Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού για τον επερχόμενο καύσωνα εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Με την ονομασία “Κλέων” ο επερχόμενος καύσωνας με θερμές αέριες μάζες από την Αφρική , ενώ οι θερμοκρασίες θα σκαρφαλώσουν και στους 43 βαθμούς σύμφωνα με τα έκτακτα προγνωστικά της ΕΜΥ με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν ακόμη και με 45αρια!

Ο υδράργυρος σταδιακά θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου, με τις ανώτατες τιμές να αναμένονται -σύμφωνα με τα έως τώρα προγνωστικά- το επόμενο σαββατοκύριακο, όπου ο υδράργυρος προβλέπεται να φτάσει ακόμη και πάνω από τους 43 βαθμούς τοπικά στα ηπειρωτικά της χώρας.

Το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και τη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται σταδιακά ανατολικότερα και προκαλεί συνθήκες καύσωνα από την Τετάρτη (12/7) έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). Ο καύσωνας αυτός λαμβάνει την ονομασία ‘CLEON’ και εντάσσεται στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14/7) και το Σάββατο (15/7).

Αναλυτικά:

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 12-07-2023
Αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, στο Ιόνιο έως 5 και στο νότιο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ.
Υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου.
γ. στη νησιωτική χώρα τους 32 με 33 και στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 35 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 13-07-2023
Αίθριος και ζεστός καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, στο ιόνιο έως 5 και στο νότιο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα.
α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14-07-2023
Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα τις μεσημβρινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, στο βόρειο Αιγαίο έως 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.
Οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν.
α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 15-07-2023
Αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.
Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν.
α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 30 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα τους 36 με 37 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Σε δύο φάσεις το «κύμα» καύσωνα – Τι λέει το meteο

Παρατεταμένο κύμα πολύ υψηλών θερμοκρασιών και σταδιακή επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών από την Τρίτη 11/07
Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, παρατεταμένο κύμα υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας αρχής γενομένης από την Τρίτη 11/07.
Η κορύφωση αυτό του κύματος θα σημειωθεί το διήμερο Παρασκευή 14/07 – Σάββατο 15/07 κατά το οποίο συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας να φτάνουν τοπικά στους 42-43 βαθμούς Κελσίου. Στη συνέχεια η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή υποχώρηση, διατηρούμενη ωστόσο για αρκετές ημέρες σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ποιες είναι όμως οι ατμοσφαιρικές διεργασίες που θα οδηγήσουν στις προαναφερθείσες συνθήκες;
• Η πρώτη διεργασία, όπως συνηθίζεται στους καύσωνες, είναι η μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τη χώρας μας.
• Η δεύτερη διεργασία, η οποία θα λειτουργήσει προσθετικά στη θερμή μεταφορά, είναι οι καθοδικές κινήσεις αερίων μαζών από τα ανώτερα προς τα κατώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας λόγω της παρουσίας υψηλών πιέσεων. Οι κατερχόμενες αέριες μάζες εξαναγκάζονται σε θέρμανση λόγω συμπίεσης.
Στο γραφικό που ακολουθεί παρουσιάζεται πρόγνωση πολλαπλού δείγματος για τη θερμοκρασία σε υψόμετρο 1500 μέτρων πάνω από την Αθήνα για το διάστημα 10-20 Ιουλίου. Λέγοντας πρόγνωση πολλαπλού δείγματος εννοούμε το σύνολο διαφορετικών προγνωστικών σεναρίων. Όπως φαίνεται όλα τα σενάρια συμφωνούν ότι οι θερμοκρασίες των αερίων μαζών θα είναι μόνιμα υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Το ύψος των 1500 μέτρων χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση της κίνησης θερμών και ψυχρών αερίων μαζών.

Αξίζει να τονίσουμε ότι με την επικράτηση θερμών και ξηρών συνθηκών στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες αναμένουμε σταδιακή επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών και άνοδο της επικινδυνότητας για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών σε μεγάλο μέρος της χώρας μας. Η πυρομετεωρολογική μας ομάδα θα παρακολουθεί τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά και πραγματικά στοιχεία και θα επανέλθει με νεότερη πυρομετεωρολογική ενημέρωση.

Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας

Σε επιφυλακή βρίσκεται η κυβέρνηση για καύσωνα «Κλέων», που θα αρχίσει να δείχνει τα δόντια του από την Τετάρτη 12 Ιουλίου και για δέκα μέρες με την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο να χτυπούν «κόκκινο» οι θερμοκρασίες με 42αρια έως και 45αρια.

Έκτακτη σύσκεψη για τον επερχόμενο καύσωνα πραγματοποιείται στο υπουργείο Εργασίας. Θα εκδοθεί αναλυτικός πίνακας οδηγιών προς επιχειρήσεις και εργαζόμενους για την αντιμετώπιση της ζέστης .

Αντικείμενο της έκτακτης σύσκεψης στο υπουργείο Εργασίας υπό τον Άδωνι Γεωργιάδη η θερμική καταπόνηση των εργαζομένων ενόψει του επερχόμενου καύσωνα.

Όπως είπε πριν την έναρξη της σύσκεψης ο Άδωνις Γεωργιάδης στόχος της θα είναι η κατάρτιση οδηγιών προς επιχειρήσεις και εργαζομένους.

«Πρέπει να προσέξουμε το θερμικό φορτίο το οποίο μπορεί να δεχθεί κάθε εργαζόμενος στην εργασία του, να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία του» είπε ο υπουργός Εργασίας στέλνοντας το μήνυμα ότι «οι επιχειρήσεις έχουν απόλυτως ευθύνη να προσέξουν τους εργαζομένους».

Τι λένε οι μετεωρολόγοι 

Οι μετεωρολόγοι πάντως εδώ και μέρες έχουν ενημερώσει για το τι να περιμένουμε:

Παρασκευή και Σάββατο οι πιο καυτές ημέρες με 42-45 βαθμούς 
Την ίδια ώρα, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί πως οι πιο καυτές ημέρες θα είναι η Παρασκευή και το Σάββατο.

Ειδικότερα, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης στην πρόγνωση του καιρού σημειώνει πως αυτό το θερμό κύμα είναι «προέκταση του ακραίου καύσωνα που πλήττει τμήματα της δυτικής και κεντρικής Μεσογείου. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα έρθει με το μέγιστο της ισχύς του στη χώρα μας».

Ο ίδιος τονίζει πως το μελτέμι που θα επικρατήσει στο Αιγαίο θα δροσίζει τα νησιά μας και τα ανατολικά ηπειρωτικά και συνιστά προσοχή καθώς αυτό αυξάνει αυτόματα τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Τέλος, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης τονίζει πως «από την Κυριακή τα περισσότερα σενάρια συγκλίνουν σε αργή αποκλιμάκωση της όλης κατάστασης. Ακόμη δεν έχει σταθεροποιηθεί αυτή η εξέλιξη παρόλα αυτά μέρα με τη μέρα κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος».

Δείτε την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη
«ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΙΣΧΥΡΟ ΚΥΜΑ ΖΕΣΤΗΣ
Με το πρώτο ισχυρό κύμα ζέστης για φέτος να μας χτυπά την πόρτα αναμένεται να κυλήσουν οι επόμενες ημέρες.
Με τα προγνωστικά στοιχεία να εμφανίζουν μια σχετικά καλή προγνωσιμότητα μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή περίπου, μπορούμε να σημειώσουμε τα εξής:

1. Το ισχυρό αυτό θερμό κύμα αποτελεί προέκταση του ακραίου καύσωνα που πλήττει τμήματα της δυτικής και κεντρικής Μεσογείου. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα έρθει με το μέγιστο της ισχύς του στη χώρα μας.
2. Το μέγιστο της έντασης αυτού του θερμού κύματος για τη χώρα μας εντοπίζεται το διήμερο Παρασκευή – Σάββατο. Τα πιο ακραία προγνωστικά σενάρια θέλουν τον υδράργυρο σε κλειστές ηπειρωτικές περιοχές, δηλαδή περιοχές που βρίσκονται μακριά από την επίδραση της θάλασσας, να βρίσκεται σε τοπικό επίπεδο κοντά στους 43 με 44 βαθμούς αργά το μεσημέρι. Μια πιο κοντά προς τον μέσο δρόμο όλων των υποσεναρίων τιμή είναι οι 41 με 42 βαθμοί σε τοπικό επίπεδο για τις βαθιά μεσημεριανές ώρες.
3. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο υδράργυρος σε μη αστικοποιημένες περιοχές θα βρίσκεται κοντά στους 23 με 27 βαθμούς κελσίου. Σε έντονα αστικοποιημένες περιοχές θα βρίσκεται στους 32 με 34 (π.χ λεκανοπέδιο της Αθήνας).

4. Στα θετικά της υπόθεσης είναι:
α. Οι θάλασσές μας δεν έχουν θερμανθεί αρκετά εξαιτίας και του έντονα άστατου καιρού του προηγούμενου διαστήματος. Αυτό σημαίνει ότι θα αναπτύσσονται έντονες θαλάσσιες αύρες και άρα θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές θα βρίσκονται σε πολύ πιο υποφερτές καταστάσεις για τις μεσημβρινές ώρες. Δεν θα συμβαίνει το ίδιο όμως για τις βραδινές ώρες όπου η υγρασία θα κάνει πιο δύσκολη την κατάσταση σε αυτές τις περιοχές. Το αντίθετο θα ισχύει για εσωτερικές ηπειρωτικές περιοχές όπου θα έχουμε δύσκολα μεσημέρια, καλύτερα όμως βράδια. Στο μέσο αυτών των δύο καταστάσεων θα βρίσκονται έντονα αστικοποιημένες περιοχές.
β. Το μελτεμάκι μέσα στο Αιγαίο (φυσικό κλιματιστικό) θα δροσίζει τα νησιά μας και τα ανατολικά ηπειρωτικά. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως αυξάνει και τον κίνδυνο πυρκαγιάς.
γ. Η διάρκεια αυτών των υψηλών θερμοκρασιών υπολογίζεται περίπου στις 72 ώρες (Πέμπτη – Σάββατο). Από Κύριακή τα περισσότερα σενάρια συγκλίνουν σε αργή αποκλιμάκωση της όλης κατάστασης. Ακόμη δεν έχει σταθεροποιηθεί αυτή η εξέλιξη παρόλα αυτά μέρα με τη μέρα κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος.
Κλείνοντας να σημειώσουμε κάτι το οποίο θα πρέπει να θυμόμαστε σε αυτά τα θερμά κύματα. Δεν παίζει τόσο ρόλο που θα τερματίσει η μέγιστη θερμοκρασία, αλλά πόσο χαμηλώνει η ελάχιστη. Οι 43 βαθμοί μπορεί να ακούγονται φοβιστικοί, οι 37 ή 38 όμως είναι περισσότερο κουραστικοί αν κρατάνε π.χ δύο εβδομάδες συνεχόμενα.
Είμαστε στον Ιούλιο όπου τέτοια θερμά κύματα τα αναμένουμε. Το θέμα είναι να μην κρατάνε πολύ και να ακολουθεί μια καλή ανάσα δροσιάς. Φαίνεται να το κερδίζουμε αυτό έστω και οριακά προς ώρας.
Υπομονή και να ακολουθούμε πάντα τις γνωστές συμβουλές που αφορούν τα θερμά κύματα.
Επισυνάπτονται χάρτες όπου εντοπίζουμε τη μέγιστη ένταση του φαινομένου θερμοκρασιακά παραθέτοντας τόσο τις μέγιστες, αλλά και ελάχιστες θερμοκρασίες.
Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και όλους!

Η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου:
«ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ & ΠΙΘΑΝΩΣ ΣΑΒΒΑΤΟ Η ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ
Μπορεί ο καύσωνας να κάνει την εμφάνιση του από την Τετάρτη 12 Ιουλίου, η κορύφωση του όμως αναμένεται να έρθει την προσεχή Παρασκευή και πιθανώς και το Σάββατο, όπου αυτές οι δυο ημέρες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες με τον υδράργυρο τοπικά να αγγίζει τους 42-43°C και τοπικά και λίγο παραπάνω.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, σας παρουσιάζω τις θερμοκρασίες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, δηλαδή μακριά από τις ακτές.
Σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι κατά πάσα πιθανότητα θα επικρατήσει το παρακάτω σενάριο:
Α. Από την Τετάρτη 12 Ιουλίου εισερχόμαστε σε συνθήκες καύσωνα.

Β. Την Πέμπτη η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Γ. Την Παρασκευή και το Σάββατο θα σημειωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες και θα είναι δυο αρκετά δύσκολες ημέρες. Ίσως τοπικά σημειωθούν ακόμη και 44-45°C.

Δ. Την Κυριακή, για λίγο, πιθανότατα έως τη Δευτέρα, θα μπει ένα δυνατό μελτέμι (βοριάς) που θα ρίξει τη θερμοκρασία κατά 3-5°C στην ανατολική και νότια Ελλάδα. Δηλαδή από τους 42-43°C θα πάμε στους 38-39°C. Τότε ειδικά, ο κίνδυνος πυρκαγιών θα είναι εξαιρετικά μεγάλος.

Ε. Από την ερχόμενη Δευτέρα η θερμοκρασία θα τραβήξει πιθανότατα πάλι την ανηφόρα.

ΣΤ. Είναι ακόμα άγνωστη η διάρκεια αυτού του καύσωνα. Ενδέχεται να διαρκέσει πολύ. Το θέμα αυτό, της χρονικής διάρκειας δηλαδή του καύσωνα, ακόμη ερευνάται διότι είναι πολλές οι μέρες μπροστά μας με αποτέλεσμα να είναι επισφαλής η πρόγνωση.

Z. Ο άνεμος ακόμα δεν έχει “κλειδώσει”. Έστω και μια μοίρα αλλαγή στην κατεύθυνση του, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Γι’ αυτό και χρειάζεται να περιμένουμε ακόμη λίγα 24ωρα ώστε να σιγουρευτούμε για τις πιθανές μέγιστες θερμοκρασίες αλλά και τις περιοχές που αυτές θα σημειωθούν.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Όλα τα παραπάνω αποτελούν εκτιμήσεις σύμφωνα πάντα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές. Όπως γνωρίζετε, όταν γίνονται εκτιμήσεις η προγνώσεις για μια εβδομάδα μπροστά, ενέχει ο κίνδυνος να υπάρξουν τελικά ορισμένες διαφοροποιήσεις.
Θα σας κρατώ ενήμερους. Όπως πάντα κάνω.
Καλή εβδομάδα να έχουμε, με υγεία».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook