Ξεκίνησαν τα δρομολόγια των τρένων και του προαστιακού που είχαν διακοπεί μετά τη φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη

Η επανεκκίνηση του σιδηροδρομικού δικτύου έγινε με μειωμένα δρομολόγια και αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ενώ ανά πέντε μέρες θα προστίθενται νέα δρομολόγια ώστε να καταφέρουν να καλύψουν τις ανάγκες μετακίνησης ενόψει Πάσχα.

Στις 5.05 έφυγε η πρώτη αμαξοστοιχία του προαστιακού για Αεροδρόμιο, και 5.25 ο συρμός για τη Χαλκίδα. Δοκιμαστικό δρομολόγιο έγινε στο σταθμό Λαρίσης.

Τα δρομολόγια είναι μειωμένα και για το αεροδρόμιο θα είναι ανά μία ώρα ενώ ανά δύο ώρες θα κινούνται οι συρμοί για τη Χαλκίδα. Πολλοί πολίτες έχουν σπεύσει για να μπουν στο τρένο ενώ σημειώνεται πως πολλοί μπήκαν στα πίσω βαγόνια και απέφυγαν τα μπροστινά…

Η Hellenic Train στην τελευταία ανακοίνωσή της έκανε γνωστό πως τα δρομολόγια θα είναι λιγότερα από όσα αρχικά είχαν προγραμματιστεί και συγκεκριμένα η κίνηση θα διεξάγεται στις γραμμές:
• Πειραιάς – Αθήνα- Αεροδρόμιο,
• Αεροδρόμιο- Αθήνα- Πειραιάς,
• Άνω Λιόσια- Αεροδρόμιο,
• Αεροδρόμιο- Άνω Λιόσια,
• Άνω Λιόσια- Κάντζα,
• Κάντζα- Άνω Λιόσια,
• Αθήνα- Χαλκίδα- Αθήνα,
• Προαστιακού Πάτρας,
• Ολυμπία- Πύργος- Κατάκολο και
• Διακοφτό-Καλάβρυτα.
Ακινητοποιημένες παραμένουν οι εμπορικές αμαξοστοιχίες, τόσο από την Αθήνα όσο και από τη Θεσσαλονίκη, ενώ πριν την εκκίνηση ματαιώθηκαν και τα τοπικά δρομολόγια της βόρειας Ελλάδας που προγραμματιζόταν να εκτελεστούν.

Από το πρωί, οι αμαξοστοιχίες του Προαστιακού κινούνται με μειωμένη ταχύτητα η οποία δεν ξεπερνά τα 80 χιλιόμετρα την ώρα ενώ στην καμπίνα του τρένου υπάρχουν δύο μηχανοδηγοί και δύο επόπτες κυκλοφορίας.
Παράλληλα, στους σταθμούς που μέχρι τώρα είχε υπηρεσία ένας σταθμάρχης τοποθετούνται δύο σταθμάρχες.

Κεντρικός Σταθμάρχης Αθήνας

Ο σταθμάρχης του σταθμού Λαρίσης, Γιάννης Κοκκινάκης επεσήμανε πως, «είμαι 40 χρόνια σταθμάρχης. Μιλήσαμε με τον μηχανοδηγό, έχουμε πάρει την ελεύθερη γραμμή για να πάει στον σταθμό τον επόμενο, έχουμε κανονίσει με τον κλειδούχο μας τα κλειδιά, για να είναι στη σωστή γραμμή το τρένο. δεν έχουμε τηλεδιοίκηση εδώ συνεννοούμαστε με κλειδούχους, έχουμε ένα σύστημα εξόδου των αμαξοστοιχιών προς τον Πειραιά που του δίνουμε το σήμα με τα φωτόσημα. Έχουμε τοπικό χειρισμό».

Οπως είπε ο κ. Κοκκινάκης το τρένο δεν πηγαίνει στο Κιάτο καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα στις σήραγγες.

Στις 04.45 εκκίνησε από το σταθμό Λαρίσης το πρώτο τρένο που εκτέλεσε δοκιμαστικό δρομολόγιο.

Ο κεντρικός σταθμάρχης Αθηνών, Γιάννης Κοκκινάκης, λίγο μετά την έναρξη των πρώτων δρομολογίων μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Είμαστε στο σταθμό Λαρίσης, ξεκίνησαν δειλά – δειλά τα δρομολόγια με τον προαστιακό μέχρι το αεροδρόμιο και τις αμαξοστοιχίες για Χαλκίδα. Συνολικά θα είναι για το αεροδρόμιο περίπου 18 δρομολόγια και είναι περίπου 12 δρομολόγια για Χαλκίδα», ανέφερε ο κεντρικός σταθμάρχης.

Ερωτηθείς ο κ. Κοκκινάκης για ποιο λόγο μειώθηκε η ταχύτητα είπε χαρακτηριστικά «μετά το τραγικό συμβάν, όλοι είμαστε ψυχολογικά ευάλωτοι, έτσι καλύτερα για μερικές μέρες να πηγαίνουμε πιο σιγά και να αποκτήσουμε την αυτοπεποίθηση που είχαμε πριν».

Στον σταθμό Λαρίσης τόνισε ο Γιάννης Κοκκινάκης ότι πάντα υπήρχαν δύο σταθμάρχες, αφού είναι ένας από τους πιο κεντρικούς σταθμούς.

Στην συνέχεια ο κεντρικός σταθμάρχης Αθηνών είπε: «Το τρένο είναι το πιο σίγουρο μέσο ασφαλείας. Ταπεινά ζητάω συγνώμη για αυτό που έγινε. Ο κόσμος να μην το φοβάται και να μας στηρίξει».

Αναφορικά με την εκπαίδευση των μηχανοδηγών σχολίασε ο κεντρικός σταθμάρχης Αθηνών: «Είμαι 60 χρονών άνθρωπος, το μυαλό μου δεν δουλεύει όπως ενός νέου ανθρώπου. Η νέα σειρά που εκπαίδευσα εγώ είναι νέα και μορφωμένα παιδιά».

Ειδικά για τον σταθμάρχη της Λάρισας σημείωσε: «Ο άνθρωπος αυτός ήταν και μεγάλος σε ηλικία, δεν ξέρω τι έγινε εκεί και τι εκπαίδευση είχε πάρει αυτός ο άνθρωπος».

«Έχουμε διασφαλίσει ότι υπάρχει μέγιστη ασφάλεια»

Ο Κώστας Γενιδούνιας, πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Ο Κώστας Γενιδούνιας, πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».
Αναφορικά με την επανέναρξη των τρένων σημείωσε ο κ. Γενιδούνιας: «Έχουμε διασφαλίσει ότι υπάρχει μέγιστη ασφάλεια. Είμαστε εμείς μπροστά και ταξιδεύουμε μαζί με τους επιβάτες. Ο προαστιακός της Αθήνας, ο προαστιακός της Πάτρας ξεκίνησαν και τώρα περιμένουμε τον ΟΣΕ να δώσει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις για να ξεκινήσουν και τα εμπορευματικά το βράδυ».

Επιπλέον ο κ. Γενιδούνιας αναφερόμενος στις χθεσινές συναντήσεις που είχαν με την Hellenic Train σημείωσε ότι παραδέχθηκε η εταιρεία ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Τερεζάκης μίλησε για την επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων. «Σας ευχαριστώ που βρίσκεστε δίπλα μας τούτες τις στιγμές, καθώς μετά το τραγικό γεγονός που συγκλόνισε όλους μας καλούμαστε να περάσουμε στην επόμενη μέρα. Τόσο η διοίκηση όσο και οι εργαζόμενοι του δικτύου του ελληνικού σιδηροδρόμου. Είμαστε σε θέση να θέσουμε εκ νέου σε λειτουργία τα τρένα της χώρας μας», επεσήμανε αρχικά.

«Δηλώνουμε ότι θα κάνουμε ό, τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού μας. με δεδομένο ότι ο σιδηρόδρομος είναι το πλέον φιλικό στο περιβάλλον μέσο, αξίζει να δώσουμε τις δυνάμεις μας για την γρήγορη και ασφαλέστερη επαναλειτουργία του. Θέλουμε και εσείς να σταθείτε δίπλα μας γιατί η επόμενη μέρα του σιδηροδρόμου είναι ένα στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε όλοι μαζί», συμπλήρωσε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook