Τις θέσεις της σχετικά με τις εξαγγελίες που έγιναν για τα γήπεδα και τις κάμερες στη στολή, από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου έκαναν γνωστές οι αστυνομικοί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Κατά την παρουσία του σε τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Γιάννης μεταξύ άλλων θεμάτων, αναφέρθηκε σε δύο πολύ σημαντικά ζητήματα (γήπεδα – κάμερες στη στολή), τα οποία απασχολούν μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων αστυνομικών, όχι μόνο στο λεκανοπέδιο Αττικής, αλλά και σε ολόκληρη την περιφέρεια.
Αρχικά, ο κ. Υπουργός γνωστοποίησε πως «το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών για χορήγηση επιδόματος στους αστυνομικούς στο πεδίο για τους ελέγχους στα γήπεδα».
Ως Ε.ΑΣ.Υ.Α. εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, καθ’ ότι με την εξαγγελία του για τις αθλητικές διοργανώσεις ο κ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αποδεικνύει ότι επιδιώκει να εστιάσει στον πυρήνα των προβλημάτων που ταλανίζουν το αστυνομικό προσωπικό και κινείται στο μήκος κύματος των προτάσεων της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών όπως αυτές είχαν αποτυπωθεί και στην υπ’ αριθ. 307/37 από 19/08/2023 ανακοίνωσή μας, στην οποία μεταξύ των άλλων σταχυολογημένων προτάσεών μας είχαμε προτείνει επ’ ακριβώς:
«Ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών προτείνουμε μεταξύ άλλων τα εξής:
την κατά κεφαλήν αποζημίωση όλων των αστυνομικών που θα απασχολούνται σε αγώνες επαγγελματικών αθλημάτων στα πρότυπα άλλων χωρών (π.χ. στην Κύπρο γίνεται σύσκεψη μια εβδομάδα πριν από ένα ματς και αποφασίζουν από κοινού Αστυνομία και ομάδες για το ποιες Υπηρεσίες και πόσοι αριθμητικά θα εμπλακούν και στη συνέχεια αποζημιώνονται από τις ομάδες με την ώρα)».
Εμείς, ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών ούτε πανηγυρίζουμε, ούτε σερνόμαστε πίσω από το μικροπολιτικό συμφέρον, την ίντριγκα και τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα για συνδικαλιστικούς λόγους, τουναντίον συνεχίζουμε τις τεκμηριωμένες προτάσεις μας προς όφελος των αστυνομικών-μελών μας.
Προς τούτο, επιθυμούμε να θέσουμε κάποια ερωτήματα προκειμένου η αδιαμφισβήτητη προσπάθεια του κ. Υπουργού Προστασίας του Πολίτη να μην πάει στράφι:
-Πρόκειται για χορήγηση επιδόματος ή για κατά κεφαλήν αποζημίωση στους αστυνομικούς που θα λαμβάνουν μέτρα φύλαξης κατά τη διάρκεια των αθλητικών εκδηλώσεων;
-Σε ποια αθλήματα και σε ποιες κατηγορίες θα αποζημιώνονται οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί όλης της χώρας;
-Οι αστυνομικοί που θα απασχολούνται στις αθλητικές συναντήσεις θα αποζημιώνονται βάσει λίστας;
-Η καταβολή της αποζημίωσης πότε θα πραγματοποιείται; Θα υπάρχει πλαφόν στο ύψος του ποσού;
-Η εν λόγω αποζημίωση θα υπόκειται στις νόμιμες φορολογικές κρατήσεις ή θα είναι αφορολόγητη ;
-Είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατόν να αποκλειστούν από τη χορήγηση αποζημίωσης για τις αθλητικές εκδηλώσεις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες οι οποίες θα σχετίζονται με το αθλητικό γεγονός, όπως π.χ. η Τροχαία η οποία επιφορτίζεται με τη διεκπεραίωση της τροχονομίας πέριξ των γηπέδων, τα Αστυνομικά Τμήματα – Τμήματα Ασφαλείας τα οποία συνδράμουν σε συλλήψεις – προσαγωγές παραβατικών ατόμων, καθώς και οι διμοιρίες Υ.ΜΕ.Τ. – Υ.Α.Τ., οι ομάδες ΟΠΚΕ – ΔΡΑΣΗ, η Δίωξη Ναρκωτικών, τα περιπολικά της Άμεσης Δράσης, οι ομάδες Ζ & ΔΙ.ΑΣ. κ.λ.π., που ενδεχομένως να κληθούν να συνδράμουν εκτάκτως με σκοπό τη διατήρηση της δημόσιας τάξης.
-Τα χρήματα τα οποία θα διατεθούν θα είναι χρήματα των αθλητικών σωματείων ή θα προέρχονται από τα κρατικά ταμεία; Σε περίπτωση που τα χρήματα θα πηγάζουν από το Κράτος, θα επηρεαστούν δημοσιονομικά οι υπόλοιπες διεκδικήσεις του συνδικαλιστικού μας κινήματος; (π.χ. επίδομα επικινδυνότητας, αύξηση νυχτερινής ωριαίας αποζημίωσης, αύξηση αποζημίωσης για την πέραν του πενθημέρου εργασία, επαναφορά δώρων εορτών & άδειας, επίδομα δυσμενούς διαβίωσης για τους αστυνομικούς της Αττικής, επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2012, επέκταση του μηνιαίου επιδόματος παραμεθορίου κ.λ.π.).
Επιπρόσθετα, πάγια θέση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών παραμένει ότι το συνδικαλιστικό κίνημα εν γένει οφείλει, ανεξάρτητα από τη χορήγηση αποζημίωσης για τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς στα μέτρα για τις αθλητικές συναντήσεις, να μην συμβιβαστεί και να συνεχίσει να απαιτεί την αποχώρηση της ΕΛ.ΑΣ. από τους σωματικούς ελέγχους των εισερχόμενων φιλάθλων και οπαδών στις θύρες των γηπέδων. Αν επιθυμούμε να αποκαλούμαστε σύγχρονη Αστυνομία δυτικής ευρωπαϊκής χώρας, επιβάλλεται να παραδειγματιστούμε από τα προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη όσον αφορά τη διεξαγωγή μιας αθλητικής συνάντησης, αφού στην Ευρώπη το αθλητικό γεγονός υπόκειται στην ευθύνη των ομάδων, ενώ την περιφρούρηση αναλαμβάνουν εταιρείες σεκιούριτι και η αστυνομία επικουρικά εποπτεύει τους χώρους γύρω από το γήπεδο, την ομαλή άφιξη και αποχώρηση φιλάθλων και ομάδων και η όποια επέμβασή της γίνεται κατόπιν συνεννόησης με τους υπεύθυνους ασφάλειας της ομάδας. Συνεπώς απαιτούνται γενναίες αποφάσεις εκ μέρους της Πολιτείας οι οποίες επιβάλλεται να έχουν τη στήριξη όλων των εμπλεκομένων μερών και βεβαίως των απλών πολιτών, καθώς και των ανθρώπων που πιστεύουν στα αθλητικά ιδεώδη και στο ευ αγωνίζεσθαι.
Αναφορικά με το δεύτερο σκέλος των δηλώσεων του κ. Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για τις κάμερες στη στολή των αστυνομικών, οι θέσεις μας οι οποίες έχουν εκφραστεί μέσω ανακοινώσεων, εγγράφων, υπομνημάτων της Ένωσης Αθηνών (πατήστε εδώ για να διαβάσετε το πρόσφατο Υπόμνημα που κατατέθηκε στον κ. Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.), αλλά και δημόσιων τοποθετήσεων του Προεδρείου της Ε.ΑΣ.Υ.Α., είναι ξεκάθαρες και θεωρούμε αυτονόητο πως η όποια νομοθετική πρωτοβουλία οφείλει να συνοδεύεται από τη θεσμική – νομική θωράκιση του αστυνομικού.
Φρονούμε ότι με τις κάμερες στη στολή δεν τίθεται ζήτημα περιστολής δικαιωμάτων των πολιτών. Συνεπώς, δεν μπορεί να είναι πλέον ανεκτό ο αστυνομικός τον οποίο η Πολιτεία διατάζει να εκτελεί υπηρεσία στο δρόμο και να επιλαμβάνεται επί παντός επιστητού, να βρίσκεται σε μόνιμη βάση είτε κατηγορούμενος, είτε τραυματίας, εξαιτίας του ασαφούς πλαισίου με το οποίο καλείται να επιτελέσει το καθήκον του. Επιπλέον, η ακριβής περιγραφή του τρόπου δράσης της κάθε αστυνομικής Υπηρεσίας θα περιορίσει την ασάφεια των εντολών της εκάστοτε Διοίκησης, την εκ του αποτελέσματος κριτική εναντίον όλης της αστυνομικής οικογένειας, κυρίως όμως θα διασφαλίσει το αστυνομικό λειτούργημα ώστε αυτό να συμβαδίζει με τις επιταγές τους Συντάγματος, προς όφελος της ασφάλειας των πολιτών (π.χ. θα αποφευχθούν δυσμενείς μετακινήσεις αστυνομικών εξαιτίας έωλων καταγγελιών, ακόμα και πριν την ολοκλήρωση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης).
Δηλώνουμε ότι σε περίπτωση που ο κ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη επιτύχει πέραν της τοποθέτησης των καμερών στη στολή και τη θεσμική – νομική θωράκιση των αστυνομικών, θα πρόκειται ίσως για την πιο καινοτόμα πολιτική παρέμβαση των τελευταίων δεκαετιών, η οποία θα αποτελέσει παρακαταθήκη για την αποτελεσματική διεκπεραίωση της αποστολής των υπηρετούντων στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, προς όφελος των φορολογούμενων πολιτών και της κοινωνίας.
Ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών βρισκόμαστε σε συνεχή εγρήγορση αφού τα ζητήματα που εκκρεμούν είναι αρκετά και η Πολιτεία πρέπει να αποδείξει ότι αν ενδιαφέρεται εμπράκτως για τον Έλληνα αστυνομικό οφείλει να κάνει πολλά ακόμα βήματα για τη θεσμοθέτηση και των υπολοίπων χρονιζόντων εργασιακών και οικονομικών μας αιτημάτων. Μόνο έτσι θα επιτευχθεί η πραγματική αναγνώριση του αστυνομικού έργου, ώστε ο αστυνομικός να εκτελεί τα καθήκοντά του θωρακισμένος από τους παντοειδείς κινδύνους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook