Αναφορικά με τα 7,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία , ο Κώστας Παπαζάχος είπε ότι για τα συστήματα ενημέρωσης για τον επερχόμενο σεισμό απαιτούνται πολύ υψηλά ποσά που η χώρα μας δεν είναι διατεθειμένη να ξοδέψει.

Αιώνες μπροστά η Ιαπωνία σε σύγκριση με την Ελλάδα, στο κομμάτι της επένδυσης για την πρόληψη της σεισμικής δραστηριότητας, είπε στον Talk Radio 98.9 και τον Φοίβο Κλαυδιανό, ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος, ερωτηθείς για τον σεισμό 7,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που χτύπησε την Ιαπωνία τα ξημερώματα της Δευτέρας.

«Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ιαπωνία ξοδεύει ένα τεράστιο ποσό για την έρευνα και την καινοτομία, υπερ-δεκαπλάσιο συγκριτικά με το δικό μας ποσοστό επί του ΑΕΠ πολύ περισσότερο από το μ.ο της Ευρώπης συγκρίνεται μόνο με τη Νότια Κορέα» συμπλήρωσε ο κ. Παπαζάχος και υπογράμμισε την αντίστοιχη επένδυση στα θέματα πρόληψης.

Αναφορικά με τη δόμηση της Ιαπωνίας, ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να συγκριθεί με την Ελλάδα καθώς ακόμα και στα ζητήματα δόμησης, δεν υπάρχουν στο νησί κατασκευές αυθαίρετες ή χωρίς κανονισμό και ακόμα χειρότερα και χωρίς επίβλεψη. Περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά του σεισμού, βάθος, ενεργοποίηση πλακών, ταχύτητα και περιοχή είπε πως υπό αυτές τις προυποθέσεις «με τον σεισμό κάτω από τα πόδια σου , κανονικά απογειώνεσαι» και σε μια οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχε δημιουργήσει τεράστιες καταστροφές, η Ιαπωνία απολαμβάνει την επένδυση της στην έρευνα και την καινοτομία καθώς και στα χιλιάδες συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης των πολιτών.

Για τα κτίρια που έχουν χτιστεί στην Ελλάδα πριν το 1985 οπότε και άλλαξαν οι προϋποθέσεις δόμησης, ο κ. Παπαζάχος είπε πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας γιατί και αυτά τα κτίσματα έχουν σεισμική προστασία μάλιστα αναφέρθηκε και στα εκατοντάδες μνημεία της χώρας που δεν έχουν υποστεί φθορές από τη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στον ελλαδικό χώρο. Πάντως έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην περίπτωση που παλιές κατασκευές δεν συντηρούνται ή δεν έχουν επισκευαστεί προβλήματα και ζημιές από σεισμικές δονήσεις.

Τέλος για τα συστήματα ενημέρωσης για τον επερχόμενο σεισμό ο Κώστας Παπαζάχος εκτίμησε ότι απαιτούνται πολύ υψηλά ποσά που η χώρα μας δεν είναι διατεθειμένη να ξοδέψει.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook