Κοπάδια με καραβίδες και καβούρια βρίσκονται σε αρκετά σημεία, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα νερά είναι καθαρά και με αρκετό οξυγόνο

Μικρές καραβίδες αλλά και καβούρια επιστρέφουν στον ποταμό Πηνειό. Κοπάδια βρίσκονται σε αρκετά σημεία σε Αμπελώνα και Φαλάνη, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα νερά είναι καθαρά και με αρκετό οξυγόνο, αυτό οφείλεται στο Φράγμα Γυρτώνης.

Οι καραβίδες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στη μόλυνση και την έλλειψη οξυγόνου στο νερό, γι αυτό και είχαν εξαφανιστεί από το ποτάμι από το 1997 από τα πολλά εργοστάσια που έριχναν τα απόβλητα. Σήμερα τα περισσότερα εργοστάσια έχουν κλείσει και τα σημάδια της ζωής στον Πηνειό φαίνονται.

Σύμφωνα με τον ερασιτέχνη ψαρά Θανάση Κατσάνη, τα τελευταία πέντε με εφτά χρόνια οι καραβίδες αυξήθηκαν στο ποτάμι και μάλιστα σε αυτό βοήθησε – βοηθάει το Φράγμα (Ρουφράκτης) που βρίσκεται στο χωριό Γυρτώνη, καθώς εκεί το καλοκαίρι το νερό ανεβαίνει στα έξι μέτρα και η ροή του ποταμού είναι ρυθμιζόμενη καθημερινά και όχι στάσιμη.

Όπως θα δείτε και στα βίντεο ο ερασιτέχνης ψαράς από τον Αμπελώνα, δείχνει με την κάμερα τις καραβίδες που πιάνει καθημερινά στα δίχτυα του και της αφήνει πάλι στο ποτάμι.

Αξίζει να προσθέσουμε ότι στο ποτάμι αρχίζουν και επιστρέφουν και οι φυσικοί ψαράδες, τα αποδημητικά πουλιά όπως πελεκάνοι, φλαμίγκο, αγριόπαπιες, ερωδιοί κ.λπ. που σε κοπάδια αλλά και μοναχικά πέφτουν στο ποτάμι για να τραφούν.

Σε άλλο βίντεο, ο ερασιτέχνης ψαράς μας δείχνει τα μεγάλα ψάρια που πιάνει στο ποτάμι και αυτοί είναι οι γουλιανοί, που όπως μας αναφέρει ο μεγαλύτερος που έπιασε ήταν 40 κιλά, ενώ έχει χάσει γουλιανό 90 κιλών τουλάχιστον.

Επίσης, αναφέρει πως οι μεγάλοι γουλιανοί φωλιάζουν σε ξερά μεγάλα δέντρα και εκεί που έχει βάθος.

Πηγή: tirnavospress.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook