Για όγδοη μέρα μαίνεται η φωτιά στη Ρόδο καταστρέφοντας σπίτια, επιχειρήσεις και δασικές εκτάσεις

Αντιμέτωποι με μεγάλη αναζωπύρωση είναι από το πρωί οι πυροσβέστες στο Βάτι της Ρόδου.
Επίγειες και εναέριες δυνάμεις επιχειρούν για όγδοη ημέρα στο νησί, ενώ στην προσπάθεια κατάσβεσης επιχειρούν και εκατοντάδες εθελοντές.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στη Ρόδο επιχειρούν 266 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 55 οχήματα. Από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν με ακόμα 16 πυροσβέστες και 8 οχήματα, τα οποία θα φτάσουν στο νησί στις 10 το πρωί με το Blue Star για να προστεθούν στις υπάρχουσες δυνάμεις.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά κινείται από Βάτι προς Γεννάδι.

Απο τη δορυφορική εικόνα που έδωσε ο SENTINEL 2, το μεσημέρι της Κυριακής, υπολογίστηκε ότι κάηκαν πάνω από 107.000 στρέμματα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών είναι πιθανό να αυξήθηκε ήδη στα 150.000 στρέμματα, που αντιστοιχεί στο 10% της έκτασης όλου του νησιού. Από αυτά οι περιοχές NATURA που καταστράφηκαν αντιστοιχούν στο 12% της συνολικής καμμένης έκτασης, κάπου 12.000 στρέμματα. Μέσα σε αυτή βρίσκονταν ώριμα κυπαρισσοδάση, καθώς και δάση τραχείας πεύκης, ένα είδος της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ κάηκαν και παλιές αναδασώσεις.

Η μεγάλη πυρκαγιά έχει σήμερα τρεις ενεργές εστίες στα κεντρικά και στα νότια του νησιού. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά κινείται από Βάτι προς Γεννάδι, όπου δόθηκε ολονύχτια μάχη από εκατοντάδες μέλη πεζοπόρων τμημάτων και εθελοντών, όπως και γύρω από τα χωριά Μαλώνας και Μάσσαρι με δεκάδες αναζωπυρώσεις και ισχυρούς ανέμους. Επίσης, στο Βάτι υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση αυτήν την ώρα.

Χθες το πρωί, η φωτιά μπήκε στο Ασκληπιειό καταστρέφοντας σπίτια και αυτοκίνητα! Σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση κοντά στον οικισμό όπου επιχειρούσαν επίγειες δυνάμεις και ένα ελικόπτερο. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν χωματουργικές εργασίες για να σταματήσει η πυρκαγιά στο δυτικό ρέμα από το Κιοτάρι ενώ οι κάτοικοι, οι εθελοντές και οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη προκειμένου να προστατεύσουν το χωριό, ωστόσο παρά τις εντατικές προσπάθειες, δεν κατέστη εφικτό να αποτραπεί η είσοδος της φωτιάς στον οικισμό!

Αργότερα, η φωτιά πέρασε από το Γεννάδι και έφθασε στη θάλασσα, προκαλώντας ζημιές σε κάποια κτίρια, ενώ απείλησε ακόμη και ένα πρατήριο υγρών καυσίμων για την προστασία του οποίου σήμανε συναγερμός στις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Οι ισχυροί άνεμοι εντάσεως έως οκτώ μποφόρ που επικρατούσαν χθες στο νησί δυσχεραίναν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, προκαλώντας αναζωπυρώσεις. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός το μεσημέρι της Δευτέρας, «έχουμε τρία ισχυρά μέτωπα στην Ρόδο, Λάερμα, Γεννάδι-Βατί και Μάλωνα-Μασάρι. Οι άνεμοι, οι οποίοι θα φτάσουν και τα 8 μποφόρ σήμερα, δεν μας βοηθούν να ελέγξουμε την κατάσταση. Ο παρατατετάμενος πολυήμερος καύσωνας με τις συνθήκες που δημιουργεί σε ξηρή ύλη, είναι άλλος ένας εχθρός στην δασοπυρόσβεση». Στην ερώτηση τι φταίει και εξακολουθεί να καίει επί μία βδομάδα η φωτιά, ο κ. Αρτοποιός απάντησε ότι οι συνθήκες είναι τέτοιες που ευνοούν την πυρκαγιά, κόντρα στην προσπάθεια των πυροσβεστών

Νωρίς το μεσημέρι το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ανακοίνωσε την εκκένωση δύο ακόμα χωριών, του Μαλώνα και των Μασσάρων καθώς υπήρχε αναζωπύρωση σε μέτωπο φωτιάς κοντά στα δύο χωριά, ενώ οι κάτοικοι κατευθύνθηκαν στον Αρχάγγελο.

Τις απογευματινές ώρες στη Μαλώνα το πύρινο μέτωπο γιγαντώθηκε καίγοντας σημαντικές εκτάσεις ενώ δινόταν μάχη για να μην περάσει η φωτιά στην απέναντι πλευρά του δρόμου.

Στο νοσοκομείο της Ρόδου μεταφέρθηκε ένας πυροσβέστης που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της μάχης για την κατάσβεση της φωτιάς στο νησί. Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης ο πυροσβέστης αντιμετώπισε έντονα αναπνευστικά προβλήματα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά. Ευτυχώς όμως δεν αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας και έχει μείνει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

Τραυματίστηκε επίσης ένας αστυνομικός την ώρα που συνέδραμε στην εκκένωση περιοχών στη Ρόδο, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Πρόκειται για αστυνομικό της ΔΙΑΣ που είχε μεταβεί στη Ρόδο ως ενίσχυση, ο οποίος έπεσε με τη μηχανή του πάνω σε ένα πεσμένο καλώδιο κολώνας της ΔΕΗ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook