Νέα προθεσμία για τις απολογίες τους ζήτησαν και πήραν οι 9 κατηγορούμενοι ως διακινητές στο πλοίο του θανάτου.

Οι 9 Αιγύπτιοι κατηγορούμενοι ως διακινητές, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων, μετά την προθεσμία που πήραν θα απολογηθούν αύριο Τρίτη, 20 Ιουνίου και μέχρι τότε κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας.

Οι συνήγοροί τους ζήτησαν την προθεσμία προκειμένου να ενημερωθούν για το σύνολο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί.

Ο ένας εκ των 9 Αιγυπτίων, αρνείται τις κατηγορίες που τον βαρύνουν και υποστηρίζει ότι είναι αθώος για το ναυάγιο στην Πύλο, ότι δεν είχε καμία συμμετοχή ή συνεισφορά στην μεταφορά των ατόμων κι ότι κι αυτός είχε πλήρωσε, όπως και οι υπόλοιποι μετανάστες.

Όλοι τους κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματις για παράνομη είσοδο στη χώρα, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, κατά παράβαση του Ν. 3386/2005 και του Ν. 4251/2014, καθώς επίσης και των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση), 277 (πρόκληση ναυαγίου), 302 (ανθρωποκτονία από αμέλεια) και 306 (έκθεση ζωής σε κίνδυνο) του Ποινικού Κώδικα.

Οι εννέα φερόμενοι διακινητές, τους οποίους υπέδειξαν οι διασωθέντες, είχαν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά. Το βασικό κοινό χαρακτηριστικό ήταν πως ήταν όρθιοι στο αλιευτικό, ενώ οι υπόλοιποι που βρίσκονταν στο κατάστρωμα ήταν καθισμένοι ασφυκτικά ο ένας στον άλλον.

Ο ένας από τους διακινητές είχε τον ρόλο του βασανιστή, όπως λένε οι διασωθέντες. Εκείνος ήταν που αποφάσιζε ποιοι θα φάνε, ζητούσε λεφτά με αντάλλαγμα φαγητό και νερό, απειλούσε με μία βέργα στο χέρι και ήταν εκείνος που έκανε κουμάντο στο σκάφος.

Άλλος διακινητής είχε τον ρόλο του «βοηθού του καπετάνιου». Ουσιαστικά, ήταν το δεξί χέρι του καπετάνιου, έδινε διαταγές και όπως ο «βασανιστής», έδινε φαγητό μόνο με χρήματα.

Ο τρίτος διακινητής είχε τον ρόλο του «μηχανικού», ο οποίος έφτιαχνε τη μηχανή όταν χαλούσε.
Υπενθυμίζεται ότι συνεχίζονται και την Δευτέρα οι έρευνες για τους αγνοούμενους του αλιευτικού με τους εκατοντάδες επιβάτες που βυθίστηκε στα ανοιχτά της Πύλου.

Μέχρι στιγμής, έχουν διασωθεί 104 μετανάστες, ωστόσο ο αριθμός των νεκρών πιθανότατα είναι μεγαλύτερος από τους 78 που έχουν περισυλλεγεί, αφού οι αγνοούμενοι επιβαίνοντες ήταν πολλοί περισσότεροι στο μοιραίο αλιευτικό που ναυάγησε στα ανοιχτά της Πύλου

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook