Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορωνοϊό από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

«Η εκρίζωση του κορωνοϊού από τον πλανήτη είναι κάτι το ανέφικτο. Όμως μπορεί ο ιός να παραμείνει μαζί μας, να συμβιώσει ειρηνικά, χωρίς να μας ταλαιπωρεί. Αυτό θα επιτευχθεί από τη φυσική νόσηση και από τον εμβολιασμό. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει πανδημικός αλλά αβλαβής για την οικουμένη» δήλωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, η κα. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι το εμβόλιο της Pfizer έχει αδειοδοτηθεί και για άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών, συμπληρώνοντας ότι: «Για τις περιπτώσεις που τα παιδιά έχουν αυξημένο κίνδυνο, μπορούν να εμβολιαστούν με αυτό το εμβόλιο».

Επισήμανε δε ότι έχουν αρχίσει μελέτες με παιδιά ηλικίας από 12 ετών αλλά ο χρόνος που θα μπει -εάν μπει- το εμβόλιο στα παιδιά, δεν είναι στο άμεσο μέλλον και σίγουρα θα χρειαστεί μελέτη και τεκμηρίωση.

Παράλληλα, η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών προέτρεψε να γίνονται κανονικά τα εμβόλια για τις άλλες νόσους με την τήρηση των κανόνων ασφάλειας για να μην υπάρχουν κενά. «Είναι σημαντικό να τηρούνται οι εμβολιασμοί κατά την περίοδο της επιδημίας και από τους ενήλικες και από τα παιδιά» είπε χαρακτηριστικά.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες

Για τον αριθμό των χιλιάδων εμβολίων που έχουν γίνει, τα ποσοστά των ανεπιθύμητων ενεργειών (αναφυλαξία) είναι πέντε και μία περίπτωση που δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί.

Επομένως, είμαστε και σύμφωνοι με τα παγκόσμια επιδημιολογικά δεδομένα και ευτυχείς που δεν έχουμε πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Θεμιστοκλέους: 720 χιλ. οι εμβολιασμοί – Παραλάβαμε 112 χιλ. δόσεις από τη Pfizer

Μέχρι στιγμής έχουμε ξεπεράσει τις 720.000 εμβολιασμούς και σήμερα έχουν διενεργηθεί 30.000 εμβολιασμοί, ανέφερε κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19 ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και μέχρι στιγμής έχουν κλειστεί 1.420.000 ραντεβού. Για τον Μάρτιο τα ραντεβού είναι 720.000, αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 1,5 εκατ. εμβολιασμούς, σημείωσε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας .

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε και στο χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων, λέγοντας ότι σήμερα παραλάβαμε από την εταιρία Pfizer 112.000 δόσεις.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook