«Θεριεύει» η κακοκαιρία Elias με τα καιρικά φαινόμενα να εντείνονται τις επόμενες ώρες

Βροχή τα μηνύματα του 112 για έντονα καιρικά φαινόμενα λόγω της κακοκαιρία Elias με τους κατοίκους της Αττικής να λαμβάνουν προειδοποίηση το βράδυ της Τρίτης να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις αύριο Τετάρτη (27/09) λόγω έντονων βροχοπτώσεων.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η κακοκαιρία Elias θα χτυπήσει αύριο Τετάρτη και την Αττική και η κατάσταση αναμένεται να είναι δύσκολη σε πολλούς δρόμους στο λεκανοπέδιο.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open, Κλέαρχο Μαρουσάκη, οι πιο δύσκολες ημέρες για τον νομό της Αττικής είναι η Τετάρτη και η Πέμπτη.

Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει στη Θεσσαλία, ενώ οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή σε Φθιώτιδα και Ευρυτανία, όπου τις επόμενες ώρες αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής

Νωρίτερα είχε σταλεί 112 σε Στερεά, Δυτική Ελλάδα και Επτάνησα

Στη Φθιώτιδα θα μείνουν κλειστά τα σχολεία , ενώ στη Θεσσαλία είναι σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός.

Ανησυχία για τον Σπερχειό 
Ήδη από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το δήμο Λαμιέων, ελήφθησαν προληπτικά μέτρα ώστε να απομακρύνουν κάποιους κατοίκους από το χωριό Κόμμα και ιδιαίτερα από τα σπίτια που βρίσκονται πολύ κοντά στο Σπερχειό. Παράλληλα, υπάρχει μία ετοιμότητα για την συνολική εκκένωση του χωριού αν παραστεί ανάγκη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τα προειδοποιητικά μηνύματα από το 112 στην περιοχή της Φθιώτιδας είναι συνεχή και πληροφορούν τους κατοίκους για τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τους καλούν να αποφύγουν τις περιττές μετακινήσεις.

Παράλληλα, όλος ο  εξοπλισμός μαζί με μισθωμένα χωματουργικά μηχανήματα τόσο της Περιφέρειας όσο και των Δήμων έχουν βρεθεί σε επίκαιρα σημεία και περιμένουν.

Από το μεσημέρι, ιδιαίτερα μέσα στην πόλη της Λαμίας και τη γύρω περιοχή, δεν έχει βρέξει, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία διαθέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, αναμένονται καταρρακτώδεις βροχές.

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (26/9) και η σύσκεψη η οποία οργανώθηκε με τους Δημάρχους στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με παρόντα τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης σημειώθηκε πως η Φθιώτιδα αναμένεται να βρεθεί στο κέντρο της κακοκαιρίας Elias και αναμένεται μία πολύ δύσκολη νύχτα για την πόλη της Λαμίας όσο και την ευρύτερη περιοχή. Προβλέπεται ότι θα υπάρχουν έντονες καταιγίδες όπως επίσης και πλημμυρικά φαινόμενα.

Η πρόγνωση Μαρουσάκη

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open, Κλέαρχο Μαρουσάκη, οι πιο δύσκολες ημέρες για τον νομό της Αττικής είναι η Τετάρτη και η Πέμπτη.

Όπως είπε, η κακοκαιρία θα κρατήσει μέχρι την Πέμπτη, όμως υπάρχει ένα σενάριο που αφορά την εξέλιξη των φαινομένων.

Σύμφωνα με αυτό, το χαμηλό βαρομετρικό θα κινηθεί προς το Νότιο Ιόνιο, θα οργανωθεί ακόμα περισσότερο και έπειτα θα κινηθεί ανατολικά, θα περάσει δηλαδή από τα νότια θαλάσσια τμήματα της χώρας μας. «Αυτό σημαίνει πως στο τελείωμά της να επηρεάσει και τα ανατολικά και νότια, δηλαδή Ανατολική Στερεά, Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο, Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα» σημειώνει.

Μήνυμα 112 σε Πελοπόννησο, Στερεά, Θεσσαλία, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη – «Αποφύγετε τις μετακινήσεις»

Σύμφωνα με τα προειδοποιητικά μηνύματα, για το επόμενο 24ωρο η κακοκαιρία Elias φέρνει επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, όπως ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις.

Η Πολιτική Προστασία καλεί τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, κατά την διάρκεια των φαινομένων και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Μήνυμα του 112 εστάλη από την Πολιτική Προστασία στους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου και των Επτανήσων ώστε να αποφύγουν, για λόγους ασφαλείας, τις μετακινήσεις το επόμενο 24ωρο.

Μήνυμα έλαβαν στα κινητά τους οι κάτοικοι περιοχών της Θεσσαλίας, της Καρδίτσας, του Βόλου, όπως και της Αχαϊας και της Κορινθίας.

Μήνυμα έλαβαν επίσης και σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη.

Σύμφωνα με το προειδοποιητικό μήνυμα, για το επόμενο 24ωρο προβλέπονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, όπως ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις.

Στο 112 αναφέρονται τα εξής: «Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) από τις βραδινές ώρες της 26/09/2023 στην περιοχή σας. Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών.»

Επιπλέον 112 εστάλη και για τις περιοχές της Πελοπόννησου. «Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» τονίζεται μεταξύ άλλων.

Πως θα κινηθεί η κακοκαιρία

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 25-09-2023/0100 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Το σύστημα κακοκαιρίας θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών. Το σύστημα αυτό έλαβε την ονομασία Elias.

Πιο αναλυτικά:
Σήμερα Τρίτη (26-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης), τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια και τη βόρεια Πελοπόννησο.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν:

α) στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας),

β) την Ήπειρο (στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας),

γ) στη Στερεά (στην Αιτωλοακαρνανία, την Ευρυτανία, τη Φθιώτιδα και βαθμιαία στη Φωκίδα και τα δυτικά τμήματα της Βοιωτίας) και

δ) στη βόρεια Πελοπόννησο (στους νομούς Αχαΐας και τα δυτικά τμήματα του νομού Κορινθίας).

Την Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς κατά διαστήματα στις δυτικές Κυκλάδες, τα δυτικά και νότια τμήματα της Αττικής και το βόρειο Αιγαίο.

Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, στα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις μεσημβρινές ώρες στις Σποράδες, τη Μαγνησία, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook