Η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη στο facebook για τις εκτιμήσεις των συναδέλφων του για το σεισμό των 4,8 Ρίχτερ στην Αργολίδα .

«Ο Σεισμολόγος εννοείται ότι δεν είναι επαγγελματίας εφησυχαστής αλλά στις όποιες εκτιμήσεις του πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ποιο ακριβής και να προσμετρά και τον ανεξέλεγκτο πανικό που μπορεί να προκαλέσει με γενικευμένες δηλώσεις κλισέ», γράφει ο καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, κατακερευνώνοντας τους συναδέλφους που εκφράζουν ανησυχίες για το σεισμό των 4,8 Ρίχτερ με επίκεντρο το Λεωνίδιο.

Τη διαφωνία του μέσω facebook εκφράζει ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, για τις δηλώσεις των συναδέλφων του κατηγορώντας τους ότι σπέρνουν τον πανικό .

Συγκεκριμένα ο κ. Τσελέντης, στράφηκε κατά των συναδέλφων του που έκαναν δηλώσεις περί μεγάλου ρήγματος που μπορεί να δώσει ισχυρούς σεισμούς με αφορμή τον σεισμό των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο τον Αργολικό Κόλπο ανοικτά του Λεωνιδίου.

Ο Άκης Τσελέντης στην ανάρτησή του στο Facebook επισημαίνει ότι «Επειδή έχει προκληθεί ένας μικρός πανικός στην ευρύτερη περιοχή από δηλώσεις ότι «ήταν επάνω σε ένα πολύ μεγάλο ρήγμα» το οποίο μπορεί να δώσει ισχυρούς σεισμούς και «πρέπει να περιμένουμε λίγες μέρες για να δούμε πως θα εξελιχθεί…» σας αναφέρω τα ακόλουθα:

1. Η μετασεισμική ακολουθία είναι απόλυτα φυσιολογική
2. Η περιοχή δεν έχει βεβαρυμμένο σεισμικό ιστορικό με μεγάλους σεισμούς
3. Το «μεγάλο σεισμικό ρήγμα» που ανεφέρθη δεν φαίνεται να είναι πρόσφατα ενεργό.
4. Στην Ελλάδα υπάρχουν άπειρα «μεγάλα ρήγματα» και κάθε φορά που γίνεται ένας μικρός σεισμός κοντά τους δεν σημαίνει ότι είναι προσεισμός ενός μεγάλου σεισμού.
5. Η επιστήμη της Σεισμολογίας βασίζεται σε δεδομένα, μοντέλα, υπολογισμούς και όχι σε εκ του ασφαλούς εικασίες «ναι μεν αλλά ίσως αλλά δεν είναι σίγουρο».
6. Ο Σεισμολόγος εννοείται ότι δεν είναι επαγγελματίας εφησυχαστής αλλά στις όποιες εκτιμήσεις του πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ποιο ακριβής και να προσμετρά και τον ανεξέλεγκτο πανικό που μπορεί να προκαλέσει με γενικευμένες δηλώσεις κλισέ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook