Οι εννέα διακινητές που συνελήφθησαν θεωρούνται υπεύθυνοι για το πολύνεκρο ναυάγιο.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι σε βαθμό κακουργήματος, για το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου με 78 νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους, ενώ αν καταδικαστούν αντιμετωπίζουν ισόβια κάθειρξη.

Το protothema.gr έφερε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες τους και των 9 διακινητών.

Ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ αποκάλυψε την Παρασκευή τον ρόλο των συλληφθέντων πάνω στο αλιευτικό κατά την διάρκεια του ταξιδιού πρός την Ιταλία, ενώ όπως είπε ο ένας από τους 9 που παραδέχτηκε τη εμπλοκή του ο καπετάνιος φέρεται να πνίγηκε.

Ο καπετάνιος , όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ που σύμφωνα με πληροφορίες είναι νεκρός, βρισκόταν καθ όλη την διάρκεια του ταξιδιού στην καμπίνα του σαπιοκάραβου. Ανάμεσα στους συλληφθέντες και ο μηχανικός του πλοίου αλλά και ο βοηθός του καπετάνιου, ο άνδρας που έδινε τις εντολές στους 7 μπράβους του κυκλώματος, τους ανθρώπους που με αυτοσχέδια καμουτσίκια φτιαγμένα από τα σχοινιά του πλοίου επέβαλαν με βασανιστήρια την τάξη πάνω στο πλοίο.
Τα στελέχη του Λιμενικού κατέληξαν μετά από μια μακρά διαδικασία στους εννέα άνδρες που φέρονται ως μέλη του δουλεμπορικού κυκλώματος. Οι άνδρες που κατηγορούνται ως διακινητές με βαρύ κατηγορητήριο είναι ηλικίας από 20 έως 40 ετών .

Μεταφέρθηκαν από το κεντρικό λιμεναρχείο Καλαμάτας προς την Εισαγγελεία Πρωτοδικών, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για πρόκληση ναυαγίου και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και έκθεση ανθρώπων σε κίνδυνο , αδικήματα που μπορούν επισύρουν και ισόβια κάθειρξη λόγω του πολύνεκρου ναυαγίου.

Και οι 9 κατηγορούμενοι  θα απολογηθούν τη Δευτέρα ενώ μέχρι τότε κρατούνται.

Διεθνείς οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυκλώματος

Η Ελλάδα ζήτησε τη συνδρομή της Europol για να φτάσει στους εγκεφάλους του κυκλώματος των διακινητών, τους οποίους αναζητεί στο τρίγωνο Αίγυπτο, Λιβύη, Ιταλία.

Την ίδια ώρα στο μικροσκόπιο των ερευνών από τις ελληνικές δικαστικές αρχές μπαίνει ο ρόλος των εννέα συλληφθέντων διακινητών πάνω στο αλιευτικό ο οποίοι σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων έπαιζαν και το ρόλο του βασανιστή προς τους μετανάστες.

Παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες από θαλάσσης και αέρος για τον εντοπισμό και του παραμικρού ίχνους από τους άτυχους μετανάστες που επέβαιναν στο πλοίο με τον αριθμό των αγνοουμένων να είναι εφιαλτικός καθώς μπορεί να είναι και πάνω από 500 άτομα…

«Δεν υπάρχουν γυναίκες. Όλες οι γυναίκες πέθαναν, βυθίστηκαν με τα παιδιά τους αγκαλιά. Μιλάμε για τραγωδία», αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας Συνδέσμου Σύρων στην Ελλάδα, Ανουάρ Μπακρι.

Τηλεφωνικό Κέντρο για την αναγνώριση των θυμάτων
Από σήμερα Σάββατο 17 Ιουνίου κατά τις ώρες 09:00 έως 19:00 και σε καθημερινή βάση θα λειτουργεί στο κτήριο «Κεράνης» του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (Λεωφόρος Θηβών 196-198, Άγιος Ιωάννης Ρέντη-Νίκαιας Αττικής, ΤΚ 18233) θα εδρεύει η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών προκειμένου να υπάρχει περαιτέρω αρωγή στην προσπάθεια αναγνώρισης των θυμάτων του ναυαγίου σε διεθνή ύδατα, 47 ν.μ. ανοιχτά της Πύλου.
Παράλληλα θα λειτουργήσει τηλεφωνικό κέντρο προς τον σκοπό αυτόν. Το τηλέφωνο και τo email επικοινωνίας με την Ελληνική Ομάδα D.V.I., θα είναι τo 2131386000 και το [email protected], αντίστοιχα.

Το κέντρο θα υποστηρίζει τις ακόλουθες γλώσσες: Αγγλικά, Αραβικά, Παστό και Ουρντού.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η ελληνική ομάδα DVI, έχει αναλάβει το ανθρωπιστικό έργο της αναγνώρισης των θυμάτων της εν θέματι καταστροφής, σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, την Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Στο κτήριο Κεράνης, επίσης, θα γίνεται η υποδοχή των συγγενών των θυμάτων για την εξέτασή τους και τη λήψη βιολογικού υλικού (DNA), κατόπιν σχετικής συνεννόησης μαζί τους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook