Σε πλήρη εξέλιξη η κακοκαιρία. Κλειστά σχολεία σε 8 δήμους της Αττικής. Υποχρεωτικές οι αντιολισΘητικές αλυσίδες στα ΙΧ - Σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων έως τις 10 το πρωί της Τετάρτης στην Εθνική Οδό από τα Μάλγαρα μέχρι την Αθήνα

Αισθητή κάνει την παρουσία της στην χώρα μας η κακοκαιρία «Avgi»με τα χιόνια να πέφτουν ήδη στα βόρεια προάστια της Αττικής.

Από την Εύβοια και τη Μαγνησία μέχρι τη Δυτική Αττική και τα βόρεια του νομού, η επέλαση της κακοκαιρίας «Avgi» ξεκίνησε και φέρνει στη χώρα χιόνια, τσουχτερό κρύο και ισχυρούς ανέμους.

Λευκό το τοπίο στην Εύβοια. Μάχη με το χιονιά δίνουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα και η Πολιτική Προστασία στη βόρεια Εύβοια με σκοπό να μείνει το οδικό δίκτυο ανοιχτό.

Λευκό το τοπίο και στα Βίλια, όπου 6 μηχανήματα του Δήμου, 6 μηχανήματα της περιφέρειας, εκχιονιστικά και 2 ισοπεδωτές του στρατού είναι σε εγρήγορση από την Κυριακή 28/1. Θα παραμείνουν σε ετοιμότητα καθώς το σφοδρότερο κύμα κακοκαιρίας στα Βίλια έρχεται από το βράδυ της Δευτέρας 29/1.

Η λίμνη Μπελέτσι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, πάγωσε.

Στο επίκεντρο του χιονιά η Εύβοια
Στον κλοιό της κακοκαιρίας η Εύβοια. Χιόνια έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Η επιδείνωση ξεκίνησε από νωρίς το πρωί με ισχυρές χιονοπτώσεις και πολύ κρύο. Σπίτια, δρόμοι ακόμα και ολόκληρα χωριά έχουν σκεπαστεί από το χιόνι.

Σφοδρή χιονόπτωση στην Κερασιά, στον Άγιο αλλά και στη Στενή. Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στα λευκά τα Βίλια
Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός και στα Βίλια. Η σφοδρή χιονόπτωση ξεκίνησε από τις 3 τα ξημερώματα. Το μεγάλο στοίχημα είναι να μείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί καθώς σύμφωνα με τους μετεωρολόγους από το βραδύ το χτύπημα της κακοκαιρίας « Αυγή» θα είναι σφοδρό.

«Στόχος είναι να παραμείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί γιατί θα έχουμε ένταση φαινομένων τη νύχτα», είπε ο Κλεάνθης Βαρελάς, αντιπεριφερειάρχης Δ. Αττικής.

«Για πρώτη φορά έχουμε φέρει 2 ισοπέδωνες, έναν στις Ερυθρές και έναν στα Βίλια για να εξασφαλίσουμε τη βατότητα», είπε ο δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας, Αρμόδιος Δρίκος.

Οι κάτοικοι στα Βίλια είναι από καιρό προετοιμασμένοι, με ξύλα, πετρέλαιο και είδη πρώτης ανάγκης. Η μεγάλη αγωνία, ωστόσο, τις μέρες του χιονιά είναι να μη βυθιστούν στο σκοτάδι.

Τα σχολεία στα Βίλια παρέμειναν κλειστά σήμερα ενώ κλειστά θα παραμείνουν και αύριο Τρίτη 30/1.

Σφοδρή χιονόπτωση και στο Πήλιο. Η Βοιωτία, η Εύβοια αλλά και η Αττική πάνω από τα 300 μέτρα θα χτυπηθούν πιο έντονα τις επόμενες ώρες από κύμα χιονοπτώσεων, με το θερμόμετρο να καταγράφει πολικές θερμοκρασίες.

Από τις απογευματινές ώρες στην Εύβοια έχει ξεκινήσει να πέφτει πυκνό χιόνι. Τα σχολεία όπως έχει ανακοινωθεί παραμείνουν και αύριο κλειστά ενώ σύσταση έχει γίνει και σε όσους εργαζόμενους μπορούν να εργαστούν με τηλεργασία.

Τη νύχτα η έξαρση της κακοκαιρίας στην Αττική – Πού θα το στρώσει
Όπως είπε ο μετεωρολόγος το0υ MEGA, Γιάννης Καλλιάνος, τα δύσκολα είναι μπροστά μας καθώς η έξαρση του φαινομένου αναμένεται από το βράδυ της δευτέρας 29/1.

Συγκεκριμένα, πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται στα ανατολικά ηπειρωτικά, Εύβοια, Σποράδες, Κυκλάδες και Κρήτη.

Κρίσιμο υψόμετρο χιονοπτώσεων είναι τα 300 μέτρα για Κυκλάδες και για Κρήτη τα 600 μέτρα.
Θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο 8-9 μποφόρ ενώ τα φαινόμενα θα διατηρηθούν έως την Τετάρτη το πρωί.

Περιοχές χιονοπτώσεων
Βίλια Αττικής 30-50 εκ.
Διόνυσος 15-30 εκ.
Ιπποκράτειος πολιτεία 15-30 εκ.
Πεντέλη 10-20 εκ.
Θρακομακεδόνες 10-20 εκ.

Τα σχολεία της Αττικής που θα μείνουν κλειστά

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024 τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε οκτώ δήμους της Αττικής – και ειδικότερα, στους Δήμους:

Μάνδρας-Ειδυλλίας,
Φυλής,
Αχαρνών,
Διονύσου,
Κηφισιάς,
Ωρωπού,
Πεντέλης και
Παλλήνης (μόνο στην περιοχή της Ανθούσας).

Η σχετική απόφαση ελήφθη μετά το πέρας της σύσκεψης των εμπλεκόμενων φορέων υπό τον αρμόδιο Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και των Δημάρχων των περιοχών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του δεύτερου κύματος κακοκαιρίας.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε: «Σε απόλυτη συνεννόηση με τους Δήμους και τα συναρμόδια υπουργεία, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την προστασία των σχολικών κοινοτήτων. Η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας με κάθε πρόσφορο τρόπο και κάθε διαθέσιμο μέσο, για όσο και όπου χρειαστεί. Συντονισμένα και μεθοδικά, δουλεύουμε για τον μετριασμό των συνεπειών του χιονιά και την προστασία των πολιτών».

Σύσταση για τηλεργασία αύριο σε 8 δήμους της Αττικής – Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων από το βράδυ στην Εθνική

Νωρίτερα την απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων βαρέως τύπου στην Εθνική Οδό από τα Μάλγαρα μέχρι την Αθήνα, από σήμερα στις 8 μμ έως και την Τετάρτη στις 10 το πρωί, αποφασίστηκε στην σύσκεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου για την κακοκαιρία «AVGI», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι βρίσκονται σε επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας, με δημάρχους της Εύβοιας και της Βοιωτίας, καθώς και περιφερειάρχες, για τη μη λειτουργία των σχολείων δια ζώσης για αύριο Τρίτη και τη διεξαγωγή τηλεκπαίδευσης.

Επιπλέον, ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι θα γίνει σύσταση για τηλεργασία αύριο, Τρίτη, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε Εύβοια, Βοιωτία αλλά και σε δήμους της περιφέρειας Αττικής, και συγκεκριμένα στους δήμους Μάνδρας – Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης και Παλλήνης.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί στην Αττική

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της αστυνομίας διακοπή της κυκλοφορίας υπάρχει:

1) Επί της Λεωφόρου Πάρνηθας, από την 22η χ/θ (τελεφερίκ) και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, περιοχής Δήμου Αχαρνών, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων λόγω χιονόπτωσης (παγετού). (από 09:45 ώρα της 28-01-2024).

Εξαιρούνται τα παρακάτω οχήματα:

1. Οχήματα οδικής βοήθειας.

2. Φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι.

3. Οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

Διευκρινίζεται ότι η υποχρέωση εφοδιασμού της ανωτέρω κατηγορίας οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όταν κινούνται στο λοιπό οδικό δίκτυο του Ν. Αττικής, είναι ανεξάρτητη από την κυκλοφορία τους στο ως άνω οδικό δίκτυο, η οποία δεν επιτρέπεται.

2. Επί της Π.Ε.Ο Ελευσίνας – Θήβας, από την χ/θ. 5,000 (πρατήριο υγρών καυσίμων ” REVOIL” πρώην “Cyclon”) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας έως την χ/θ30,000 (όρια του Ν. Αττικής με το Ν. Βοιωτίας), προσωρινή και πλήρη διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων (από 22:00 ώρα της 28-01- 2022).

3. Επί της Λ. Φυλής, από το ύψος της Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κλειστών προς Δερβενοχώρια, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. (Από 11:10΄ ώρα της 29/01/2024).

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook