Όλα όσα κατέθεσε σήμερα στη δίκη ο εντατικολόγος Ανδρέας Ηλιάδης για τη συμπεριφορά της Ρούλας Πισπιρίγκου όταν νοσηλευόταν η Τζωρτζίνα.

Ο εντατικολόγος στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, Ανδρέας Ηλιάδη, ήταν σήμερα ο βασικός μάρτυρας στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας όπου κάθεται στο εδώλιο κατηγορούμενη για το θάνατο της Τζωρτζίνας.

Ο έμπειρος γιατρός, ο οποίος πρώτος είχε μιλήσει για το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου όσον αφορά στην κατηγορούμενη μητέρα του κοριτσιού, είχε αναλάβει τη μικρή Τωρτζίνα αμέσως μετά την ανακοπή που υπέστη στις 11 Απριλίου του 2021 στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο.

Το κοριτσάκι είχε μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου και εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για παιδιά, της οποίας προΐσταται από το 2007 ο κ. Ηλιάδης. Εκεί έμεινε για δυο μήνες και εν συνεχεία μεταφέρθηκε στο Ωνάσειο.

Η Ρούλα Πισπρίγκου παρακολουθούσε προσοχή την κατάθεση του μάρτυρα μέχρι τη στιγμή που αναφέρθηκε στο σύνδρομο Μινχάουζεν οπότε βγήκε από τη δικαστική αίθουσα και επέστρεψε όταν ο γιατρός είχε αρχίσει να καταθέτει για την έξοδο του παιδιού από τη ΜΕΘ και τη μεταφορά του στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.
Παρών σήμερα στη δίκη ήταν και ο πατέρας της Τζωρτζίνας Μάνος Δασκαλάκης, ο οποίος παρακολούθησε από κοντά την  μαρτυρία.

Ο εντατικολόγος χαρακτήρισε της ανακοπή της μικρής κάτι «σπάνιο, αιφνίδιο στα παιδιά» περιέγραψε τις κρίσιμες ώρες της διακομιδής του παιδιού. «Ήρθε η μικρή Τζωρτζίνα διασωληνωμένη με τον αναισθησιολόγο κ. Χασαπόπουλο. Διέκρινα μεγάλη ένταση στο πρόσωπο του γιατρού και μας έδωσε τις πρώτες πληροφορίες. Μας ευχήθηκε καλή δύναμη και νιώσαμε την ένταση του».

Μέσα στα επόμενα λεπτά αναφέρθηκε στην κρισιμότητα του περιστατικού λέγοντας: Αντιληφθήκαμε ότι επρόκειτο για ένα πολύ σοβαρό περιστατικό. Ήταν κάτι αιφνίδιο. Ήταν ένα παιδάκι που νοσηλευόταν και δεν προμήνυε κάτι ότι θα υπάρξει κάποιο αιφνίδιο συμβάν. Πήραμε και την πληροφορία ότι υπήρχαν δυο ακόμη θάνατοι στην οικογένεια. Πήραμε επιπλέον πληροφορίες όπως το πόση ώρα έγινε καρδιακή αναζωογόνηση».

«Διαπιστώσαμε ένα φυσιολογικό καρδιογράφημα. Συνήθως όταν τα παιδιά έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή εμφανίζουν μια «έκρηξη» συμπτωμάτων. Εδώ, όσο περνούσαν οι ώρες είχαμε μια σταθερή εικόνα από το καρδιογράφημα» πρόσθεσε ο μάρτυρας.

«Ήταν μια δραματική νύχτα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας ο οποίος πρόσθεσε πως το παιδί σταθεροποιήθηκε στις 5 το πρωί όταν και ενημέρωσε τους «θλιμμένους γονείς» που περίμεναν ότι «θα πολεμήσουμε, θα είμαστε κοντά σας».

Αποκαλυπτικός ήταν ο εντατικολόγος όταν ανακάλεσε στη μνήμη του τη στιγμή που παίρνοντας το ιστορικό της οικογένειας ενημερώθηκε από τη Ρούλα Πισπιρίγκου ότι είχαν φύγει από τη ζωή αλλά δυο παιδιά.
Ο θάνατος της Μαλένας που αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια τον έκανε να επικοινωνήσει με «την κ. Μπάκα γνωστή παιδογκολόγο». «Μίλησα δυο φορές μαζί της και μου είπε ότι δεν είχε πεισθεί πως ήταν ηπατική ανεπάρκεια. Αυτό ήταν σημαντικό για μένα για το πως έπρεπε να κινηθώ και πόσο να επεκτείνω τη διερεύνηση της ασθενούς. Αν υπάρχει ηπατική ανεπάρκεια δεν θα τον τοποθετήσω σε καρδιολογικά αίτια» είπε τονίζοντας πως τα παιδιά δεν πεθαίνουν αιφνιδίως από ηπατική ανεπάρκεια.

Αναφερόμενος δε στο θάνατο της Ίριδας ανέφερε πως «πήγε το μυαλό μου κατευθείαν στο σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου».

Η επόμενη κίνηση του ήταν να απευθυνθεί στον εξειδικευμένο στις αρρυθμίες συνάδελφο του κ. Παπαγιάννη στο Ωνάσειο ενώ «Ξεκίνησε ο περίφημης γονιδιακός έλεγχος». Ο εντατικολόγος που χαρακτήρισε «αφρόκρεμα» της χώρας τους γιατρούς που ασχολήθηκαν με την περίπτωση της Τζωρτζίνας. «Απευθυνθήκαμε στον κ. Αναστασάκη που τον παρακάλεσα να μη πάρει χρήματα γιατί η οικογένεια δεν είχε. Είναι πολύ ακριβή διαδικασία, αλλά ο Αναστασάκης το κατάφερε και το έκανε» συμπλήρωσε ο κ. Ηλιάδης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γιατρός , ήταν ο πρώτος που είχε εκφράσει προβληματισμό για την συμπεριφορά της κατηγορούμενης, πλέον, μετά την ανακοπή που υπέστη το παιδί η οποία οδήγησε στην εγκεφαλοπάθεια. Μάλιστα, έβαλε στο τραπέζι την πιθανότητα να υπάρχει στη μητέρα το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου. Σε αυτό ακριβώς το σημείο η κατηγορούμενη βγήκε από τη δικαστική αίθουσα τη στιγμή που ο μάρτυρας άρχισε να εξηγεί την συγκεκριμένη διαταραχή.

«Το «καμπανάκι» ήταν οι δυο αιφνίδιοι θάνατοι και η ανακοπή, η πληροφορία της ηπατικής ανεπάρκειας που δε με πείθει» είπε ο γιατρός και εξήγησε πως ξεκίνησε να εξετάζει το ενδεχόμενο να πρόκειται για σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου.

«Έπρεπε να εξετάσω αν ο φροντιστής, που στην προκειμένη περίπτωση έχει γνώσεις νοσηλευτικής, αρέσκεται στο να έχει γνώσεις σε αυτό το πεδίο. Συνήθως είναι άτομα με προβλήματα στον ψυχικό κόσμο, αλλά αυτό δεν με αφορά. Στόχος μου είναι να προστατεύσω το παιδί γιατί αυτό είναι κακοποίηση παιδιού. Με συμπτώματα φαινόμενα ασφυξίας. Υπάρχουν red flags (σς κόκκινες σημαίες) που με ταρακούνησαν» ανέφερε ο κ. Ηλιαδης που απευθύνθηκε σε ιατροδικαστή του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι γονείς, όπως ανέφερε αντέδρασαν στην εξέταση από ψυχίατρο. «Οι γονείς της Τζωρτζίνας μου είπαν ότι δεν επιθυμούν τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Θέλω να αναφέρω κάτι. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της κυρίας Τσιόλα στην εντατική είχαμε μια συζήτηση. Πίσω από την πόρτα άκουγε η μητέρα της Τζωρτζίνας. Όταν άνοιξε η πόρτα μου είπε «κύριε Ηλιάδη τα άκουσα όλα». Της είπα ότι δεν την αφορά τι λέω με τους συνεργάτες μου».

Ο γιατρός είπε πως περίμενε ότι οι γονείς θα έμπαιναν μετά από αυτό στο γραφείο «σαν μαινόμενοι ταύροι», κάτι που δεν έγινε.

Ο κ. Ηλιάδης, ο οποίος έχει μηνυθεί από την οικογένεια της Ρούλας Πισπιρίγκου, ανέφερε πως στην πραγματικότητα δεν ήθελε να επιστρέψει το παιδί στο σπίτι «έστω και με την υπόνοια».

Όταν το παιδί αποσωληνώθηκε και σταθεροποιήθηκε επέστρεψε στο σπίτι και ο κ. Ηλιόπουλος εξακολούθησε να επικοινωνεί μέσω βάιμπερ με τη μητέρα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook