«Τρομοκρατημένος» δήλωσε με τα προγνωστικά για την κακοκαιρία Daniel, ο μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος, προβλέψεις οι οποίες τελικά επαληθεύτηκαν αναφορικά με την ένταση των ακραίων φαινομένων.

Την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη της κακοκαιρίας Daniel εξέφρασε ο μετεωρολόγος και αντιπρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Μελετών Διαχείρισης Κρίσεων της γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Ζιακόπουλος. «Δεν σας κρύβω ότι την περασμένη Παρασκευή τρόμαξα όταν είδα τα προγνωστικά στοιχεία των μοντέλων για την Τρίτη.

Ήταν η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες σε αυτή τη δουλειά και στη συνέχεια διάβασα και την δήλωση ενός Γάλλου συναδέλφου ότι έπαθε σοκ όταν είδε αυτά τα στοιχεία στην Κεντρική Ελλάδα και κυρίως πέριξ της Θεσσαλίας», ανέφερε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Πολιτικής Προστασίας υπό τον Βασίλη Κικίλια.

Και πρόσθεσε: «Στη συνέχεια είχα μια ελπίδα ότι τα φαινόμενα θα είναι λίγο ελαφρύτερα επειδή κάποια μοντέλα διαφωνούσαν. Όταν είδαμε όμως ότι και τα μοντέλα συμφωνούν για τα τεράστια ύψη βροχής και όταν είδαμε την συνοπτική κατάσταση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, τους θερμοδυναμικούς παράγοντες αποφασίσαμε ότι υπήρχε μεγάλος κίνδυνος. Ενημερώσαμε την γ.γ. Πολιτικής Προστασίας που προϊδέασε τις περιφέρειες γι’ αυτά που έρχονται».

Ο κ. Ζιακόπουλος τόνισε ακόμα ότι «σύμφωνα με τις παρατηρήσεις από τους μετεωρολογικούς σταθμούς στην περιοχή της ορεινής Μαγνησίας έπεσαν 600 με 800 χιλιοστά βροχής σε ένα 24ωρο που είναι ένα τεράστιο ποσό για τα ελληνικά χρονικά και για τις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης. Στην πεδινή Θεσσαλία τα ποσά ήταν ανάμεσα στα 400 με 500 χιλιοστά που είναι κι αυτή μια μεγάλη τιμή. τα 600 με 800 χιλιοστά είναι συγκρίσιμα και σημειώνονται συνήθως στις νότιες πλαγιές των Άλπεων όταν προσκρούει σε αυτές ο θερμός μεσογειακός αέρας.
Ο γνωστός μετεωρολόγος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς είπε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο που δεν έχει τελειώσει ακόμα και είναι πρωτοφανές στα μετεωρολογικά χρονικά του τόπου μας δηλαδή από τότε που έχουμε αρχεία.

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας
Σύμφωνα με τον κ. Ζιακόπουλο, στη Θεσσαλία και κυρίως στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα και στα δυτικά της Λάρισας Μαγνησίας και Φθιώτιδας τα πράγματα μέχρι αύριο θα είναι αρκετά δύσκολα. Τα μοντέλα δίνουν 200 με 250 χιλιοστά βροχής και όπως υπογράμμισε: «ευχόμαστε να αντέξει ο κάμπος δηλαδή να μην σπάσουν φράγματα και ποτάμια».

Πρόσθεσε ότι θα έχουμε έναν τελευταίο γύρο ακόμα έως αύριο το μεσημέρι όπου θα έχουμε αρκετά μεγάλης έντασης φαινόμενα.

Αύριο το πρωί έως το μεσημέρι θα έχουμε ένταση των φαινομένων στις Σποράδες και την Μαγνησία και την Σπερχειάδα.

«Ο κύκλος αυτός της πρωτοφανούς κακοκαιρίας αντικειμενικά για τα μετεωρολογικά χρονικά της χώρας μας θα κλείσει αύριο το απόγευμα και γύρω στις 8 με 9 το βράδυ θα έχουμε τον επίλογο. Και το βράδυ θα έχουμε στην Αττική βροχές και καταιγίδες. Η ένταση δεν θα είναι μεγάλη αλλά η εμπειρία μας λέει ότι και με τόσα χιλιοστά δημιουργούνται μικροπροβλήματα στην Αττική.

Η έκτακτη ενημέρωση

Έκτακτη ενημέρωση έλαβε χώρα στις 15:00, το μεσημέρι της Τετάρτης, από τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Βασίλη Κικίλια, για την πορεία της κακοκαιρίας «Daniel».

Στη συνέντευξη Τύπου βρέθηκαν:

1. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας
2. Ο μετεωρολόγος, αντιπρόεδρος τους δ.σ. του Κέντρου Μελετών Διαχείρισης Κρίσεων της ΓΓΠΠ, Δημήτρης Ζιακόπουλος,
3. Ο γενικός διευθυντής περιφερειών ΔΕΔΔΗΕ Στρατής Ζαχαρής.

Η ένταση και η διάρκεια της πρωτοφανούς κατάστασης για τα μετεωρολογικά δεδομένα στον τόπο μας, μας έχει βάλει όλους μας σε μεγάλη πίεση, τόνισε ο υπουργός.
Σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες η Πολιτική Προστασία, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, τόνισε.

Όπως σημείωσε ο υπουργός η Πολιτική Προστασία είχε αποστείλει έγκαιρα από την 1η Σεπτεμβρίου, με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις, προς τις Περιφέρειες και τους Δήμους, σχετική προειδοποίηση και οδηγίες.
Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλίας και Στερεάς επιχειρούν 158 οχήματα, 360 πυροσβέστες, η 1η, 2η, 5η, 7η και 8η ΕΜΑΚ, έχουν πραγματοποιηθεί 552 αντλήσεις, 172 διασωστικές επιχειρήσεις από τις οποίες διασώθηκαν 417 συμπολίτες μας, ενώ έχουν σταλεί 14 μηνύματα από το 112.

Ο κ. Κικίλιας κάλεσε όλους να ακολουθούν για το επόμενο 24ωρο τις οδηγίες των αρχών, σημείωσε ότι η κακοκαιρία θα διαρκέσει έως αύριο το βράδυ, ενώ τα φαινόμενα, όπως ανέφερε, θα επηρεάσουν μερικώς και την Αττική.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Κικίλια:

«Εδώ η φράση “άνοιξαν οι ουρανοί” δυστυχώς βρίσκει την κυριολεκτική εφαρμογή της. H ένταση και η διάρκεια αυτής της πρωτοφανούς για τα μετεωρολογικά χρονικά δεδομένα κατάστασης στον τόπο μας, μας έχει όλους βάλει μια πολύ μεγάλη πίεση μέσα σε αυτές τις απίστευτα δύσκολες συνθήκες. Η Πολιτική Προστασία, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, οι Ένοπλες Δυνάμεις, το ΕΚΑΒ, οι Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες ιεραρχώντας ως εξής τις προτεραιότητες: συμπολίτες μας που βρίσκονται σε κίνδυνο, συμπολίτες μας που είναι εγκλωβισμένοι σε μη ασφαλή σημεία, συμπολίτες μας που πρέπει να μετακινηθούν για λόγους υγείας. Παράλληλα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, μιας και το φαινόμενο είναι ακόμα σε εξέλιξη, καταβάλλεται προσπάθεια αποκατάστασης κρίσιμων υποδομών, όπως είναι η ηλεκτροδότηση που επηρεάζει και την υδροδότηση.
»Η Πολιτική Προστασία με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις, είχε αποστείλει έγκαιρα από την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου προς Περιφέρειες και Δήμους σχετική προειδοποίηση και σχετικές οδηγίες στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλίας και Στερεάς. Επιχειρούν 158 οχήματα, 360 πυροσβέστες, η 1η, 2η, 5η, 7η και 8η ΕΜΑΚ με προσωπικό και διασωστικές λέμβους και ειδικά ερπυστριοφόρα οχήματα.

»Έχουν πραγματοποιηθεί 552 αντλήσεις, 172 διασωστικές επιχειρήσεις, από τις οποίες διασώθηκαν 417 συμπολίτες μας. Από την αρχή του φαινομένου εστάλησαν 14 μηνύματα από το 112. Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει λάβει από εχθές το πρωί στις 7 μέχρι και τώρα 2.000 κλήσεις αναφορικά με την Εθνική Οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης. Τα οχήματα που βρίσκονταν στο σημείο ανακατευθύνθηκαν προς ασφαλείς οδούς. Ήδη αποκαταστάθηκε η λειτουργία του αεροδρομίου Σκιάθου και οι πτήσεις εκτελούνται κανονικά, ενώ το λιμάνι Βόλου εξακολουθεί να είναι εκτός επιχειρησιακής λειτουργίας για λόγους ασφάλειας, καθώς όπως ήδη είπα και τονίζω ξανά, η κακοκαιρία θα διαρκέσει μέχρι αύριο το βράδυ. Σε επικοινωνία και συνεργασία με τον ΑΓΕΕΘΑ, ο στρατός θα αποκαταστήσει τη γέφυρα στα Καλά Νερά στο Νότιο Πήλιο, στην οποία ήδη έχει γίνει αυτοψία.

Εφιστούμε την προσοχή προς όλους για το επόμενο εικοσιτετράωρο μέχρι αύριο το βράδυ. Παρακαλώ να ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Τα φαινόμενα, τέλος, ενδεχομένως θα επηρεάσουν μερικώς και την Αττική».

Απαντώντας σε ερώτηση για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία ο κ. Κικίλιας απάντησε ότι «κυβερνητικό κλιμάκιο θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές. Θα γίνει η ακριβής καταγραφή. Όπως βλέπετε γίνεται πλέον αυτοματοποιημένα και θα εκκινήσουν με βάση τον Προεδρικό Διάταγμα και τους νόμους μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το κεντρικό κράτος, μετά την καταγραφή, οι αποζημιώσεις στους ιδιώτες αλλά και η σταδιακή επαναφορά σ’ ένα status quo. O ΔΕΔΔΗΕ θα κάνει τη δουλειά του, θα δούμε τις υποδομές σε ό,τι έχει να κάνει και με το οδικό δίκτυο, γιατί όπως είδατε εκεί πέρα υπάρχουν ενδεχομένως εκτεταμένες καταστροφές και ζημιές, πώς μπορούμε να τις αποκαταστήσουμε[…]»

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook