Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 16 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Λεωνιδίου και είχε εστιακό βάθος 1,4,5 χλμ – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Αναστάτωση προκάλεσε, ο σεισμός τω 4,8 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Αργολίδα το πρωί της Τρίτης με επίκεντρο το Λεωνίδιο.

Ο σεισμός των 4,8 Ρίχτερ μάλιστα, έγινε αισθητός σε Αττική και Πελοπόννησο και είχε επίκεντρο το Λεωνίδιο. Μετά την δόνηση των 4,8 Ρίχτερ προηγήθηκαν τέσσερις μετασεισμοί μικρότερης έντασης και ακολούθησαν άλλοι δέκα.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 16 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Λεωνιδίου και είχε εστιακό βάθος 14,5 χλμ.
Η δόνηση έγινε αισθητή στην Αργολίδα, την Κορινθία, στα νησιά του Αργοσαρωνικού και στην Αττική.

Είχαν προηγηθεί έξι μικρότεροι σεισμοί, από 1,8 έως 3,3 Ρίχτερ.Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές στην περιοχή.

Οι σεισμολόγοι αν και εμφανίζονται καθησυχαστικοί , τηρούν στάση αναμονής και είναι επιφυλακτικοί, καθώς όπως λέει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Δεν πρέπει να είμαστε απόλυτα ήσυχοι ότι ο κίνδυνος πέρασε.

Για το ενδεχόμενο ο σεισμός αυτός να ενεργοποιήσει τα μεγάλα ρήγματα ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας είπε: «Είναι μικρός ο σεισμός για να ενεργοποιήσει μεγάλες δομές, το εξετάζουμε το φαινόμενο»

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς τόνισε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα είναι μεγάλο και μπορεί να δώσει ισχυρούς σεισμούς.

Λέκκας για το σεισμό στην Αργολίδα
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, είπε: «Είναι μια δραστηριότητα που αναπτύχθηκε από τις πρώτες πρωινές ώρες, σε μια περιοχή η οποία δεν φημίζεται για την έντονη σεισμικότητα, είχαμε τέσσερις σεισμούς, και στη συνέχεια είχαμε το 4,8 Ρίχτερ» τόνισε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Είναι νωρίς να ξέρουμε αν είναι ο κύριος σεισμός, δεν έχουμε ιστορικό σεισμών μεγάλων, δεν έχει έντονη σεισμικότητα η περιοχή» πρόσθεσε.

«Έγινε αισθητός, γιατί ήταν επιφανειακός και ήταν σε ώρες κοινής ησυχίας.» τόνισε ο κ. Λέκκας.
«Μέσα στον Αργολικό δεν έχει ρήγματα. Έχει όμως προς την πλευρά του Λεωνιδίου, εκεί είναι το μεγάλο ρήγμα, το οποίο δεν φαίνεται να έχει σχέση με την συγκεκριμένη δραστηριότητα.»

«Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα έχουμε μεγάλο σεισμό από αυτόν τον χώρο, δεν έχουμε μεγάλες τεκτονικές δομές στο σημείο.»

«Νοτιότερα της περιοχής έχουμε μεγάλες δομές, που δεν φαίνεται να επηρεάζει.»

Για το ενδεχόμενο ο σεισμός αυτός να ενεργοποιήσει τα μεγάλα ρήγματα ο κ. Λέκκας είπε: «Είναι μικρός ο σεισμός για να ενεργοποιήσει μεγάλες δομές, το εξετάζουμε το φαινόμενο»

Παπαδόπουλος για σεισμό- Δεν πρέπει να είμαστε ήσυχοι ότι ο κίνδυνος πέρασε
«Δεν πρέπει να είμαστε απόλυτα ήσυχοι ότι ο κίνδυνος πέρασε» τονίζει σε ανάρτησή του ο σεισμολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας τον σεισμό των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 7:20 το πρωί κοντά στο Λεωνίδιο.
«Πρωινό ξύπνημα με επιφανειακό σεισμό μεγέθους 4,8 στον Αργολικό κόλπο. Προηγήθηκαν λίγοι προσεισμοί, ήδη καταγράφονται μικρότεροι μετασεισμοί» τονίζει στην ανάρτησή του και προσθέτει:
«Η περιοχή δεν έχει ιδιαίτερα υψηλή σεισμικότητα, αλλά προς το παρόν δεν πρέπει να είμαστε απόλυτα ήσυχοι ότι ο κίνδυνος πέρασε γιατί είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούμε ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό».

Αθανάσιος Γκανάς για σεισμό
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς τόνισε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα είναι μεγάλο και μπορεί να δώσει ισχυρούς σεισμούς.

«Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι ότι είναι ο κύριος σεισμός, πρέπει να περιμένουμε» πρόσθεσε τονίζοντας πως το συγκεκριμένο ρήγμα είναι μεγάλο και μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς, αλλά δεν υπάρχει ιστορικό για τη δραστηριότητα του συγκεκριμένου ρήγματος.»

“Εκείνο που φαίνεται είναι ότι ο χώρος που έχει διεγερθεί δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος, είναι της τάξης των 5-6 χιλιομέτρων, κάτι που δικαιολογεί ένα σεισμό της τάξης του 5 μέγιστο, κάπου εκεί στο 4,5. Επομένως μέχρι στιγμής τα στοιχεία δείχνουν ότι μάλλον πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Έχουμε κάποιους μετασεισμούς, όπως επίσης είχαμε και κάποια προσεισμική δραστηριότητα” τόνισε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σκορδίλης.

Εξάλλου, αποφασίστηκε από τον Δήμαρχο Νότιας Κυνουρίας, Εμμανουήλ Δολιανίτη, αναστολή της λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα για προληπτικούς λόγους, και μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπάρξει αναφορές για ζημιές.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook