Πύλος: Μυστήριο με τις συνθήκες του πολύνεκρου ναυαγίου – Οι επιβαίνοντες στο αλιευτικό αρνήθηκαν βοήθεια

Κανένας από τους 104 μετανάστες που διασώθηκαν δεν φορούσε σωσίβιο ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το σκάφος βυθίστηκε σε σημείο που τα νερά της Μεσογείου είναι ιδιαίτερα βαθιά.
Σε ένα από τα πιο πολύνεκρα ναυάγια εξελίσσεται η ναυτική τραγωδία με τους μετανάστες στα ανοιχτά της Πύλου.
Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί από τη θάλασσα 78 πτώματα , ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματιικά καθώς σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων στο αλιευτικό σκάφος ήταν 750 μετανάστες σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους.
Κανένας από τους 104 μετανάστες που διασώθηκαν δεν φορούσε σωσίβιο ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το σκάφος βυθίστηκε σε σημείο που τα νερά της Μεσογείου είναι ιδιαίτερα βαθιά.
Το αλιευτικό είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης και είχε εντοπιστεί χθες το μεσημέρι από τη FRONTEX αλλά και παραπλέοντα σκάφη, χωρίς να ζητά βοήθεια.
Το Λιμενικό που έφτασε στο σκάφος πριν το ναυάγιο, με περιπολικό σκάφος, αλλά και ελικόπτερο μέσω του Θαλάμου Επιχειρήσεων κατ’ επανάληψη ρώτησε αν το σκάφος χρειαζόταν βοήθεια, με την απάντηση να είναι αρνητική.
Χθες το απόγευμα φορτηγό πλοίο προσέγγισε το αλιευτικό και παρείχε τρόφιμα και άλλα εφόδια, αλλά αρνήθηκαν να λάβουν άλλη βοήθεια, λέγοντας ότι πλέουν προς την Ιταλία.
Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες πάντως λέγεται ότι το δημείου διέλευσης του μοιραίου σκάφους δεν είναι ο συνηθισμένος θαλάσσιος «δρόμος» για την Ιταλία.
Σε δεύτερο πλοίο που προσέγγισε το απόγευμα της Τρίτης το σκάφος, οι επιβάτες αρνήθηκαν ακόμη και τα εφόδια, πέρα από την πιθανή συνδρομή
Το βράδυ της Τρίτης σκάφος του Λιμενικού επιβεβαίωσε ότι στο σκάφος επέβαινε πολύ μεγάλος αριθμός μεταναστών, και παρά την άρνηση για λήψη βοήθειας, το σκάφος του Λιμενικού παρέμεινε κοντά στο αλιευτικό που συνέχιζε την πορεία του, ώσπου τα ξημερώματα σήμερα το αλιευτικό ανετράπη ξαφνικά και στη συνέχεια βυθίστηκε, παρασύροντας στο βυθό άγνωστο αριθμό επιβατών του.
Μαρτυρίες διασωθέντων αναφέρουν, δε, ότι ενώ το πλοίο έπλεε με απόλυτη μπουνάτσα, ξαφνικά υπήρξε ένας κλυδωνισμός αριστερά και μετά δεξιά και ακολούθησε η βύθιση του αλιευτικού. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ενδείξεις για το ενδεχόμενο στα αμπάρια του πλοίου να ήταν κλειδωμένοι πολλοί μετανάστες, κάτι που συνηθίζουν οι διακινητές για να κρύβουν το πλήθος αλλά και να έχουν τον έλεγχο του σκάφους.
Από εκείνη τη στιγμή και μετά ξεκίνησε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με τη συμμετοχή του Παράκτιου Περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τριών (03) παραπλέοντων πλοίων, ενώ στην περιοχή έσπευσε και αεροπλάνο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ακόμα τρία (03) παραπλέοντα πλοία. Επιπρόσθετα στην περιοχή των ερευνών επιχειρούν ένα Περιπολικό Σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία (01) Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ έχει απογειωθεί και ένα ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι μετανάστες – 104 εκ των οποίων έχουν διασωθεί – που επέβαιναν στο αλιευτικό που βούλιαξε κάτω από αδιευκρίνστες μέχρι στιγμής συνθήκες, ήταν από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία και την Παλαιστίνη.
Ολες οι Ειδήσεις
- «Η κατάντια είναι να μην σέβεσαι τα πιστεύω των υπολοίπων» – Έξαλλος ο Ηλίας Βρεττός με σχόλιο
- Ο Γιώργος Μαζωνάκης εισήχθη σε δημόσια ψυχιατρική κλινική
- «Κάψατε την Πάτρα, ντροπή» φώναζε το εξοργισμένο πλήθος στους συλληφθέντες για τις φωτιές – Την Κυριακή θα απολογηθούν
- Πάτρα: Επέστρεψαν στο Καραμανδάνειο οι ασθενείς – Η ανάρτηση Γεωργιάδη
- Στα δίχτυα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος γνωστή influencer– Διαφήμιζε site παράνομου τζόγου
- Κεφαλογιάννης κατά Πελετίδη για φωτιές στην Πάτρα: Κατώτερος των περιστάσεων, εγκληματικές και επικίνδυνες οι δηλώσεις για το 112 όταν έχουμε ζήσει το Μάτι
- Ιωάννα Τούνη: Εξηγεί γιατί δεν γιόρτασε τα γενέθλιά της με τον γιο της
- Πέθανε η ηθοποιός Πόπη Χριστοδούλου, η υπηρέτρια «Ρίτσα-Μάρθα» στο «Παρά Πέντε»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook