Η κίνηση ακολουθεί την ανακοίνωση της φαρμακοβιομηχανίας, η οποία πριν από λίγες ημέρες ενημέρωσε ότι θα μειώσει τις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη.

Μόλις 49.160 νέες δόσεις εμβολίων της Pfizer παρέλαβε η χώρα μας, όπως επιβεβαίωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για τη νόσο Covid-19 και τους εμβολιασμούς. Συμπλήρωσε πως οι παραδόσεις θα αποκατασταθούν από την ερχόμενη εβδομάδα, όπως διαβεβαιώνει η εταιρεία, ενώ τόνισε πως έχει εξασφαλιστεί και η δεύτερη δόση για όσους εμβολιάστηκαν με την πρώτη.

Η παραπάνω δήλωση ουσιαστικά ακολουθεί την ανακοίνωση της φαρμακοβιομηχανίας, η οποία πριν από λίγες ημέρες ενημέρωσε ότι θα μειώσει τις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη, με την αιτιολογία ότι πρέπει να αναβαθμίσει την παραγωγική της ικανότητα. Όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξαν αντιδράσεις στην Ε.Ε. τόσο από τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων, την αναλογικότητα στους αριθμούς εμβολίων, αλλά και γενικότερα για την πορεία των εμβολιασμών.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση της Pfizer ήρθε τη στιγμή που πολλές χώρες της Ευρώπης βιώνουν έξαρση της πανδημίας, την οποία επιχειρούν να αναχαιτίσουν με lockdown και αυστηρούς περιορισμούς.

Για όσους δεν προσήλθαν να εμβολιαστούν

Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους προέβη σε χρηστικές οδηγίες για τον εμβολιασμό των πολιτών. Όπως είπε, μόνο 72 ώρες πριν από το προκαθορισμένο μπορεί να γίνει αλλαγή ραντεβού, με το νέο να ορίζεται έπειτα από έναν μήνα. Ωστόσο σημείωσε ότι όσοι δεν προσήλθαν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, δεν χρειάζεται να περιμένουν έναν μήνα για την ανανέωση.

Πρόσθεσε επίσης ότι το νωρίτερο που κάποιος μπορεί να κλείσει ραντεβού, είναι έπειτα από 5 μέρες. Είπε χαρακτηριστικά πως όποιοι κλείνουν σήμερα ραντεβού, το νωρίτερο θα είναι την ερχόμενη Παρασκευή, και ο λόγος είναι ο εφοδιασμός της αλυσίδας. Υπενθύμισε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εμβόλιο που αντέχει σε θερμοκρασία δωματίου μόνο πέντε ημέρες, καλώντας τους πολίτες να αποφεύγεται η μη προσέλευση στα ραντεβού.

Μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί 372.243 ραντεβού για την πρώτη και δεύτερη δόση του εμβολίου, σημείωσε επίσης, προσθέτοντας πως τα ραντεβού της πρώτης δόσης αφορούν 126.975 πολίτες άνω των 85 ετών, και τα 18.483 ραντεβού, τους υγειονομικούς.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook