Ένα παζλ λανθασμένων εκτιμήσεων, καθυστέρηση αξιοποίησης πληροφοριών και παράβλεψη κινδύνου, συνθέτουν το σκηνικό της μοιραίας βραδιάς των άγριων επεισοδίων που κατέληξαν στη δολοφονία του 29χρονου.

Χάος και απανωτά λάθη από τις κινήσεις των αστυνομικών οργάνωναποκαλύπτουν οι πληροφορίες που προκύπτουν διαρκώς μετά τα τραγικά γεγονότα της Νέας Φιλαδέλφειας.

«Άσ’ τους, πάνε να κοιμηθούν», ήταν η λανθασμένη εικόνα που είχαν οι αστυνομικοί μετά την άφιξη των Κροατών οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στην Αθήνα με τους χουλιγκαν να φτάνουν στο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και να ακολουθούν τα τραγικά επεισόδια που κορυφώθηκαν με τη δολοφονία του 29χρονου Νιχάλη Κατσουρή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ είχαν την λανθασμένη εικόνα ότι το κομβόι των οπαδών θα κατέληγε για διανυκτέρευση στα στέκια Ελλήνων οπαδών στο κέντρο της Αθήνας και έτσι δεν δόθηκε εντολή στους αστυνομικούς να τους σταματήσουν. Κανείς δεν περίμενε ότι θα έφταναν μέχρι το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

‘Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που βλέπουν το φώς της δημοσιότητας φαίνεται πως οι Αρχές μπορούσαν να δράσουν αλλά αγνόησαν τους κινδύνους καθώς στα ανώτατα κλιμάκια της αστυνομίας επικρατούσε ένας περίεργος εφησυχασμός.

«Ασ’ τους… Πάνε να κοιμηθούν», αυτή φαίνεται πως ήταν η μοιραία εντολή που δόθηκε σε αστυνομικές δυνάμεις στα διόδια της Ελευσίνας που είχαν μεταβεί στο σημείο για να ελέγξουν τη φάλαγγα με τα αυτοκίνητα των Κροατών χούλιγκαν πριν τη δολοφονική επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά τελικά αποχώρησαν.

Όπως αποκαλύπτει ο αστυνομικός συντάκτης της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», Βασίλης Λαμπρόπουλος, σε ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα την Πέμπτη (10/8), ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν την ψευδαίσθηση και τη λανθασμένη αντίληψη ότι το κομβόι των οπαδών θα κατέληγε για διανυκτέρευση στα στέκια Ελλήνων οπαδών στο κέντρο της Αθήνας και έτσι δεν δόθηκε ποτέ εντολή στους αστυνομικούς να τους σταματήσουν.

Αυτός ο εφησυχασμός και η πεποίθηση ότι τα σχεδόν 150 άτομα θα πήγαιναν σε στέκια γύρω από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας πέρασε και στους αστυνομικούς στο πεδίο, οπότε ουσιαστικά δεν έγινε ποτέ κάποια προσπάθεια για μπλοκάρισμα των χούλιγκαν έστω και λίγο πριν μπουν στην πρωτεύουσα ακόμα και στα διόδια της Ελευσίνας, όπου υπήρχαν αρκετές αστυνομικές δυνάμεις.

Όπως είχε αποκαλυφθεί η ΕΛ.ΑΣ. είχε χάσει τα ίχνη των Κροατών από τον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς μέχρι το Κιάτο όπου ουσιαστικά εντοπίστηκαν για πρώτη φορά και ότι έκτοτε υπήρχε εντολή για διακριτική παρακολούθηση από μία μοτοσικλέτα με δύο αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας.
Ωστόσο, όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ», υπήρξε κινητοποίηση αλλά έληξε κατόπιν εντολής λόγω αυτής της ψευδαίσθησης των ανώτατων αξιωματικών ότι δεν υπήρχε κίνδυνος και πως οι χούλιγκανς θα μεταβούν για ύπνο στο κέντρο της Αθήνας.

Πώς χάθηκε το κομβόι των χούλιγκανς
Σύμφωνα με το δημοσίευμα στις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας με εντολή του επιχειρησιακού κέντρου πήγαν στα διόδια Ελευσίνας κλιμάκια ΟΠΚΕ και αστυνομικοί του Α’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων (καλύπτει το τμήμα Ελευσίνα-Κόρινθος) για προληπτικό έλεγχο οχημάτων με κροατικές πινακίδες. Ωστόσο, περίπου στις 20:15 κατόπιν εντολής ανώτατου αξιωματικού της ΓΑΔΑ το κέντρο διαβιβάζει να αποχωρήσουν όλες οι δυνάμεις από τα διόδια και να παραμείνει μόνο μία μηχανή της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας.

Στις 21:15 το Α’ Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ενημέρωσε το επιχειρησιακό κέντρο ότι η Ολυμπία Οδός εντόπισε αυτοκίνητα με κροατικές πινακίδες να κινούνται προς Αθήνας, χωρίς να λάβει απόκριση. Στις 22:00 στελέχη της Τροχαίας ενημέρωσαν το επιχειρησιακό κέντρο ότι τα «25-30 αυτοκίνητα με κροατικές πινακίδες στάθμευσαν στην άκρη της εθνικής οδού αμέσως μετά τα διόδια» και ζήτησαν να πραγματοποιήσουν ελέγχους.

Εντούτοις, φαίνεται ότι δόθηκε εκ νέου η εντολή να μην προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια, καθώς, όπως φαίνεται, το σχέδιο περιλάμβανε μόνο την παρακολούθησή τους από τη μηχανή της υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας, η οποία τελικά… έχασε τα ίχνη τους. Κι αυτό γιατί, η αυτοκινητοπομπή «διαλύθηκε», ορισμένα από τα αυτοκίνητα μπήκαν στην Αττική Οδό και άλλα κινήθηκαν μέσω της εθνικής προς Σκαραμαγκά, λεωφόρο Αθηνών και προς άλλες κατευθύνσεις, δημιουργώντας σύγχυση στην ΕΛ.ΑΣ.

Μάλιστα φέρεται να υπήρξε προσπάθεια του κέντρου της ΕΛ.ΑΣ. να επικοινωνήσει μέχρι και με τον φρουρό των γραφείων της Αττικής Οδού, με την ελπίδα ότι αυτός είχε αντιληφθεί τη διέλευση των… άφαντων Κροατών.

Από πού πήγαζε ο εφησυχασμός της ΕΛ.ΑΣ.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα οι ανώτατοι αξιωματικοί της ΓΑΔΑ φέρεται πως είχαν σχηματίσει τη βεβαιότητα με βάση ένα ενημερωτικό έγγραφο της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας, ότι οι χούλιγκαν θα κινηθούν σίγουρα προς τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου θα τους υποδέχονταν Έλληνες οπαδοί. Μάλιστα αυτές οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις φαίνεται να επικράτησαν τις κρίσιμες ώρες και σε άλλα ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. με σχετικές αρμοδιότητες.

Κατά πληροφορίες αυτός ήταν ο λόγος που οι εν λόγω αξιωματικοί δεν είχαν εμφανιστεί στο επιχειρησιακό κέντρο και παρέμειναν στα γραφεία τους. Σε αυτό αποδίδεται και η μη ανάπτυξη η προληπτικά διμοιριών των ΜΑΤ στη Νέα Φιλαδέλφεια, εφόσον υπήρχαν αναφορές για κινητοποίηση οπαδών της ΑΕΚ.

Στις 22:24 τελικά όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων τα οχήματα των χούλιγκαν βγήκαν από την Αττική Οδό στην έξοδο της λεωφόρου Κύμης και πάρκαραν στο ΟΑΚΑ. Εκεί εικάζεται ότι συνάντησαν τουλάχιστον 50 με 60 Έλληνες οπαδούς, που ίσως ήταν και αυτοί που τους προμήθευσαν με ρόπαλα, καδρόνια και μαχαίρια και τα οποία μπήκαν στον σταθμό «Ειρήνη» του ΗΣΑΠ.

Στη συνέχεια εμφανίστηκαν ανενόχλητοι στη Νέα Φιλαδέλφεια και επιτέθηκαν στους φιλάθλους της ΑΕΚ και σκοτώνοντας τον 29χρονο Μιχάλη και Κροάτες χούλιγκαν δεν εμφανίστηκαν ποτέ στο κέντρο της Αθήνας όπως πίστευαν οι ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook