Κύμα ζέστης εκτός εποχής επηρεάζει τα Βαλκάνια με την θερμοκρασία να φτάνει και να ξεπερνά τους 32-33°C.

Ζεστός και υγρός παραμένει ο καιρός την εβδομάδα που διανύουμε, ανέφερε ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, που έκανε λόγο για πρωτοφανές κύμα ζέστης για τα τέλη του Οκτωβρίου σε όλη τη βαλκανική χερσόνησο.

Το θερμό κύμα που εμφανίζεται στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων έχει επηρεάσει έντονα την περιοχή, με την θερμοκρασία κατά τόπους να φτάνει και να ξεπερνά τους 32-33°C. Μάλιστα, η απόκλιση της θερμοκρασίας ξεπέρασε ακόμη και τους 13-15°C, πάνω από την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020.

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, η ζέστη θα παραμείνει όλες τις επόμενες ημέρες, μέχρι και τα τέλη του Οκτώβρη και φαίνεται ότι και ο νέος μήνας, ο Νοέμβριος θα μπει με αρκετή ζέστη κατά μέσο όρο, όσον αφορά για την περίοδο που διανύουμε, και με νοτιάδες που κατά περιόδους θα αφήνουν κάποιες μπόρες σε ορισμένες περιοχές. Αντίθετα, στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, ο καιρός είναι άκρως φθινοπωρινός.

Στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Σάκης Αρναούτογλου παρέθεσε στοιχεία και γραφήματα αναφορικά με τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες επικράτησαν τις τελευταίες τρεις ημέρες (20-22.10.2023) στην Ανατολική Ευρώπη και κατά βάση στα Βαλκάνια.

Αποκλίσεις της μέγιστης θερμοκρασίας από το μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 στην Ευρώπη στις 21 Οκτωβρίου 2023. Πηγή δεδομένων: ERA5 • Copernicus

Σύμφωνα με τον climatebook, δεκάδες μηνιαία ρεκόρ θερμοκρασίες σημειώθηκαν σε όλα τα Βαλκάνια. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, το Βελιγράδι, όπου η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 30 βαθμούς Κελσίου και η Μολδαβία, όπου σημειώθηκε μέγιστη θερμοκρασία στους 34,3°C, τιμή που αποτελεί την υψηλότερη θερμοκρασία στα χρονικά για το μήνα Οκτώβριο.

Εκτός των πολύ υψηλών μέγιστων θερμοκρασιών το μεσημέρι, οι υψηλές θερμοκρασίες παρέμειναν και κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού σε πολλές περιοχές η θερμοκρασία δεν κατάφερε να πέσει κάτω από τους 25-26°C, θυμίζοντας τροπική καλοκαιρινή νύχτα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook