί στην συγκεκριμένη πράξη. Επιπλέον, όλοι παραπέμπονται για επίθεση και κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Αθλητικού Νόμου, όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Βγήκαν για να σκοτώσουν

Σε 182 σελίδες οι δικαστές του Τριμελούς Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης , περιγράφουν όσα συνέβησαν από το πρώτο λεπτό, που η ομάδα των 12 συγκροτήθηκε εκείνη τη νύχτα με μοναδικό σκοπό «να αφαιρέσουν τη ζωή ανθρώπων με μοναδικό κριτήριο επιλογής των θυμάτων ότι υποστηρίζουν συγκεκριμένη ομάδα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, εξηγούν ότι επρόκειτο για ένα απολύτως οργανωμένο σχέδιο, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι συμμετέχοντας στην δολοφονική επίθεση άφησαν τα κινητά τους τηλέφωνα στον σύνδεσμο του ΠΑΟΚ, ενώ όσοι τα είχαν μαζί τους φρόντισαν να τα απενεργοποιήσουν μόλις έφτασαν στην περιοχή της Χαριλάου, προκειμένου να μην εντοπιστεί η πορεία τους.

Η στιγμή της επίθεσης
‘Ένας από τους κατηγορούμενους εντοπίζει την παρέα των 5 παιδιών.
Πιθανολογεί ότι είναι οπαδοί του ΑΡΗ:
«Τότε, περί ώρα 00:17 με 00:20, εξήλθαν των αυτοκινήτων τους οι κατηγορούμενοι, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κουκούλες, μάσκες, λαιμουδιέρες, σκούφους και κράνη και φέροντες τα ακόλουθα όπλα, τα οποία ήταν ικανά και πρόσφορα να προκαλέσουν κίνδυνο για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των ανωτέρω παρευρισκομένων στο σημείο ανυποψίαστων πέντε ατόμων.»

Από το πρώτο αυτοκίνητο αποβιβάζονται οι πρώτοι κατηγορούμενοι. Ο ένας από αυτούς κρατά μαχαίρι. Οπλισμένοι είναι και άλλοι κατηγορούμενοι. Αποβιβάζονται οι επιβάτες του τρίτου αυτοκινήτου ενώ ένας από αυτούς κρατά και δρεπάνι. Έχουν και άλλα όπλα.

Πλησιάζουν την παρέα και ρωτούν αν είναι οπαδοί του Άρη. Τα παιδιά χωρίς να υποψιάζονται κάτι τους λένε ναι.
«Στο άκουσμα δε της παραδοχής των νεαρών ότι υποστηρίζουν την ομάδα του ΑΡΗ, χωρίς να προηγηθεί οιοδήποτε λεκτική αντιπαράθεση, οι κατηγορούμενοι τους επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά, βιαιοπραγώντας, χτυπώντας τους με σφοδρότητα με τα όπλα που έφεραν και με γροθιές και λακτίσματα. Μόλις εκδηλώθηκε η επίθεση, αποβιβάστηκαν από το δεύτερο αυτοκίνητο και οι λοιποί κατηγορούμενοι, οπλισμένοι, όπως προαναφέρθηκε, οι οποίοι ομοίως έλαβαν μέρος στην επίθεση. «αναφέρεται στο βούλευμα.

«Μην με βαράτε άλλο ….»
Οι δύο από τους πέντε νεαρούς καταφέρνουν και φεύγουν. Ο Άλκης, ο Δημήτρης και ο Άγγελος όμως εγκλωβίζονται .Στο μεταξύ ο φίλος τους που κατάφερε να ξεφύγει ζητά βοήθεια και λέει συγκεκριμένα σε αγνώστους να καλέσουν ασθενοφόρο. Είχε δει ότι οι δράστες είχαν άγριες διαθέσεις.

Ο Άλκης έχει σηκωθεί όρθιος στα σκαλάκια της πολυκατοικίας «από τα χτυπήματα με τα στειλιάρια, τους λοστούς, τα γκλομπ και τις γροθιές έπεσε στο πεζοδρόμιο δίπλα στα σκαλάκια όπου οι κατηγορούμενοι του κατάφεραν και τα επανειλημμένα και σφοδρά πλήγματα με τα μαχαίρια και το δρεπάνι, τα οποία του προκάλεσαν ακατάσχετη αιμορραγία, καθώς και με λακτίσματα, ενώ ο Αλκιβιάδης Καμπανός τους εκλιπαρούσε να σταματήσουν, εκστομίζοντας τις φράσεις «Μη με βαράτε άλλο» και «Βοήθεια, δεν μπορώ, πονάω».

Δεν χωρά αμφιβολία ότι ο 90s κατηγορούμενος έπληξε με το μαχαίρι τύπου karambit που έφερε τον θανόντα Άλκη Καμπανό» αναφέρεται στο βούλευμα ενώ παράλληλα το παιδί δεχόταν χτυπήματα με πτυσσόμενα γκλοπ, γροθιές και λακτίσματα στο κεφάλι και το σώμα με αποτέλεσμα ο Άλκης να υποστεί και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
Το παιδί αιμορραγούσε – έχασε πάνω από τρία λίτρα αίματος και έσβηνε στο πεζοδρόμιο .

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook