Προ των πυλών και παρά τη ζέστη που επικρατεί σήμερα η κακοκαιρία Petar

Η κακοκαιρία “Petar” αναμένεται στη χώρα μας τις επόμενες ώρες και θα παραμείνει για σχεδόν ένα 24ωρο, φέρνοντας βροχές, καταιγίδες και χαλάζι.

Προειδοποιητικά μηνύματα του 112 για έντονα καιρικά φαινόμενα ήχησαν στις περιοχές του Ιονίου, της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας.

Ειδικότερα σύμφωνα με ενημέρωση από την πυροσβεστική, το μήνυμα 112 για επικίνδυνα καιρτικά φαινόμενα ήχησε στις περιοχές Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Ιωάννινα, Αγρίνιο, Ναύπακτο, Πρέβεζα, Μεγανήσι, Παξούς κ.α.
Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλές θερμοκρασίες παρουσιάζουν από σήμερα (05.08.2023) σταδιακή υποχώρηση, την ίδια στιγμή που η κακοκαιρία “Petar” θα κάνει την εμφάνιση της.

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ
Από τις προηγούμενες ημέρες είχαμε επισημάνει ότι η πτώση της θερμοκρασίας στη χώρα μας θα έρθει σε δύο φάσεις . Αρχικά με το πέρασμα ενός ψυχρού μετώπου το Σάββατο από τα ΒΔ και ακολούθως με την επικράτηση μελτεμιού από την ερχόμενη Τρίτη.

Στον σχετικό χάρτη επιφανείας που ισχύει για το Σάββατο 00:00UTC διακρίνουμε το ψυχρό μέτωπο το οποίο ξεκινά από τα ΒΔ Βαλκάνια και εκτείνεται μέχρι και τις ακτές της Λιβύης.


To καιρικό σύστημα πήρε την ονομασία PETAR, από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιταλίας, και κινείται ανατολικά. Το σύστημα αυτό προβλέπεται να προκαλέσει πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού σε περιοχές της δυτικής και της βόρειας Ελλάδας, από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου 05-08-2023 έως και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 06-08-2023, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.


Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι: Από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου, το βόρειο Ιόνιο (κυρίως η περιοχή Κέρκυρας – Παξών), η Ήπειρος, βαθμιαία η δυτική Μακεδονία και η δυτική Στερεά και από αργά το απόγευμα η βορειοδυτική Πελοπόννησος, η δυτική και βόρεια Θεσσαλία και η κεντρική Μακεδονία.

Τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή τα φαινόμενα στη βορειοδυτική χώρα θα εξασθενήσουν.

Ο δείκτης EFI (extreme Forecast Index) λαμβάνει ιδιαίτερα υψηλές τιμές στα Βορειοδυτικά και κυρίως στο Βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο. Σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Έχουμε γράψει τόσα πολλά και αν έχετε χρόνο ξαναδιαβάστε τις οδηγίες για προστασία από κεραυνούς στην ξηρά ή στη θάλασσα . https://www.youtube.com/watch?v=qWksJXbQpQo[/embedyt]

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων, καθώς και τη σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού. Τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ, θα επικαιροποιούνται όποτε κριθεί αναγκαίο και τουλάχιστον 1 φορά το 24ωρο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook