Δεν έχει τέλος ο πύρινος εφιάλτης που κατακαίει στον Έβρο καταστρέφοντας εκτάσεις δάσος και περιουσίες.

Η φωτιά στον Έβρο καίει για 15η ημέρα με το πύρινο μέτωπο να καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά του.

Σε νέο μήνυμά του το 112 καλεί τους κατοίκους της Λευκίμμης να απομακρυνθούν με κατεύθυνση προς το Τυχερό.

«Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Λευκίμμη απομακρυνθείτε προς Τυχερό. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα του 112 που έλαβαν οι κάτοικοι στα κινητά τους τηλέφωνα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις από νωρίς το πρωί του Σαββάτου επιχειρούσαν στο μέτωπο βόρεια του Σουφλίου. Νωρίς το απόγευμα η κατάσταση άλλαξε, καθώς η φωτιά στην περιοχή «Ζεστά Νερά» Φυλακτού κοντά στο χωριό της Λευκίμμης μεγάλωσε. Η φωτιά ξεκίνησε από ένα μαντρί Αυτός ήταν ο λόγος που δόθηκε και εντολή για εκκένωση.

Νωρίτερα ένα άλλο μήνυμα καλούσε τους κατοίκους της Λευκίμμης να είναι σε επιφυλακή.

Όπως ανέφερε η ΕΡΤ παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, ένα μέρος του μικρού πυρήνα που βρίσκεται στη ζώνη προστασίας του Εθνικού Δρυμού έχει καεί με αποτέλεσμα να έχουν γίνει στάχτη αρχέγονα δέντρα και να έχουν καταστραφεί αρκετές φωλιές όπου διαβιούσαν τα σπάνια αρπακτικά που φωλιάζουν στην περιοχή.

Στην περιοχή οι άνεμοι είναι ισχυροί, με βορειοανατολική κατεύθυνση, και με ισχύ 5 μποφόρ.

Σε «συναγερμό» βρίσκεται σήμερα και αύριο Κυριακή όλος ο κρατικός μηχανισμός, λόγω των σφοδρών ανέμων που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών και καθιστούν εξαιρετικά δύσκολες τις επιχειρήσεις κατάσβεσής τους.

Γενική επιφυλακή για σήμερα και αύριο λόγω μεγάλου κινδύνου για πυρκαγιές

Το Πυροσβεστικό Σώμα παραμένει σε κατάσταση γενικής επιφυλακής. Οι πυροσβέστες με τη συνδρομή των ανδρών και των γυναικών των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποιούν περιπολίες σε δάση και ορεινούς όγκους, ενώ συνεχείς είναι και οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό πυρκαγιών και την άμεση αντιμετώπισή τους, πριν λάβουν επικίνδυνες διαστάσεις.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, οι περιοχές που θα βρίσκονται αύριο Κυριακή στην κατηγορία πολύ υψηλού κινδύνου (κατηγορία 4- πορτοκαλί) θα είναι η Αττική, η Βοιωτία, η Εύβοια, η Λακωνία, ο Έβρος και τα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Ψαρά, Σκύρος και Κύθηρα.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των περιοχών αυτών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην προβαίνουν σε ενέργειες στην ύπαιθρο που ενέχουν τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς (κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα και συσκευές συγκόλλησης, χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών κ.α).

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook