Σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης για τα επεισόδια και τις προσαγωγές φοιτητών στο ΑΠΘ.

Υπενθυμίζεται πως το κτίριο βρισκόταν υπό κατάληψη από το πρωί της Δευτέρας (22/02), ενώ έπειτα από έφοδο των ΜΑΤ εκτυλίχθηκαν επεισόδια μεταξύ Αστυνομίας και φοιτητών που συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν με αφορμή το νέο νόμο για τα πανεπιστήμια.

ΣΥΡΙΖΑ: Τα πανεπιστήμια επί ΝΔ θυμίζουν Τουρκία του Ερντογάν

«Οι σημερινές εικόνες ξυλοδαρμών φοιτητών από τα ΜΑΤ του κ. Χρυσοχοΐδη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης γυρίζουν τη χώρα πολλές δεκαετίες πίσω», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

«Οι φοιτητές ζητούσαν να ανοίξουν οι σχολές τους, ενώ η αστυνομία τις κλείνει με άγρια καταστολή. Παράλληλα, εξέφραζαν την αντίθεσή τους στον νόμο της κυβέρνησης που διαλύει ακαδημαϊκά κεκτημένα δεκαετιών και γι αυτό το λόγο αντιμετωπίστηκαν με ακραία αστυνομική βία, και συλλήψεις», υπογραμμίζει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει ότι «Είχαμε από πολύ νωρίς επισημάνει πως ο νέος νόμος έχει ως στόχο τα ελληνικά πανεπιστήμια να θυμίζουν Τουρκία του Ερντογάν. Η κυβέρνηση βιάστηκε να μας επιβεβαιώσει».

«Οι Μητσοτάκης, Χρυσοχοΐδης και Κεραμέως σήμερα μας έδειξαν με μια αστυνομική επιχείρηση ντροπής για ένα ευρωπαϊκό κράτος το πώς αντιλαμβάνονται την προστασία της ελευθερίας της ακαδημαϊκής έκφρασης», καταλήγει.

ΚΚΕ: “Οι μάσκες της κυβέρνησης έπεσαν γρήγορα”

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ, ζητά την άμεση απελευθέρωση όλων των προσαχθέντων και καταλογίζει ευθύνες στην πρυτανεία του Αριστοτελείου για την είσοδο αστυνομικών δυνάμεων στον χώρο του Πανεπιστημίου.

“Δεν πρόφτασε να στεγνώσει το μελάνι του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και έχουμε τα πρώτα αποτελέσματά του. Σήμερα οι αστυνομικές δυνάμεις μετά από κάλεσμα της πρυτανείας εισήλθαν στο χώρο του ΑΠΘ για να διαλύσουν την κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων που ζητούσαν το άνοιγμα των σχολών και την έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας όπως επίσης και τη μη εφαρμογή του νέου νόμου για τα πανεπιστήμια. Προχώρησαν μάλιστα σε προσαγωγές φοιτητών”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του και επισημαίνει:

“Είναι τεράστιες οι ευθύνες της πρυτανείας του ΑΠΘ. Οι μάσκες της κυβέρνησης έπεσαν πολύ γρήγορα. Ο πραγματικός στόχος του νέου νόμου δεν είναι η “εγκληματικότητα” μέσα στα πανεπιστήμια αλλά όσοι αγωνίζονται, αντιστέκονται και αντιδρούν στην πολιτική τους”.

ΜέΡΑ25: “Η κυβέρνηση νοσταλγεί ολοκληρωτικά καθεστώτα”

Για εγκαθίδρυση του αστυνομικού κράτους στο δημόσιο πανεπιστήμιο, με διώξεις φοιτητών και φοιτητριών εντός του πανεπιστημιακού χώρου κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης και προσθέτει ότι τα ΜΑΤ του κ. Χρυσοχοΐδη εισέβαλαν σήμερα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και με χημικά, δακρυγόνα και ωμή βία κατέστειλαν τις κινητοποιήσεις που είχαν αποφασιστεί από τις γενικές συνελεύσεις των φοιτητών.

Ο κ. Κριθαρίδης σημειώνει ότι «η εικόνα των ΜΑΤ εντός του πανεπιστημίου να εμποδίζουν τις αντιδράσεις φοιτητών στον νόμο έκτρωμα Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, να ξυλοκοπούν και συλλαμβάνουν φοιτητές και φοιτήτριες, είναι η άθλια επιβεβαίωση του αυταρχισμού και της δημοκρατικής εκτροπής μιας κυβέρνησης που νοσταλγεί ολοκληρωτικά καθεστώτα».

Ζητάει «να αποχωρήσουν οι δυνάμεις καταστολής από το ΑΠΘ και να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες», ενώ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό αναφέρει ότι «η εικόνα αυτή κ. Μητσοτάκη δεν παραπέμπει στα πανεπιστήμια του εξωτερικού, αλλά στον Ερντογάν και την χούντα».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook