Οι φλόγες από τη φωτιά στη Βοιωτία έφθασαν χθες στο ιστορικό μοναστήρι του Οσίου Λουκά στο Στείρι προκαλώντας μεγάλες ζημιές.

Παραμένει δύσκολη η κατάσταση στα μέτωπα της φωτιάς που ξέσπασεστη Βοιωτίας παρά την ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδιναν οι πυροσβέστες στην περιοχή.
.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Γιάννη Αρτοποιό στη Βοιωτία είναι σε εξέλιξη τέσσερις μεγάλες πυρκαγιές, σε Ταρσό, Πρόδρομο, Μοσχοπόδι και Στείρι, με την μεγαλύτερη και πιο ανησυχητική να είναι η φωτιά στο Στείρι.

Στο σημείο επιχειρούν 38 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 16 οχήματα, ενώ από αέρος παρέχουν συνδρομή 2 ελικόπτερα.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων και έχουν συμβάλλει στην εξάπλωση της φωτιάς.

Χθές μέσω του 112 εκκενώθηκε ο ομώνυμος οικισμός καθώς και ο οικισμός Ζάλτσα.

Επίσης εστάλη μήνυμα και στους κατοίκους των περιοχών Περιστερά και Αγιος Νικόλαος να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Όπως μετέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ευτυχία Πενταράκη, τεράστιες εκτάσεις έχουν καεί, ενώ αυτή την ώρα η εικόνα στο μέτωπο της φωτιάς είναι καλή, πρώτη φορά από τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά.

Η καταστροφή που έχει σημειωθεί στον Ελικώνα είναι μεγάλη. «Καίγεται πυκνό δάσος, χωρίς αντιπυρικές ζώνες, χωρίς καν μονοπάτια» σημειώνει.

Το ανησυχητικό είναι πως από τις 04:00 τα ξημερώματα περίπου έχει αρχίσει να φυσάει πάρα πολύ.
Η περιοχή πνίγεται ακόμη στο καπνό, είναι ένα μέτωπο σχεδόν 25 χιλιομέτρων που έκαιγε για πάρα πολλές ώρες.

Μεγάλες οι ζημιές στο μοναστήρι του Οσίου Λουκά

Οι φλόγες έφθασαν χθες στο ιστορικό μοναστήρι του Οσίου Λουκά στο Στείρι Βοιωτίας.

Το μοναστήρι εκκενώθηκε εγκαίρως, ενώ επί τόπου πήγε και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Οι φλόγες έκαψαν τον περίβολο και ένα παλαιό κτίριο του μοναστηριού. Το μοναστήρι του Οσίου Λουκά είναι προστατεύομενο μνημείο της UNESCO

Ο Γιάννης Σταθάς, δήμαρχος Διστόμου, Αράχωβας και Αντικυθήρων,  μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» είπε πως στη Μονή καταστράφηκε το περιβόλι και ένα από τα παλιότερα κτίρια, το οποίο όμως ήταν υπό κατασκευή.

«Στο σημείο αυτό υπήρχαν μεγάλα δέντρα και γι’ αυτό είχαμε αυτές τις καταστροφές. Εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά με αποτέλεσμα να έχουμε ένα μέτωπο 20 χλμ. Τώρα η φωτιά κατευθύνεται προς Ελικώνας Βοιωτίας, όπου είναι τουλάχοστον 10 χλμ. και ελπίζουμε με τα εναέρια μέσα αργότερα να είναι καλύτερα γιατί χτες δεν μπορούσαν να κάνουν ρίψεις λόγω των ανέμων. Γύρω γύρω από τη Μονή είχαμε κάνει αποψίλωση και σώθηκε».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook