«Περιορίστε τις μετακινήσεις – Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα», λέει το 112 για τις περιοχές που θα χτυπήσει η κακοκαιρία με ισχυρές καταιγίδες.

Για ακραίες καταιγίδες και βροχοπτώσεις προειδοποίησε το 112 για την κακοκαιρία «Daniel» που είναι ήδη σε εξέλιξη.

Τα μηνύματα του 112 που αφορούν την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Πιερία, τις Σποράδες και τη Μαγνησία, ενώ αναμένεται σφοδρή επέλαση της κακοκαιρίας Daniel στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας, που τη Δευτέρα θα «χτυπήσει» τη Μακεδονία, τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο, είναι οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες.

Ειδικότερα, μέσω των μηνυμάτων της Πολιτικής Προστασίας συστήνεται στους κατοίκους να αποφεύγουν τις μετακινήσεις λόγω των πολύωρων ισχυρών βροχοπτώσεων. Τα φαινόμενα αναμένεται, να ενταθούν από τις 22:00 το βράδυ και μετά.

Κικίλιας για κακοκαιρία Daniel: Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους
Την ιδιαίτερη προσοχή όλων λόγω της κακοκαιρίας Daniel ζήτησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, έπειτα από την έκτακτη σύσκεψη με επιχειρησιακούς και υπηρεσιακούς φορείς με θέμα τα επικείμενα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «σύμφωνα με τους μετεωρολόγους πρόκειται για ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο» και προσέθεσε ότι «απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους. Φορείς και πολίτες». Ακόμη επισήμανε ότι «ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δώσουν Δήμοι και Περιφέρειες στο πεδίο του καθαρισμού των οικοπέδων, των ρεμάτων, των φρεατίων».

Αναλυτικά ο κ. Κικίλιας δήλωσε: «Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η κακοκαιρία Daniel θα ξεκινήσει σήμερα το βράδυ και θα διαρκέσει τουλάχιστον 24 ώρες. Θα πλήξει με μεγάλα ύψη βροχής, την Θεσσαλία, την Πιερία, τις Σποράδες, την Βόρεια Εύβοια και τη Φθιώτιδα.

Θα έχουμε βροχές και καταιγίδες που θα έχουν πολύ μεγάλη ένταση και διάρκεια και ως εκ τούτου μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους μας πρόκειται για ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους. Φορείς και πολίτες

.
Ως Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουμε ενημερώσει όλους τους δήμους και όλες τις περιφέρειες ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δώσουν Δήμοι και Περιφέρειες στο πεδίο του καθαρισμού των οικοπέδων, των ρεμάτων, των φρεατίων.

Τέλος, αναφορικά με τον Έβρο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένα ενεργό μέτωπο, είμαστε σε επιφυλακή και εγρήγορση και η μάχη προφανώς συνεχίζεται».

Η κακοκαιρία Daniel φέρνει 500 χιλιοστά βροχής
Οι περιοχές που θα δεχθούν τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής , σύμφωνα με το meteo είναι η Θεσσαλία (Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, ανατολικά τμήματα Ν. Λάρισας), οι Σποράδες, η Πιερία, η ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, Βοιωτία), η ανατολική Πελοπόννησος (δυτική Κορινθία, Αργολίδα, ανατολική Αρκαδία) και η νοτιοδυτική Πελοπόννησος (Μεσσηνία).

Ενδεικτικά, από την επεξεργασία των προγνωστικών στοιχείων υπολογίζεται ότι στην περιοχή της Φθώτιδας και της Μαγνησίας (Πήλιο) αναμένονται πάνω από 500 mm βροχής. Υπενθυμίζεται ότι 1 mm βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερού σε μια επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου (ή ενός τόνου σε ένα στρέμμα).

Συγκεκριμένα ισχυρά φαινόμενα αναμένεται να προκαλέσει η ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ηπειρωτική χώρα από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/Meteo.gr.

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία αναφέρουν ότι οι βροχές και οι καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα, θα έχουν ένταση, αλλά και διάρκεια, ενώ θα πέσουν πολύ μεγάλα ύψη βροχής που ενδέχεται να προκαλέσουν πλημμύρες.

Παράλληλα αναμένονται ενίσχυση των ανέμων σε ισχυρούς και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις (6-7 μποφόρ), σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και συνέχιση των καταιγίδων και την Πέμπτη, με βαθμιαία βελτίωση από τις βραδινές ώρες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook