Το ΓΕΕΘΑ έδωσε στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία των τριών στρατιωτικών μετά την ταυτοποίηση των σορών

Την ίδια ώρα στρατιωτικές και κυβερνητικές πηγές εμφανίζοντα σίγουρες ότι πρόκειται 100% για τροχαίο δυστύχημα και δεν υπάρχουν υπόνοιες και στοιχεία για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα.

Τα στοιχεία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που έχασαν την ζωή τους στο τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ:

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

Θανάσιμος Τραυματισμός Στελεχών της Ελληνικής Ανθρωπιστικής Αποστολής στην Λιβύη
Σε συνέχεια ενημέρωσης που αφορά στον θανάσιμο τραυματισμό μελών της Ελληνικής Αποστολής Ανθρωπιστικής Βοήθειας στην Λιβύη, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνει ότι τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 18 Σεπτεμβρίου 2023 ολοκληρώθηκε ο επαναπατρισμός των σορών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που ενεπλάκησαν σε τροχαίο δυστύχημα την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023.

Κατόπιν ταυτοποίησης των σορών, διαπιστώθηκε ότι οι θανάσιμα τραυματισμένοι είναι:

● Η Αντιπλοίαρχος (ΥΝ) Γλυκερία Μεμεκίδου ΠΝ της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ.

● Η Επισμηναγός (ΥΝ) Ευαγγελία Ανδρεαδάκη της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ.

Ο Αρχιλοχίας (ΠΖ) Γεώργιος Βούλγαρης της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Το ΓΕΕΘΑ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειές τους.

Τα αίτια και οι συνθήκες του δυστυχήματος διερευνώνται αρμοδίως.

Σε τροχαίο δυστύχημα οφείλεται ο τραγικός θάνατος των 5 Ελλήνων στη Λιβύη – Τι δείχνουν τα στοιχεία των ερευνών
Στην οριστική διαπίστωση ότι το τραγικό δυστύχημα που οδήγησε στον θάνατο τα τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τους δύο Έλληνες διερμηνείς που συμμετείχαν στην ελληνική ανθρωπιστική αποστολή στη Λίβυη, οφείλεται σε τροχαίο έχουν καταλήξει τόσο οι στρατιωτικοί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο τα διπλωματικά στελέχη του ελληνικού γενικού προξενείου στη Βεγγάζη αλλά και τα στελέχη της ΕΥΠ που εκλήθησαν να ασχοληθούν με την υπόθεση.

Το ότι επρόκειτο για τροχαίο δυστύχημα επιβεβαίωσε το μεσημέρι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος διέψευσε φήμες ότι κλιμάκι της ΕΥΠ μετέβη στη Λιβύη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες κανείς από τους επιζώντες με τους οποίους μίλησε το μεσημέρι της Δευτέρας ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ όταν τους επισκέφθηκε στο 251 ΓΝΑ και το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών όπου νοσηλεύονται δεν έκανε κάποια αναφορά που να «δείχνει» προς μια διαφορετική αιτία πέραν του τροχαίου.

Σύμφωνα με κύκλους του Πενταγώνου το συμβάν που έλαβε χώρα περίπου στο μέσο της διαδρομής από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης προς την πόλη Ντέρνα και το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 5 Έλληνες και τραυμάτισε ακόμη 14, είναι αυτοκινητιστικό δυστύχημα, με την πυρκαγιά να οφείλεται στο γεγονός ότι το διπλοκάμπινο φορτηγάκι που συγκρούστηκε με το λεωφορείο της ελληνικής αποστολής είχε «πειραγμένο» ντεπόζιτο, το οποίο χωρούσε 200 λίτρα καυσίμων ώστε να μπορεί να διανύει μεγάλες αποστάσεις χωρίς να χρειάζεται ανεφοδιασμό, σε μία χώρα που παράγει μεν πετρέλαιο, αλλά διαθέτει υποτυπώδες δίκτυο πρατηρίων καυσίμων. Αυτός ήταν και ο λόγος, όπως επισημαίνουν, που μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα το λεωφορείο τυλίχθηκε στις φλόγες, χωρίς να αφήσει περιθώριο διαφυγής στους επιβάτες που κάθονταν στα αριστερά καθίσματα, όπου ήταν και το σημείο της σφοδρής πλαγιομετωπικής σύγκρουσης με το ΙΧ αυτοκίνητο.

Η κατάσταση της υγείας των τραυματιών
Στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο νοσηλεύονται οι 10 από τους 13 τραυματίες της Ελληνικής Αποστολής. Ένας άνδρας είναι σε σοβαρότερη κατάσταση καθώς έχει κάταγμα στη μέση. Στις 6.58 το πρωί της Δευτέρας προσγειώθηκε στην Ελευσίνα το C-130 το οποίο μετέφερε τους τραυματίες από το πολύνεκρο τροχαίο στη Λιβύη.

Οι 10 βρίσκονται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο εκ των οποίων οι 3 είναι σε σοβαρή κατάσταση. Ο ένας είναι Συνταγματάρχης και επικεφαλής της ανθρωπιστικής αποστολής, ο οποίος έχει πολλαπλά κατάγματα, με το πιο σοβαρό να είναι στη μέση του.

Οι άλλοι δύο, ένας Λοχαγός και ένας στρατιωτικός γιατρός έχουν εγκαύματα στο πρόσωπο και στο σώμα. Και οι τρεις υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις και παρακολουθούνται από τους γιατρούς.

Ακόμη τρεις τραυματίες, δύο στο 251 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και άλλος ένας στο Ναυτικό Νοσοκομείο, νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook