Παραγγελία του αντεισαγγελέα του Αρείου στις Εισαγγελίες Αθηνών και Αλεξανδρούπολης για περιστατικής ρατσιστικής ρητορικής και πράξεις βίας κατά μεταναστών.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Σκιαδαρέσης, αρμόδιος για θέματα ρατσισμού, εμπορίας ανθρώπων και κακομεταχείρισης ημεδαπών ή αλλοδαπών από κρατικά όργανα με παραγγελίες προς τις Εισαγελίες Αθηνών και Αλεξανδρούπολης ζητά να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί ποινικά αδικήματα προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διαδικασία της σύλληψης των υπαιτίων.

Αφορμή της νέας παρέμβασης, της δεύτερης μέσα σε λίγες μέρες , δημοσιεύματα και καταγγελίες για νέες παράνομες πράξεις κατά προσφύγων και μεταναστών και κλιμάκωση ρατσιστικών συμπεριφορών και ρητορικής μίσους.

Μετά την «σύλληψη» 13 μεταναστών από τρείς άνδρες – απλούς πολίτες στην Αλεξανδρούπολη που τους κατηγορούσαν ως εμπρηστές, ένα νέο περιστατικό αυτοδικίας σε βάρος μεταναστών εκδηλώθηκε από πολίτη στον Έβρο, ο οποίος έπιασε και είχε πεσμένους στο έδαφος 4 μετανάστες τους οποίους αποκαλούσε σε βίντεο που δημοσιοποίησε ως «επενδυτές».

Ο κ. Σκιαδαρέσης απέστειλε παραγγελία επισυνάπτοντας και τα σχετικά δημοσιεύματα, στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ζητώντας να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινα αδικήματ

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, για τα θέματα ρατσισμού, εμπορίας ανθρώπων και κακομεταχείρισης ημεδαπών ή αλλοδαπών από κρατικά όργανα, Γιώργος Σκιαδαρέσης, με αφορμή δημοσιεύματα και καταγγελίες για νέες παράνομες πράξεις κατά προσφύγων και μεταναστών, ζητάει από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξανδρούπουλης την διερεύνηση της βασιμότητας αυτών των περιστατικών και την τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Ο κ. Σκιαδαρέσης στην παραγγελία του προς την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης αναφέρει:
«Στα πλαίσια της αποστολής σας για την τήρηση της νομιμότητας και την διαφύλαξη των κανόνων της δημόσιας τάξης (άρθρ. 28 παρ. 2 Ορ.Δικ.), αποστέλλουμε:

1. α) Το από 25-8-2023 δελτίο τύπου του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, που συντονίζει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, με τίτλο «Σοβαρή ανησυχία για την κλιμάκωση της στοχοποίησης προσφύγων και μεταναστών», όπου μάλιστα γίνεται λόγος για «γενικότερο κλίμα στοχοποίησης και ρατσιστικών συμπεριφορών ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες» και για «επιδεινούμενο κλίμα» κατ’ αυτών «στον πολιτικό και δημόσιο λόγο»,

2. β) δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα «www.in.gr» στις 28-8-2023 με τίτλο «Έβρος: οι αυτόκλητοι πολιτοφύλακες συνεχίζουν τη δράση τους – νέο βίντεο»,

3. γ) δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα «www.efsyn.gr» στις 25-8-2023 με τίτλο «Οι ακροδεξιοί σερίφηδες του Έβρου μέσα από τα μάτια της LeMonde» και

4. δ) δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα «ThePressProject» στις 23-8-2023 με τίτλο «Έβρος: Φασίστες καλούν σε πογκρόμ προσφύγων και μεταναστών μέσω viber» και παρακαλούμε να διερευνήσετε ταχέως, ενδελεχώς και λυσιτελώς την βασιμότητα ή μη των πολλαπλών καταγγελιών σ’ αυτά, καθώς επίσης σε όσα άλλα σχετικά δημοσιεύματα αναφερθούν προσεχώς συγκεκριμένα αξιόποινα περιστατικά, στα οποία προδήλως ενδείκνυται η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας, προς εξάλειψη οποιουδήποτε ίχνους αναβίωσης του μεσαιωνικού φαινομένου της αυτοδικίας που μπορεί να εκθέσει διεθνώς την χώρα μας.».

Ο κ. Σκιαδαρέσης απέστειλε παραγγελία και στην εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επισυνάπτοντας, αναρτήσεις χρηστών στο «Facebook», με περιεχόμενο ρατσιστικό ή ρητορικής μίσους κλπ. παραγγέλλοντας τη διερεύνηση μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΓΑΔΑ τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκόμενων πράξεων, όπως αυτές των άρθρων 184 Π.Κ. (Διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια), 187 Π.Κ. (Εγκληματική οργάνωση), 190 (Απειλή διάπραξης εγκλημάτων) Π.Κ., 135 Π.Κ. (Προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας), 1 Ν. 927/79 (Μισαλλόδοξη ρητορική) κ.λπ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook