Σε εξέλιξη από το πρωί του Σαββάτου η κακοκαιρία . Το επικαιροποιημένο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ

Ξεκίνησε από το πρωί του Σαββάτου η κακοκαιρία καθώς ένα ψυχρό μέτωπο προερχόμενο από την κεντρική Ευρώπη (κακοκαιρία Ciarán) χτυπά και την Ελλάδα.

Η λεγόμενη κακοκαιρία «Π» σαρώνει τις περισσότερες περιοχές της χώρας σήμερα Σάββατο καθώς αναμένονται ισχυρές καταιγίδες και χαλοζοπτώσεις, ενώ κύματα 4 μέτρων θα εκδηλωθούν στο Αιγαίο με το Λιμενικό να έχει εκδώσει απαγορευτικό για απόπλου .

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο και την υπόλοιπη δυτική και βόρεια Ελλάδα αναμένονται από το πρωί του Σαββάτου, όπως προβλέπει το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ, που επικαιροποιήθηκε.

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 02-11-2023/13.00 Β επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο.

Πιο αναλυτικά:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Το Σάββατο (04-11-23)
α. Από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Μακεδονία.
β. Από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν πρόσκαιρα τη Θεσσαλία.

γ. τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στη Θράκη, το βορειοανατολικό Αιγαίο, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Την Κυριακή (05-11-23)
α. Τις πρώτες πρωινές ώρες στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Β. Από το πρωί του Σαββάτου οι νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά στα ανατολικά, ακόμα και πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδας, φθάνοντας τα 7 με 8 μποφόρ. Τοπικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο προβλέπονται πρόσκαιρα εντάσεις έως και 9 μποφόρ.

Χαλάζι και κύματα 4 μέτρων

Η κακοκαιρία αναμένεται ότι θα κρατήσει έως το μεσημέρι της Κυριακής (5/11) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, αρχικά στα βορειοδυτικά, βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά, τα βόρεια με επέκταση των φαινομένων προς τα βορειοανατολικά ηπειρωτικά, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Έτσι, το ισχυρό μα σύντομο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να επικρατήσει, κυρίως, σήμερα Σάββατο 4 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, τα Επτάνησα, στα κεντροδυτικά της Πελοποννήσου, στα κεντροδυτικά της Στερεά, στην κεντρική και βόρεια Θεσσαλία, στην Ήπειρο, στη Μακεδονία και στη Θράκη θα σημειωθούν πολύ ισχυρές βροχές, μπόρες και καταιγίδες. Στα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες.

Στις περιοχές του Αιγαίου ο καιρός θα είναι βελτιωμένος. Στην Αττική αναμένονται τοπικές βροχές ασθενούς έως μέτριας εντάσεως και πιθανή εκδήλωση καταιγίδων ενώ η θερμοκρασία θα κυμαίνεται στους 18 με 27 βαθμούς Κελσίου και άνεμοι έως 7 μποφόρ στον Αργοσαρωνικό. Στη Θεσσαλονίκη, αναμένονται τοπικές μπόρες και καταιγίδες και θερμοκρασία 16 – 25 βαθμούς Κελσίου. Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου το πρωί οι βροχές θα φθάσουν στα Δωδεκάνησα, γρήγορα όμως θα εξασθενίσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.

Στις περιοχές του Αιγαίου ο καιρός θα είναι βελτιωμένος. Στην Αττική αναμένονται τοπικές βροχές ασθενούς έως μέτριας εντάσεως και πιθανή εκδήλωση καταιγίδων ενώ η θερμοκρασία θα κυμαίνεται στους 18 με 27 βαθμούς Κελσίου και άνεμοι έως 7 μποφόρ στον Αργοσαρωνικό. Στη Θεσσαλονίκη, αναμένονται τοπικές μπόρες και καταιγίδες και θερμοκρασία 16 – 25 βαθμούς Κελσίου. Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου το πρωί οι βροχές θα φθάσουν στα Δωδεκάνησα, γρήγορα όμως θα εξασθενίσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.

Κολυδάς: Τα κύματα μπορεί να φτάσουν τα τέσσερα μέτρα

Παράλληλα, τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία για την επικείμενη σφοδρή κακοκαιρία μετέδωσε ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς στο Star. Όπως είπε, μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής επηρεάστηκαν κυρίως η βορειοδυτική Ελλάδα και η Ήπειρος.

Σε επόμενη φάση, από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου, θα επηρεαστούν πολύ περισσότερες περιοχές. Η κακοκαιρία θα επηρεάσει τη δυτική Στερεά, ενώ στη δυτική Ελλάδα αρκετά ευπαθείς θα είναι η Αχαϊα και Ηλεία. Τα φαινόμενα θα κινηθούν στη συνέχεια ανατολικότερα, στην περιοχή της Ροδόπης και της Ξάνθης καθώς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Οι άνεμοι θα είναι πολύ ενισχυμένοι. Το μεγαλύτερο ύψος κύματος προβλέπεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο, όπου μπορεί να φθάσει τα τέσσερα μέτρα.
Αρναούτογλου: Προσοχή το Σάββατο

Επίσης, την προσοχή επέστησε για το Σάββατο ο Σάκης Αρναούτογλου σημειώνοντας ότι οι νοτιάδες θα φτάσουν σε κάποιες περιοχές στα ορεινά ακόμη και τα 9 με 10 μποφόρ.

Πιο συγκεκριμένα, σε βόρειο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Δυτική Μακεδονία και τα ΒΔ τμήματά της θα φτάσουν οι μπόρες τα μεσάνυχτα. Από το πρωί του Σαββάτου, η κακοκαιρία θα παραμείνει στα κεντρικά και ΒΔ τμήματα της Ελλάδας και όσο πιο ορεινά θα έχουμε και μεγαλύτερη ένταση. Βροχές θα έχουμε επίσης στα κεντρικά, δυτικά και βόρεια της Πελοποννήσου, της Στερεάς, αλλά και η Θεσσαλία. Από το μεσημέρι και μετά στα δυτικά ο καιρός θα ανοίξει, αλλά στα κεντρικά ορεινά θα παραμείνουν οι τοπικές βροχές. Ομως τα φαινόμενα θα ενταθούν στα ΒΑ της χώρας όπως στη Θράκη και στο Θρακικό. Το βράδυ του Σαββάτου τα περισσότερα φαινόμενα θα παραμείνουν στα ανατολικά νησιωτικά. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει τους 26 βαθμούς στα κεντρικά, τους 21 στα βόρεια και τους 32 στα νότια. Στα ανατολικά νησιωτικά η θερμοκρασία μέχρι 26-27 βαθμούς και στα δυτικά στους 20 βαθμούς.

Στην Αττική, θα έχουμε από το πρωί του Σαββάτου συννεφιές και θολούρα και προς το μεσημέρι θα έχουμε τοπικές μπόρες. Η θερμοκρασία από 20 έως 27 βαθμούς και οι άνεμοι νότιοι έως 9 μποφόρ. Στη Θεσσαλονίκη, ο καιρός θα είναι άστατος με μπόρες ίσως και καταιγίδες μέχρι το μεσημέρι. Η θερμοκρασία από 16 έως 22 βαθμους

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook