Στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης το κρίσιμο ραντεβού των αγροτών με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου. Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη στη Σίνδο

Ολοκληρώθηκε  στη Σίνδο η παναγροτική συνεδρίαση των αγροτών από μπλόκα όλης της χώρας. Η σύσκεψη διήρκησε περίπου τέσσερις ώρες και οι συμμετέχοντες κατέληξαν στα μέλη της δεκαπενταμελούς επιτροπής, που θα συναντηθεί την Τρίτη (13/2) στις 12:00 με τον πρωθυπουργό.

Τα μέλη της επιτροπής θα είναι έξι από τη Μακεδονία και τον Έβρο, έξι από τη Θεσσαλία, δύο από τη Στερεά Ελλάδα και ένα από την Πελοπόννησο.


Τα βασικά τους αιτήματα, που γνωστοποίησαν και με επιστολή τους στον πρωθυπουργό είναι: Θεσμοθέτηση αγροτικού πετρελαίου, επτά λεπτά ανά κιλοβατώρα το αγροκτηνοτροφικό ρεύμα, αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ, αύξηση ποσών ευρωπαϊκών κονδυλίων, που δεν καλύπτονται από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, έλεγχοι από την κυβέρνηση για ελληνοποιήσεις στα τελωνεία, κατάργηση ΦΠΑ στα εφόδια και στις ζωοτροφές, έργα υποδομής και αντιπλημμυρικά έργα.

Οι αγρότες αποφάσισαν να μην κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, παραμένουν στα μπλόκα και θα συνεχίσουν τους συμβολικούς αποκλεισμούς.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι βρίσκονται στο πλευρό των αγροτών. Στο μπλόκο της Καρδίτσας μετέβη ο Στέφανος Κασσελάκης.

Από τις 12 το μεσημέρι οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας έκλεισαν το τελωνείο Νίκης, στη Φλώρινα ως συμβολική διαμαρτυρία διάρκειας 4 ωρών που θα ισχύει μόνο για φορτηγά με εμπορεύματα και όχι για ΙΧ.

Σήμερα στις 18:00 θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό της Μουδανίων, όπου σχεδιάζουν να ρίξουν στον δρόμο δοχεία με ελιές και γάλα.


Λευτέρης Αυγενάκης: «Ευχαριστώ για τον χρήσιμο διάλογο»
Στο μπλόκο του Κάστρου Βοιωτίας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, συνομίλησε με τους αγρότες και έδωσε διευκρινίσεις για το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

«Είδα πολλά νέα παιδιά και είναι ευχάριστο που οι νέοι ασχολούνται με τη γη. Η κυβέρνηση είναι στο πλευρό τους. Ο πρωθυπουργός δίνει λύσεις με αξιοπιστία και μεθοδικότητα. Ευχαριστώ για τον χρήσιμο και ουσιαστικό διάλογο», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Είναι πολύ σεβαστά τα αιτήματα των αγροτών και έχουμε δείξει στην πράξη ότι ικανοποιούμε τα περισσότερα εξ αυτών γιατί και εκείνοι περνάνε δύσκολη περίοδο αλλά είναι και τα αιτήματα άλλων επαγγελματικών ομάδων», τόνισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Τι δήλωσαν αγρότες
«Εμείς αυτό που ζητάμε είναι αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία και 7 λεπτά την κιλοβατώρα στο ρεύμα. Η ακρίβεια δεν μας αφήνει να καλλιεργήσουμε, ερχόμαστε ίσα βάρκα, ίσα γιαλό», δήλωσε ο Λουκάς Βούλγαρης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Κάστρου Βοιωτίας.

«Αυτό που ζητάμε είναι πραγματικές λύσεις, όχι επιδερμικές. Το μόνο που κάνουν είναι να αναλύουμε τι πήραμε τι δεν πήραμε. Ζητάμε βιωσιμότητα», τόνισε ο Δημήτρης Παραπάτης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook