Στα χνάρια του πατέρα του, του αείμνηστου Στρατηγού Παναγιώτη Νίκα, 28 χρόνια μετά τον φοβερό σεισμό του Αιγίου ο Πυραγός Κωνσταντίνος Νίκας, μέλος της ελληνικής ΕΚΑΜ επιχειρεί στα συντρίμμια που άφησε, ένας άλλος σεισμός, αυτός στην Τουρκία σήμερα .

Ανάμεσα στα 21 μέλη της αποστολής της ΕΜΑΚ που επιχειρεί τις τελευταίες ώρες στην Τουρκία είναι και ο πυραγός Κωνσταντίνος Νίκας, με καταγωγή από την Καλαμάτα, γιος του επίσης πυροσβέστη στρατηγού Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος στους σεισμούς του Αιγίου είχε συγκλονίσει με την διάσωση του μικρού Ανδρέα.

Εικόνες δραματικές σε Ελλάδα και Τουρκία. Στο Αίγιο το 1995 και στην περιοχή Χατάι στην Αντιόχεια 28 χρόνια μετά, με πρωταγωνιστές έναν πατέρα και το γιο του, που με επιμονή, αυταπάρνηση και ατελείωτα ψυχικά αποθέματα, πάλεψαν, επέμειναν και έσωσαν ζωές, με τους συναδέλφους τους…

Οι εικόνες του Κωνσταντίνου Νίκα, λίγο μετά τη διάσωση 7χρονου παιδιού στην Τουρκία, ξυπνούν μνήμες από τη διάσωση του μικρού Αντρέα στο Αίγιο. Όταν τότε ο πατέρας του, που πια δεν βρίσκεται στη ζωή, συντόνιζε τις προσπάθειες για τη διάσωση του 8χρονου. Ενός παιδιού που για 44 ολόκληρες ώρες, ήταν παγιδευμένο στα ερείπια.

Τα πλάνα από το αρχείο του Mega, είναι αυτά που σημάδεψαν την τραγωδία με τους 26 νεκρούς, μετά τον σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Αίγιο. Μετά από 21 ώρες αδιάκοπων προσπαθειών, ο Παναγιώτης Νίκας, ανέλαβε να κάνει την τελική διείσδυση για τη σωτηρία του μικρού. Τα δάκρυα συγκίνησης πλημμυρίζουν τα μάτια τόσο των αυτοπτών μαρτύρων, όσο και των τηλεθεατών της εποχής που παρακολουθούν τα πάντα σε απευθείας μετάδοση.

Ήταν το θέμα της ημέρας στις 17 εκείνου του Ιούνη και πιθανότατα της χρόνιας.

«Συγκλόνισε η διάσωση του 8χρονου Ανδρέα. Όλοι χειροκρότησαν. Όλοι έκλεψαν. Και πρώτοι απ’ όλους οι πυροσβέστες. Η μάνα έτρεχε πίσω από το ασθενοφόρο. Ο Ανδρέας Μπόγδανος ύστερα από 44 ώρες αγωνίας, έστειλε το μήνυμά του», έγραφαν την επόμενη μέρα τα «ΝΕΑ».

Αυτές τις αρχές και αξίες κληροδότησε και στον γιο του, που 28 χρόνια μετά συγκίνησε και έγινε θέμα συζήτησης στην Αντιόχεια της Τουρκίας. Όπως ο πατέρας του. Με ψυχική δύναμη και ανεξάντλητη αντοχή για να σωθούν ζωές.
Λίγο αργότερα ένα 7χρονο παγιδευμένο κορίτσι διασώζεται και η ελληνική αποστολή αγκαλιάζεται.

Οι μάχες με το χρόνο συνεχίζονται. Κι ο Κωνσταντίνος Νίκας πάντα στην πρώτη γραμμή. Είναι εκείνος που μεταφέρει πρώτος το φορείο και ενημερώνει. Μέρα και νύχτα, όπως ο πατέρας του. Οι εκκλήσεις για βοήθεια είναι συνεχείς…

Ο Κωνσταντίνος Νίκας και οι συνάδελφοί του στην ΕΜΑΚ δείχνουν στην πράξη τι σημαίνει αλληλεγγύη και ανιδιοτελής προσφορά για τον συνάνθρωπο. Ο ίδιος είχε το παράδειγμα μέσα στο σπίτι του και πλέον βαδίζει στα ίδια βήματα, που δίνουν ελπίδα μέσα στην απόλυτη καταστροφή…

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook