Γεράσιμος Παπαδόπουλος: “Oι ισχυροί σεισμοί στον Κορινθιακό επαναλαμβάνονται κάθε 25-30 χρόνια, είμαστε στα 27”
 
  «Νομίζω ότι είναι υποχρέωση των επιστημόνων να υπενθυμίζουν τον κίνδυνο», τονίζει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, που αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ενός νέου ισχυρού σεισμού.
«Μόνο στατιστικά μπορούμε να μιλήσουμε. Τα δεδομένα που έχουμε που είναι αναντίρρητα μάς δείχνουν ότι οι ισχυροί σεισμοί με μέγεθος 6 και μεγαλύτερο στον Κορινθιακό κόλπο επαναλαμβάνονται κάθε 25 με 30 χρόνια.
Είμαστε στα 27 χρόνια. Ο τελευταίος ισχυρός σεισμός αυτού του είδους ήταν στο Αίγιο το 1995» ανέφερε στην ΕΡΤ ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας για τη δυνατότητα του Κορινθιακού να «δώσει» μεγάλους σεισμούς..
«Νομίζω ότι είναι υποχρέωση των επιστημόνων να υπενθυμίζουν τον κίνδυνο, διότι ο κίνδυνος δεν απομακρύνεται εάν δεν τον υπενθυμίζουμε. Ο κίνδυνος είναι εκεί διότι προέρχεται από τις φυσικές διαδικασίες. Εκείνο όμως που κυριάρχησε εχθές σε μία πολύ επιτυχημένη εκδήλωση με θέμα «Σεισμός Πολιτική Προστασία Εθελοντισμό» που διοργανώθηκε στο Βραχάτι της Κορινθίας από πολλούς τοπικούς φορείς και είχα την τιμή να είμαι προσκεκλημένος ομιλητής. Εκείνο το οποίο πραγματικά κυριάρχησε ήταν η έμφαση στο ότι χρειαζόμαστε πρόληψη, στο ότι χρειαζόμαστε προετοιμασία. Και πρέπει να σας πω ότι παρόλο που πηγαίνω σε πάρα πολλές τέτοιες εκδηλώσεις τέτοιες ομιλίες, όσο περισσότερο πηγαίνω, τόσο περισσότερο το έλλειμμα ενημέρωσης του κόσμου., είπε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Και συνέχισε: «Διαπιστώνω το έλλειμμα πρόληψης σε τοπικό επίπεδο από τοπικούς φορείς, όπως είναι κυρίως οι δήμοι, οι οποίοι από το νόμο εντέλλονται να προετοιμάζουν το έδαφος και να προετοιμάζουν τον κόσμο. Είναι πολύ σημαντικό αυτό και κατά συνέπεια νομίζω ότι πρέπει να εντείνουμε την προσοχή», εξήγησε και τόνισε πως πολλές φορές η αιτία που δεν υπάρχει η κατάλληλη πρόληψη για τους σεισμούς είναι πως πολίτες και οι αρχές του κράτους δίνουν σημασία σε πιο «χειροπιαστά» προβλήματα.
«Έχουν την αντίληψη ότι, έτσι έχω διαπιστώσει εγώ, ότι είναι ένα έργο το οποίο δεν είναι πολύ χειροπιαστό. Δεν είναι οφθαλμοφανές. Και μεθαύριο στις δημοτικές εκλογές θέλουν να δείξουν – καλοπροαίρετα το λέω – κάτι πιο χειροπιαστό, ένα πεζοδρόμιο, έναν δρόμο, ένα γεφύρι, έναν υπόνομο.
Η όλη συζήτηση γίνεται και με αφορμή το σεισμός 4,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο (29.04.2023) το βράδυ στη Ναύπακτο αναστατώνοντας τους κατοίκους της πόλης.
Πηγή ertnews.gr
Ολες οι Ειδήσεις
- Τραγωδία στον Ασπρόπυργο: Νεκρό 10χρονο κορίτσι που κατέρρευσε στο προαύλιο του σχολείου του
- Άννα Θεοδωρίδη: Οι πρώτες δηλώσεις μετά τη γέννηση του γιου της – «Ο Chris είναι φανταστικός μπαμπάς» (βίντεο)
- Συνελήφθη τηλεοπτικός σεφ για χρέη προς το Δημόσιο ύψους 350.000 ευρώ
- Ο Παναγιώτης Γιαννάκης για την αξία της Υπευθυνότητας ως κύριο συστατικό της επιτυχίας (vid.) – Η ομιλία του που ενέπνευσε το κοινό στην Ημερίδα του ΟΠΑΠ για το Υπεύθυνο Παιχνίδι
- «Φως στο Τούνελ»: Δύο σκοτεινές υποθέσεις αποκαλύπτονται με νέα στοιχεία και ντοκουμέντα – Απόψε 31 Οκτωβρίου – Τρέϊλερ
- ΕΡΤ1: #Παρέα με τον Γιώργο Κουβαρά – Αφιέρωμα στον Γιώργο Ζαμπέτα – Σάββατο 01.11.2025, στις 22:00
- ΕΛΤΑ: Η λίστα με τα 204 καταστήματα που κλείνουν – «Τα ΕΛΤΑ έχουν πρόβλημα αλλά πρέπει να επιβιώσουν», δήλωσε ο Πιερρακάκης
- Ο bwinΣΠΟΡ FM 94,6 στις αναμετρήσεις των «αιωνίων» στα Ευρωπαϊκά παρκέ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook
 
     
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
  