Στην ανακρίτρια απολογείται για την απάτη με τραπεζικά δάνεια σε βάρος επιχειρηματιών ο προστατευόμενος μάρτυρας της Novartis «Μάξιμος Σαράφης» κατά κόσμον Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης

Ο «Μάξιμος Σαράφης»¨μαζί με άλλα δύο άτομα που συνελήφθησαν έταζαν την γρήγορη εκταμίευση επιχειρηματικών δανείων, ύψους μέχρι και 15 εκατομμυρίων ευρώ από τράπεζες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ντουμπάι αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά από τους επιχειρηματίες , από 5000 έως 100.000 ευρώ για έξοδα.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο «Μάξιμος Σαράφης» , ή Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης με άλλα δύο άτομα είναι εγκληματική οργάνωση, απάτες και πλαστογραφίες κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σε βαθμό κακουργήματος..

Εμφανιζόταν ως ο «άνθρωπος της αγοράς» ο οποίος, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, προκειμένου να πείσει τα θύματά του παρουσίαζε ανύπαρκτες εταιρείες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενώ έφθασε στο σημείο για να κάνει πιο αληθοφανές το σχέδιο του να πηγαίνει ο ίδιος στο Άμπου Ντάμπι και να επιδεικνύει με φωτογραφίες και βίντεο τις συναντήσεις του με στελέχη της εταιρείας που θα έδινε τα δάνεια στους ανυποψίαστους επιχειρηματίες.

«Τώρα τα λεφτά θα έρθουν…»
Στην ανακοίνωσή του ο Δεστεμπασίδης στρέφεται εναντίον του ανθρώπου που τον κατήγγειλε πρώτος στο Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αμέσως οι αστυνομικοί άρχισαν να ερευνούν την καταγγελία.

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες έβγαλαν «λαβράκι». Το θύμα μιλούσε με τον Δεστεμπασίδη για ένα δάνειο ύψους 15.000.000 ευρώ από την ανύπαρκτη εταιρεία όπως αποδείχθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο κύκλος των προσώπων που ασχολούνταν με την υπόθεση δεν ήταν μικρός, καθώς, εκτός από τους εμπλεκόμενους με την εγκληματική οργάνωση, ρόλο διαδραμάτιζαν και πρόσωπα τα οποία καλοπροαίρετα και με πίστη στα λεγόμενα του Δεστεμπασίδη ,αναζητούσαν νέους υποψήφιους δανειολήπτες ή διαφήμιζαν τον ίδιο και τις υπηρεσίες του, θεωρώντας ότι πρόκειται για νόμιμες συναλλαγές.

Ενδεικτικά μία γυναίκα φίλη του Δεστεμπασίδη τον ρωτάει για άτομα που της ανέφερε στην κουβέντα τους, αν γνωρίζουν ότι η υπόθεση με την εταιρεία είναι ψέμα, με τον κατηγορούμενο να απαντά πως δεν γνωρίζουν.
Οι έμπειροι αξιωματικοί είχαν στα χέρια τους την παραδοχή για την απάτη.

Η συνομιλία –ντοκουμέντο της απάτης σύμφωνα με το Newpost έγινε τον περασμένο Νοέμβριο:
Κατηγορούμενος : …και πιστεύω τώρα και τα λεφτά θα ‘ρθουν. Αν δεν ήταν δύσκολες μέρες θα είχα πάρει πολλά λεφτά.
Φίλη : Ναι, ναι και αυτά και κάτω στην Αραβία.
Κατηγορούμενος : Και στην Αραβία ναι.
Φίλη : Κάτω ρε στο Ντουμπάι, στο Ντουμπάι.
Κατηγορούμενος :Ευτυχώς, ακόμα δεν έχουν απαντήσει οι δικηγόροι αλλά αυτό με βολεύει να κλείσω κάνα δυο προκαταβολές…
Φίλη : Ναι.
Κατηγορούμενος : Για να έχω ρευστότητα, γιατί αν σκάσει ότι είναι μούφα το Ντουμπάι, τη γ……
Φίλη : Όχι δεν το ξέρουν οι άλλοι.
Κατηγορούμενος : Δεν το ξέρουν όχι… Θα τους πω…
Φίλη : Όχι βέβαια, αφού έχω βάλει τα (ακατάληπτο) ρε …
Κατηγορούμενος : Μπράβο, μπράβο αυτό.

Η απάντηση για την εταιρεία που έδινε τα… δάνεια
Η έρευνα μετά την πρώτη καταγγελία δεν ήταν απλή καθώς οι αξιωματικοί πήγαιναν βήμα βήμα σε ένα Τμήμα όμως της αστυνομίας αυτό, της Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων που έχει εμπειρία.

Επιπλέον υπήρχε και άλλο πρόβλημα ότι δεν υπήρχε στην Ελλάδα Αστυνομικός Ακόλουθος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προκειμένου να υπάρχει άμεση επικοινωνία.

Το πρώτο πράγμα που ερεύνησαν ήταν η εταιρεία.

Η απάντηση από το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στα Η.Α.Ε. – Ντουμπάι, τον περασμένο Νοέμβριο ήταν:
«[…] από την έρευνα που διενεργήσαμε στο Εθνικό Μητρώο Υπ. Οικονομίας ΗΑΕ δεν υπάρχει εγγεγραμμένη εταιρεία με την επωνυμία….»
Ως διεύθυνση της εταιρείας αναφέρεται απροσδιόριστα η Mina street στο Άμπου Ντάμπι, πλησίον πύργου silver wave, με αριθμό ταχυδρομικής θυρίδας 70…..

Επίσης αποκαλύφθηκε ότι ο τηλεφωνικός αριθμός της εταιρείας άλλαζε συχνά. Είχε όμως και ιστοσελίδα με μέλη του διοικητικού συμβουλίου… Με πρόεδρο ακόμα και με διευθυντή δανείων και επενδύσεων ο οποίος μάλιστα επικοινωνούσε δήθεν ηλεκτρονικά με τους δύο βασικούς κατηγορούμενους.

Έρευνες σε σπίτια και γραφεία
Αμέσως μετά τη σύλληψη των τριών κατηγορουμένων η αστυνομία πραγματοποιεί έρευνα στα σπίτια και τα γραφεία τους .
Στο σπίτι του «Μάξιμου Σαράφη» βρίσκουν
• το χρηματικό ποσό των 14.900€
• χειρόγραφες σημειώσεις στις οποίες αναγραφόταν στοιχεία θυμάτων
• δύο φορητοί υπολογιστές,
• κινητά τηλέφωνα και tablet
• Και στο γραφείο του:
• δύο φορητοί υπολογιστές,
• ένας εκτυπωτής,
• διάφορα έγγραφα που αφορούν εταιρεία με την επωνυμία της εταιρείας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
• διάφορες συμβάσεις μεταξύ φυσικών ή νομικών προσώπων

Η δήλωση του Δεστεμπασίδη 

Δυο ημέρες, ωστόσο, πριν τη σημερινή απολογία του στην ανακρίτρια ο Φιλίστωρ Δεσταμασίδης με δήλωσή του μέσα από τα κρατητήρια της ΓΑΔΑ αρνήθηκε τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί και απέδωσε την εμπλοκή του στην υπόθεση σε στοχοποίησή του «από το παρακράτος της ΝΔ» από την περίοδο ακόμη της διερεύνησης του σκανδάλου της Novartis. Χωρίς να αρνείται ότι είναι ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» (σ.σ. εφόσον είναι το καθεστώς προστασίας του δεν έχει αρθεί) στη δήλωσή του ο κατηγορούμενος αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η τωρινή μου ποινική εμπλοκή είναι αποτέλεσμα της άθλιας και ρεβανσιστικής στοχοποίησής μου, από το 2018, από συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα εξουσίας, που αποκαλύφθηκε το πολιτικό και προσωπικό τους ήθος κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis στην Ελλάδα. Αυτοί, ως πολιτική μαφία, με απειλούσαν δημόσια ότι «θα με γδάρουν» και «θα με κλείσουν φυλακή». «Ήγγικεν η ώρα!». Αφού οργάνωσαν όλους αυτούς του παρακρατικούς μηχανισμούς, καταλύοντας Νόμους, Θεσμούς και Σύνταγμα, επιστράτευσαν «κολλητούς», «παρατρεχάμενους» και «πρακτοράκια» για να με παγιδεύσουν σε μία δικαστική περιπέτεια, προκειμένου να … εξιλεωθούν στην κοινή γνώμη, απαξιώνοντας με, κλείνοντας με φυλακή. Χωρίς στοιχεία, χωρίς έγκυρες διασταυρώσεις εταιρειών και διαδικασιών, παρά μόνο με εικασίες, ανακάλυψαν έγκλημα, δράστη και θύματα. Διεφθαρμένοι αστυνομικοί υπέδειξαν τηλεφωνικά (!) στους συναλλασσόμενους πελάτες μου ότι είναι δήθεν θύματα απάτης! Κάποιοι «τσίμπησαν», κάποιοι όχι. Με λίγα λόγια, η σύλληψη μου είναι έργο του παρακράτους της Νέας Δημοκρατίας. Γνωρίζω ότι ο δρόμος για τη δικαίωση μου είναι μακρύς και δύσβατος. Δηλώνω, όμως, ότι ΔΕΝ φοβάμαι, ΔΕΝ εκβιάζομαι και ΔΕΝ θα αυτοκτονήσω, όπως επιθυμούν, αλλά θα προσφύγω στους Διεθνείς Οργανισμούς, καταγγέλλοντας όσα, ως αντίποινα, μεθοδεύτηκαν εις βάρος μου. Και ερωτώ τη Νέα Δημοκρατία και ειδικότερα τον Άδωνη – Σπυρίδωνα Γεωργιάδη: Γνωρίζει τον Αλέξανδρο Μαραβελάκη ;;; Και αν ναι, τι σχέση έχει μαζί του και ποιος ο ρόλος του στην ποινική μου παγίδευση; Εγώ ξέρω – και έχω και άλλα τέτοια ερωτήματα για περισσότερα πρόσωπα της Νέας Δημοκρατίας -, και θα μιλήσω στη Δικαιοσύνη. Αρκεί να μην με αυτοκτονήσουν …!».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook